Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 30. 11. 2018.

| Društvo

Na proleće u Nišu počinje izgradnja novih socijalnih stanova

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Majakovskog stanovi
Stanovi bi trebalo da budu završeni za oko 2 godine; ilustracija; foto: GSA

Ulicu Majakovskog 7, 8 i 9 u Nišu bi na proleće 2019. trebalo da "okupiraju" mašine i radnici koji će graditi nove socijalne stanove, najavljuje direktor Gradske stambene agencije Vladan Stanojević, a okvirni rok da se izgradi njih 106 je godinu i po dana. Cene za kupovinu i izdavanje trebalo bi da ostanu niske.

Na površini od 6.000 kvadrata u Ulici Majakovskog u Duvaništu bi naredne godine trebalo da počne izgradnja jeftinih stanova, kaže Stanojević, a najveći deo građani će moći da kupe po povoljnoj ceni, dok će ostatak ostati za "jeftino" iznajmljivanje.

Uslovi za kupovinu, ali i cene, dodaje, trebalo bi da ostanu iste kao i za jeftine stanove u koje su se Nišlije uselile prošle godine.

Još uvek radimo projekat, ali nadamo se da će da ostane, ne projekat što se tiče izvođenja, nego onaj koji se tiče svih tih ulaznih parametara koji će da daju prodajnu cenu, ali očekujemo da bude u cenovnim okvirima ovih prošlih stanova, što je bilo negde oko 630 evra bez PDV-a ili nešto ispod 700 evra sa PDV-om - priča Stanojević.

Stanojević očekuje da će i cena zakupa ostati ista - 1,2 evra po kvadratu, što bi značilo da će stan od 50 kvadrata Nišlije mesečno koštati 60 evra.

Novogradnja, energetski pasoš, za tu cenu morate da se složite da je to jako povoljno. Cilj je da svaki novi turnus građenja stanova da povećamo taj kapacitet - pojašnjava direktor.

Okvirni rok da se završi izgradnja jeftinih stanova je, dodaje, oko godinu i po dana. Biće uloženo više od 330 miliona dinara, a veći deo platiće Gradska stambena agencija, kaže Stanojević, dok će ostatak isplatiti uz pomoć nekog kredita ili projektnog finansiranja, koje će imati minimalne kamate.

Iako još nije definisano koji su uslovi za kupovinu i iznajmljivanje, jer za stanove nije postavljen ni temelj, direktor očekuje da će oni ostati isti kao i za Nišlije koje su se prošle godine uselile u nove stanove u Majakovskog. Neki od najvažnijih uslova bili su da onaj ko konkuriše nema stan u svom vlasništvu i da ima prebivalište u Nišu, a s obzirom da se i ovog puta očekuje veliko interesovanje praviće se rang-liste po prioritetu.

Prošli put je bilo 5 porodica za jedan stan, imali smo preko 100 prijava za 18 stambenih jedinica za izdavanje. Interesovanje je bilo jako veliko i od 18 stanova, jedno dve trećine su dobili samohrani roditelji, trosoban je dobila porodica sa šestoro dece, u te stanove su zaista ušli ljudi kojima je to potrebno - dodaje Stanojević.

Podsetimo, prva izgradnja socijalnih stanova u Ulici Majakovskog, koja je počela još 2014. godine, bila je "burna", a sve je počelo poništavanjem tendera za izbor firme koja će ih graditi.

Potom je izgradnja kaskala, nekoliko puta su pomerani rokovi za useljenje, a 2016. su u vreme koje je najavljeno za to mašine još radile. Svoj "krov nad glavom" u ovom delu Niša dobile su, posle 10 godina čekanja, i porodice koje su ostale bez kuća zbog klizišta na Mramorskom brdu. Ipak, pojedini su bili nezadovoljni što stanovi u koje su se uselili nisu i njihovo vlasništvo, ali i zato što su prve dane provodili u mraku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Banko

    20:19 // 30. 11. 2018.

    Jel su stanovi socijalni (po kvalitetu gradnje) ili cene? Po ovoj ceni mozes da biras stanove na boljoj lokaciji. Na kraju grada ova cena je budalastina

  • qgo

    17:47 // 30. 11. 2018.

    KAda su se gradili stanovi "solidarnosti" u Duvanistu, na nekoj televiziji (verovatno greskom) objave za jednu lamelu ukupnu povrsinu stanova i vrednost radova. Ja odmah preracunam i dobijem cenu kvadrata od 350dm. U to vreme su se ti stanovi prodavali po "povoljnoj" ceni od 1200dm po kvadratu.
    Ko razume, shvatice.

  • Bojan Trajković

    13:45 // 30. 11. 2018.

    Lepe vesti,bravo! Treba graditi i razvijati grad.Pod uslovom kvalitetne gradnje,cena kvadrata je korektna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: