Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 11. 8. 2021.

| Društvo

Na preliminarnoj listi za subvencije za zamenu ložišta 61 Nišlija, očekuje se drugi konkurs

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
dim
Planiran novac za 200 domaćinstava, a na konkurs se prijavilo njih 105; foto: V. K.

Na preliminarnoj listi domaćinstava iz Niša koja će dobiti subvencije za zamenu individualnih ložišta kotlovima za pelet ili uređajima na gas, našao se 61 Nišlija od 105 prijavljenih. Kako je prvobitni plan bio da subvencije dobije 200 domaćinstava i opredeljeno je 17,6 miliona dinara, a prema ovoj listi će biti utrošeno 5,9 miliona, iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj kažu da će biti objavljen i drugi konkurs, ali nakon što za to dobiju saglasnost resornog ministarstva.

Preliminarna lista korisnika novca za sufinansiranje projekata smanjenja zagađenja vazduha u gradu Nišu poreklom iz individualnih ložišta objavljena je juče na sajtu Grada Niša na ovom linku, a prema njoj će 61 domaćinstvo dobiti 50 % novca potrebnog da zamene šporete na drva i ugalj pećima na pelet, ili da se priključe na mrežu gasa ili toplane.

Najviše njih, 41, dobiće novac za kupovinu kotlova za pelet, 19 domaćinstava izabrano je za sufinansiranje priključenja na mrežu za gas, a jedan Nišlija za priključenje na sistem Toplane.

Inače, na konkurs za subvencije se prijavilo 105 ljudi, ali je 44 zahteva odbijeno jer, kako stoji u obrazloženju Komisije, nisu ispunili neki od uslova.

Direktor Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Dušan Radivojević ranije je kao moguće razloge za manje prijavljenih građana na konkurs naveo korona virus i obimnu dokumentaciju, kao i da će biti raspisan i drugi konkurs kako bi se utrošio prostali opredeljeni novac. I sada potvrđuje da će novog konkursa biti, ali i dalje ne može da precizira kada.

Biće objavljen drugi konkurs odmah nakon dobijanja saglasnosti resornog ministarstva - kaže Radivojević.

Podsetimo, za zamenu individualnih ložišta iz budžeta Grada Niša i Ministarstva zaštite životne sredine izdvojeno je 17,6 miliona dinara, što je, kako je ranije rečeno, dovoljno za 200 domaćinstava.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    13:35 // 11. 8. 2021.

    Uslovi su takvi da se uplašis kad pomisliš da konkurišes. Samo 100 prijavljenih od mogućih 200. na grad sa naseljima od 350000 ljudi. Prave nas budalama a mi cutimo

  • Stanko

    12:22 // 11. 8. 2021.

    Prelepa fotografija.

  • Snežana

    10:04 // 11. 8. 2021.

    Stanovnici Ljube Nenadovića i uDidića podneli su grpni zahtev za priključak na gasovodnu mrežu. Podstanica gasa je na 50m od ulica ali odgovorni ćute.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: