Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:33, 7. 3. 2023.

| Društvo

Na niškoj Kardiologiji prvi put ugrađena pumpa koja sprečava komplikacije kod rizičnih operacija

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
kardiologija operacija
Pacijenti mogu da idu kući posle 48 sati, kažu iz Kliničkog; foto: Univerzitetski klinički centar Niš

Na Klinici za kardiologiju u Nišu prvi put je ugrađena perkutana ventrikularna pumpa IVAC, koja je važna za pacijente koji čekaju rizične operacije jer može sprečiti komplikacije. Iz Univerzitetskog kliničkog centra kažu da pacijenti nakon ugradnje pumpe mogu da idu kući posle 48 sati, da će se ona raditi o trošku RFZO-a i da ulazi u stalni program rada.

Intervenciju je izveo tim niških kardiologa, vaskularnih hirurga i medicinskih tehničara na čelu sa načelnikom Odeljenja za invazivnu kardiologiju Nenadom Božinovićem i uz pomoć Dragana Sagića sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Do sada su je obavljali lekari u Beogradu i Sremskoj Kamenici, a Sagić očekuje da će i u Nišu to postati rutinska procedura.

Niški kardiolozi su apsolutno spremni za takvu proceduru. Na osnovu mog dugogodišnjeg rada sa prof. dr Zoranom Perišićem, a kasnije i dr Nenadom Božinovićem, mogu reći da nema sumnje da će to za njih biti rutinska procedura bez ikakvih specijalnih izazova. Inače, to je procedura kojom se kod veoma kompleksnih perkutanih koronarnih intervencija i pacijenata ugradnjom pumpe umanjuju rizici od cirkulatornog sloma - objašnjava Sagić.

Niški interventni kardiolozi pojašnjavaju da se tom metodom rasterećuje komora srca i povećava protok kroz arterije, što obezbeđuje pacijentima koji imaju planirane visokorizične operacije da ih lakše podnesu.

Takođe, kako je istaknuto, to obezbeđuje dodatnu sigurnost lekarima koji operišu, s obzirom na to da su svesni da imaju mehanizam koji sprečava eventualne komplikacije.

Prvi put na Odeljenju invazivne kardiologije Klinike za kardiologiju UKC Niš, implantirana je perkutana ventrikularna pumpa IVAC kao cirkulatorna podrška koja se koristi tokom kompleksnih interventnih procedura na arterijama srca, tj. kod pacijenata sa razvijenom koronarnom bolešću - navode iz UKC-a.

Dodaju da je ta intervencija ušla u stalni program rada Klinike i da će se kod visokorizičnih pacijenata raditi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    16:32 // 10. 3. 2023.

    Kakvi kompleksasi sa komentarima.
    Jedino sto treba reci je bravo za ove ljude koji su zainteresovani da uvode nove metode i spasavaju zivote.
    U penziju ce svi kd dodje vreme….

  • Bruno

    22:33 // 8. 3. 2023.

    Nije mi jasno što idioti daju minuse, čovek jeste iz Soko Banje, i nema nikakvih dodirnih tačaka da grdonačelnicom, koju ne bi komentarisao.

    • Mika

      22:48 // 8. 3. 2023.

      Niko ni nije komentarisao postavljenicu... pardon- "gradonacelnicu", vec disfunkcionalni, nehumani i nefer zdravstveni sistem u Srbiji (posebno RFZO i njihova mrtva slova na papiru) kao i realnost obicnih smrtnika kada se susretnu sa pitanjem zivota ili smrti- pogotovu u KC Nis i nishkom zdravstvenom sistemu.

  • Petar

    12:55 // 8. 3. 2023.

    Svaka cast prof. Dr Draganu Milicu, za pokretanje ideje za otvaranje Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nisu. Kamo srece da UKC Nis ima jos takvih ljudi? Kamo srece da rukovodstvo UKC ima vise sluha i podrzi inicijativu? Nazalost direktor Perisic opstruise sve sto je napredno i dobro. Da li ce se neko setiti da ovog coveka posalje tamo gde mu je mesto i da bude jedna negativna proslost UKC Ni

    • Dr A

      14:38 // 8. 3. 2023.

      Petre podrska ukc nije vise bitna.Gde zivis? Institut ce se brzo poceti a prof.Prerisic ide u zasluzenu mirovinu.Vrh drzave ga smarta remetiocem u Nis

    • Joksi

      14:58 // 8. 3. 2023.

      Koliko ste skrenuli s teme….
      Radi se o pacijentima kojima ova intervencija pomaze,….
      A nema veze ni Milic ni institut.
      Ocekujem da nece biti objavljen komentar, al ajde, da se cuju oni koji nisu mrzitelji….

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: