Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:03, 21. 7. 2020.

| Društvo

Na pismu kojim lekari traže promenu Kriznog štaba nema potpisa niških, neki najavljuju podršku

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
bolnica
Zajedničkim pismom traže drugi Krizni štab; Foto: JV arhiva

Tačno 330 potpisa srpskih lekara je na pismu koje nosi naziv “Ujedinjeni protiv kovida”, a oni traže promenu članova Kriznog štaba, tačne informacije o koroni, kao i da se stane na put zastrašivanju i politizaciji. Na spisku nema niških lekara, ali neki od njih najavljuju da će se tu naći.

Ovde je spisak sa 330 imena lekara iz cele Srbije koji su, kako kažu, odlučili da svoje mišljenje o borbi države sa koronom iznesu javno. Na to ih, kažu, ne obavezuje samo Hipokratova zakletva, već i etika.

Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima. Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti - pišu lekari.

Dodaju da je to sve ostavilo posledice.

Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 - stoji u pismu.

Ali oni se u svom obraćanju nadležnima i javnosti ne bave samo kritikama, već imaju i zahteve:

- da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala;

- da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima;

- nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost;

- da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini;

- da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba;

- da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

Na ovom spisku nema lekara iz Niša, iako su mnoga pisma i peticije potekle, u periodu borbe sa koronom, pisali baš lekari iz najvećeg grada na jugu Srbije i jednog od najvećih regionalnih kliničkih centara.

Pisali su lekari sa Infektivne klinike, pisala je direktorka Klinike za plućne bolesti. Rezultati su slični - na Infektivnoj se nije puno toga promenilo, a direktorka Pulmologije postala je bivša direktorka.

Sada potpisa niških belih mantila nema.

Nema odavde nijedan. Boje se uprave ljudi, a najgore je kod nas u Nišu - odgovorili su neki koji su hteli da ostanu anonimni.

Neki kažu da nisu ni znali ili da su načuli da se sprema neko esnafsko pismo. Ipak, ima i onih koji kažu da će se njihovo ime tamo naći.

Pitani su i pojedini lekari iz uprave niškog KC da li će se priključiti svojim kolegama i podržati ideju svojim potpisom, ali odgovora još nema.

Kako piše u pismu lekara, svaki kolega iz Srbije koji želi može da ih podrži tako što će na papiru napisati “Ujedinjeni protiv kovida”, staviti svoj potpis, a fotografiju toga poslati na mejl [email protected].

Na kraju, oni pozivaju i građane da poštuju epidemiološke preporuke iako su, kako kažu, stigle kasno, jer je broba protiv kovida, zajednička borba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milan mandic

    08:15 // 23. 7. 2020.

    kako bi bilo dobro da se ovako kao lekari izjasne sadašnji i budući pacijenti ( bivših više nema ) da li daju ili ne daju podršku lekarima posebno bi bilo interesabtno šta misle ostali zaposleni u zdravstvu koji obavljaju medicinske i tehničke poslove u bolnicama a dosta znaju o smrtnostima koje su bile pre i posle izbora

  • Dina

    06:39 // 23. 7. 2020.

    Ko je otisao na lecenje u N.k.c. i Vratioo se izlecen i zdravo normalan neka se oglasi i javno pohvali!
    Da nista nije u redu pokazuju ovi i mnogi kom.

  • Nada Aranicki

    23:35 // 21. 7. 2020.

    Drage kolege znate li sta je konkretno :OBDUKCIJA.Kad se nesto ne zna ni mikrobiolog ni klinicar onda ce znati patolog .Treba nam sta je uzrok smrti pa cemo znati i terapiju.Nema tu nsgadjanja te moze antimalarik pa ne moze.Pa KS.pa antokoagulansi te Azitomycin pa onda ne?Kakva SZO odredjije ko se obdukuje.?u Srbiji?

    • Mika

      13:46 // 22. 7. 2020.

      Sta ce mrtvom terapija?? A, to koliko strucno rade na patologiji i koliko DUGO se ceka i na najprostiji nalaz/izvestaj, bolje ni da ne pricamo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: