Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 13. 12. 2013.

| Društvo

Na poziv za pregled odazvala se svaka 10. žena

Autor:A. M. Izvor:Južne vesti
skrining.jpg
foto: stacya/flickr

Tek nesto više od 10 odsto žena iz Niša, koje su pozvane na pregled u okviru skrining programa na rano otkrivanje raka grlića materice, odazvalo se pozivu.

Prema rečima koordinatora za skrining grlića materice dr Olivere Šulović Pavlović, od 20. februara do 1. decembra "call centar" Doma zdravlja kontaktirao je 19.000 žena, a odazvalo se 2.195.Na 

Komentarišući mali broj žena koje su se odazvale pozivu, dr Šulović Pavlović kaže da je tome doprinelo više razloga.

- Ima žena koje i redovno dolaze na preglede bez poziva, ali treba uzeti u obzir “zdravstvenu kulturu”, ali i način pozivanja. Pozivanje pismenim putem umesto telefonom bilo bi mnogo uspešnije - kaže dr Šulović Pavlović.

Bilo je i onih, kaže doktorka, koje du došle na testiranje, ali nikada nisu pokupile svoje rezultate.

- Imali smo žene sa lošim rezultatima, pa smo ih naknadno zvali da ga podignu.

Dr Šulović Pavlović dodaje da je svha skrininga u određenoj meri postignuta, jer je od žena koje su se odazvale njih šezdesetak imalo sumnjive rezultate i upućene su na dalje lečenje.

Međutim, ona dodaje da bi odziv bio veći ukoliko bi se promenio način pozivanja i radilo na obrazovanju, ali i kad mi se osmislili drugačiji mehanizmi.

- U zemljama Zapadne Evrope žene su dužne da se odazovu, jer ukoliko ne dođu ne mogu da produže zdravstveno osiguranje i overe knjižicu.

Bilo je, kako kažu, na pregledima i žena koje nisu posetile ginekologa više od 10 godina, ali ii onih koje su sada došle prvi put.


Maligni tumori čest su uzrok smrti u Srbiji, a u cilju smanjenja broja obolelih i u Nišu je ove godine počet program “Skrining - korak ispred bolesti” .

Niški “Dom zdravlja” pre tačno godinu dana počeo je sa skriningom na rano otkrivanje raka debelog creva, a bile su obuhvaćene osobe oba pola od 50 do 69 godina. 

Izabrani lekari Doma zdravlja od 20. decembra 2012. godine telefonom su pozivali pacijente da se u zakazanom terminu jave na testiranje u vezi sa ranim otkrivanjem raka debelog creva, a test je bezbolan i radi se kod kuće.

Od februara ove godine u Nišu se krenulo i sa sprovođenjem skrining programa na rano otkrivanje raka dojke i grlića materice.

Skriningom na rano otkrivanje raka dojke bile su obuhvaćene žene  od 50 do 69 godina, a na rano otkrivanje raka grlića materice žene starosne dobi od 25 do 64 god.


Skrining podrazumeva organizovanu primenu pregleda ili testova kod osoba bez simptoma u cilju što ranijeg otkrivanja moguće bolesti. Cilj organizovanja skrininga je smanjenje smrtnosti od pojedinih bolesti na teritoriji obuhvaćenoj programom. Ukoliko se bolest otkrije ranije, utoliko su i rezultati lečenja efikasniji.

Kod velikog broja malignih bolesti od značaja u procesu postavljanja dijagnoze i lečenja je stepen uznapredovanja bolesti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • zorica kostic

    14:27 // 17. 12. 2013.

    Lepo je sto se povremeno organizuju ovakvi pregledi.Licno ja bih vise volela da u Domu zdravlja mogu da obavim bilo kakav pregled bez cekanja i zakazivanja za naredni mesec ili godinu kako je to sada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: