Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:41, 14. 4. 2015.

| Društvo

Na pijace samo sa potvrdom da parcele nisu plavljene

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-pijaca-bulevar-trznica.jpg
Prodavci će moći da iznose robu samo uz potvrdu da parcele nisu plavljene (foto: JKP Tržnica)

Pijačni prodavci koji dolaze iz popljavljenih područja u okolini Niša moći će ubuduće svoje voće i povrće da iznose na niške tezge samo uz potvrdu mesnih zajednica da njihove parcele i staklenici nisu poplavljeni.

Kako kaže direktor “Tržnice” Radovan Milojević, prodavci imaju rok do kraja ove nedelje da “Tržnici” dostave svoje potvrde, a nakon toga će redari ovog javnog preduzeća krenuti u kontrole. Ko ne bude imao potvrdu, kaže Milojević, biće sklonjen sa tezge.

Ova odluka je, kaže on, doneta kako bi se sprečila pojava zaraznih bolesti s obzirom na to da je Institut za javno zdravlje nedavno preporučio da se hrana iz poplavljenih područja ne jede.

Istu praksu smo imali i prošle godine, kada i pored mnogo većih poplava u čitavoj zemlji nismo imali nijedan slučaj trovanja. Tada je to bila instrukcija države, a sada je “Tržnica” samoinicijativno donela ovu odluku, kako bismo preventivno delovali - kaže Milojević.

On napominje i da su veterinarski i sanitarni inspektori izašli na teren još pre uskršnjih praznika kako bi kontrolisali sastav povrća sa pijaca i eventualno prisustvo teških metala.

Još uvek nemamo rezultate tih analiza, ali pošto nam ništa do sada nisu javili, pretpostavljam da to znači da nije nađeno ništa opasno po zdravlje. Ipak, kontrole su u toku i videćemo u narednim danima - kaže Milojević.

On dodaje da “Tržnica”, iako to nije u njenoj nadležnosti, i sama ponekad radi uzorkovanje voća i povrća sa pijaca koje nosi u Institut za javno zdravlje Niš na analizu teških metala i pesticida, i do sada ništa nije nađeno.

Poslednje takve analize rađene su prošle godine, kako tvrdi Milojević, a i ove godine će se nastaviti sa istom praksom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jasna

    15:42 // 15. 4. 2015.

    A ko ce da proveri po kojoj ceni ce oni koji imaju potvrdu da otkupljuju od onih koji nemaju? Pa posle sve opet na tezgu...

  • Kalča

    13:53 // 15. 4. 2015.

    Velika siguracija. U mesnoj zajednici daju kakvu 'oćeš potvrdu za kantu sira.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: