Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 27. 11. 2023.

| Društvo

Na niškoj Kardiohirurgiji prvi put upotrebljena metoda koja "spasava" trombocite

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
kardiohirurzi
Novom metodom smanjuje se mogućnost komplikacija; foto: FB Dragan Milić

Lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu prvi put su upotrebili metodu koja tokom operacije spasava ne samo crvena krvna zrnca, već i trombocite neophodne za kontrolu krvarenja, saopštio je rukovodilac Klinike Dragan Milić. Kako je rekao, na taj način pacijenti se brže i uspešnije oporavljaju i smanjuje se mogućnost komplikacija.

Nova metoda počela je da se primenjuje od prošle nedelje i niška Kardiohirurgija je jedna od retkih klinika u Evropi, a prva u Srbiji gde će se takva metoda obavljati.

Trombociti su neophodni za hemostazu i uspešnu kontrolu krvarenja. Kako su kardiohirske operacije vremenski jako duge, sa velikim rezovima pri cemu je za većinu intervencija neophodna primena EKK mašine, krvarenja su jako izražena. Tokom ovih operacija gube se trombociti i postoperativno je neophodna njihova nadoknada preko transfuzije kako bi se smanjilo i sprečilo krvarenje - napisao je Milić na Fejsbuku.

Kako je objasnio, trombociti koji se gube tokom operacije, posebnim sistemom aspiracije se “sakupljaju” iz operativnog polja, obrađuju u mašini i vraćaju pacijentu.

To prakticno znači da se čak do 80% trombocita “spasi” i vrati bolesniku. Nema mogućnosti transmisije bilo kakvih bolesti koje se mogu desiti tokom transfuzije niti alergijskih reakcij. Na ovaj način omogućava se bolesniku brži i uspešniji oporavak i smanjuje potreba za transfuzijom i stepen komplikacija - istakao je Milić.

Celokupnu ekipu u operacionoj sali predvodili su doktor Milan Lazarević, asistent Vladimir Stojiljković i perfuzer Radovan Dramicanin.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Wow

    03:20 // 30. 11. 2023.

    Nova metoda?????!!!
    Pa, u Nišu moguće...

  • Pitaj Slavicu ako ne veruješ

    17:56 // 27. 11. 2023.

    Ko čita Južne vesti stekao bi utisak da od doktora u Nišu radi samo dr Milić. Istina vrhunski je promoter ali za ozbiljnu kardiohirurgiju potrebno je mnogo više. Tužna istina je da za ozbiljan zdravstveni problem svako ko je u mogućnosti rešenje traži van KC Niš.

  • BPetrović, pučki anal/iritičar

    17:31 // 27. 11. 2023.

    ZATO ćeš, Milicu, što apliciraš dostignuća sa zapada u društvu na civilizacijskom nivou neolita(bakarno doba), biti lepo smenjen sa sadašnje pozicije.
    To Stranka Nezasitih Srba vrlo uspešno radi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: