Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 8. 6. 2022.

| Društvo

Na niškom Univerzitetu manje mesta za brucoše nego prošle godine

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
banovina
Konkurs Univerziteta u Nišu; foto: arhiva JV

Ove godine je budućim brucošima na raspolaganju 14 fakulteta Univerziteta u Nišu na kojima ukupno ima 4.589 mesta, što je manje u odnosu na 2021. godinu kada je bilo dostupno 4.668. Najviše mesta ima na Filozofskom, Elektronskom i Ekonomskom fakultetu, a najmanje na Fakultetu umetnosti i novom Poljoprivrednom u Kruševcu. Budući studenti mogu da se prijave za upis od 20. do 25. juna, dok će se prijemni ispiti održati od 27. juna do 1. jula.

Zajednički konkurs za upis studenata u prvu godinu studija na niškom Univerzitetu je objavljen, a prvi konkursni rok traje od 20. juna do 15. jula. Mesta koja ne budu popunjena biće na raspolaganju budućim brucošima u drugom upisnom roku, koji će trajati od 1. do 16. septembra.

U odnosu na prošlu godinu broj mesta na fakultetima niškog Univerziteta je smanjen, a na budžetu ima mesta za 3.186 studenata, dok će školarinu sami plaćati njih 1.403.

Filozofski fakultet planira da upiše 640 studenata, a od toga će na teret države moći da studira 340 njih, dok će 300 biti na samofinansiranju. Na Elektronskom fakultetu mesta ima za 540 studenata - 480 će biti na budžetu, a 60 studenata će morati da plaća studije, dok će na Ekonomskom moći da se upiše 475 studenata - 330 budžetskih i 145 samofinansirajućih.

Planirano je da 326 budžetskih mesta na Prirodno-matematičkom fakultetu. Mašinski fakultet moći će da upiše 340 brucoša i većina će biti na budžetu - 270 njih, a 70 će plaćati studije. Toliko mesta ima i na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu, a 212 brucoša će moći da bude na budžetu.

Budući studenti Medicine na raspolaganju imaju 495 mesta i to 300 na budžetu i 195 njih će plaćati školarinu. Pravni fakultet upisaće 400 studenata - 282 na budžetu i 118 na samofinansiranju, a 300 mesta ima na Fakultetu zaštite na radu - 200 budžetskih i 100 samofinansirajućih. Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja ima mesta za 245 studenata - 140 će besplatno studirati, a samofinansirajućih će biti 105.

Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu ima mesta za 120 brucoša i svi će na prvoj godini studirati o trošku države, dok su na Pedagoškom fakultetu u Vranju dostupna 72 budžetska mesta, a 100 će biti na samofinansiranju. Novi Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu ima mesta za 105 brucoša - 75 budžetskih, a 30 na samofinansiranju, dok najmanje mesta na Fakultetu ima za umetnike - Fakultet umetnosti prima 66 studenata, njih 39 na budžetu, a 27 će plaćati.

Većina fakulteta će imati mesta za još po nekoliko studenata koji nisu državljani Republike Srbije, studenata Roma, kao i studenata sa invaliditetom.

Budući studenti sve informacije o prijemnim ispitima, rokovima, departmanima, školarinama i druge detalje mogu da pronađu u konkursu niškog Univerziteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • cannnko

    16:59 // 8. 6. 2022.

    Još znacajno smanjiti broj mesta na budž. na Filoz. i Ekonom., a povecati na Elektronskom. Ko vredno ne uci neka sam plaća. Stipendirati najbolje.

    • Lola

      19:06 // 8. 6. 2022.

      Sa takvim pravopisom vidi se da nisi prošao pored Filozofskog fakuleta :) a verovatno ni pored Ekonomskog. O Elektronski si se verovatno samo "očešao" u prolazu i napario uši pričama o visini plata programera...

  • Pera

    16:10 // 8. 6. 2022.

    Zašto da učim na državnom fakultetu kada mogu da kupim diplomu na Megatrend, Singidunum, Metropoliten večernjim "fakultetima". Partija me zaposli na državni kazan, i tako do penzije! Ništa ne znam, ništa ne radim a redovna plata!

    • Pera KONJ

      17:44 // 8. 6. 2022.

      Pero, za odrzavanje, cuvanje i koriscenje konjske zadruge, ne treba ti ni drzavni, ni privatni fakultet. Treba ti trava i ljubav prema zivotinja.

    • Torpedo

      19:32 // 8. 6. 2022.

      Pero, jos ako si menadzer strukovnih studija, vise vredis nego Akademici ! Uzmes kredit, ako nemas njivce, zavrsis, i ulozena para ti se brzo vrati !

    • Milun Parking SNS

      20:18 // 8. 6. 2022.

      bravo imenjače! Došlo je naše vreme.

  • i šta će bude

    15:51 // 8. 6. 2022.

    kad tih 105 završi u Kruševac i kad tija završu "naše dete " jel će ima partija kapacitet da ih učlani pa posle uvali narodu na grbaču ...?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: