Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:58, 22. 4. 2017.

| Društvo

Na protestu "protiv diktature" u Nišu ponovo više ljudi, najavili šetnju za prosvetare

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Protest
Ne odustaju od svojih zahteva; Foto: JV

Više od stotinu Nišlija večeras je prošetalo centralnim ulicama grada, a za razliku od prethodnih nekoliko protesta, ruta je ponovo bila duža. Za sutra u 18 sati najavljuju protest uz podršku Unije prosvetnih radnika Srbije.

Udarajući u doboše, zviždeći pištaljkama i uzvikujući poznate parole protesta "protiv diktature", Nišlije predvođene uglavnom mladima i studentima, još jednom su pokazale nezadovoljstvo trenutnom političkom situacijom u zemlji. Protest Obrenovićeva Foto: JV

"Da AV čuje i naš stav", "Nisam Happy" i slične poruke mogle su se videti u koloni koja je pošla iz centra Niša, ulicama Milojka Lešjanina i Knjeginje Ljubice do Ekonomskog i Pravnog fakulteta, zatim Trgom Pavla Stojkovića i Obrenovićevom ulicom do Gradske kuće, gde je protest završen. 

Demonstranti u Nišu, kao i oni u Beogradu i Novom Sadu, najavili su da će sutrašnji protest biti posvećen prosvetarima, jer je, kako su naveli u saopštenju na Fejsbuk stranici, ugled profesije prosvetnih radnika ozbiljno narušen poslednjih decenija. 

Zaposleni u prosveti su izloženi sistemskom zanemarivanju od strane nadležnih institucija, a ogromnim pritiscima od strane roditelja, prosvetnih vlasti i društva kao celine. Od nastavnika se očekuje da učenike najbolje moguće osposobe za dalji život i učešće u društvu, a istovremeno se potcenjuju trud i rad koji su za tu svrhu potrebni. Plate zaposlenih u prosveti su toliko snižene da im je onemogućeno zadovoljenje i osnovnih životnih potreba. Uz sve to, nastavnici iz škola su poslednji koji se pitaju o sadržaju obrazovnih politika, nastavnih programa i reformi koje se nameću od strane nadležnog ministarstva - naveli su na Fejsbuku. 

Podsetimo, protesti u Nišu i drugim većim gradovima Srbije počeli su dan posle predsedničkih izbora održanih 2. aprila, na kojima je pobedio aktuelni premijer Aleksandar Vučić, a okupljanje je počelo spontano uz najave na društvenim mrežama. Građani su izašli na ulice jer su nezadovoljni društveno-političkom situacijom u zemlji, a smatraju da je zato kriv Vučićev režim i koalicija na vlasti, kao i da su izbori dobijeni medijskim i institucionalnim monopolom. 

Početni zahtevi bili su smene članova RIK-a i REM-a, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i uredništva RTS-a, da bi se kasnije ova lista proširila na i depolitizaciju, decentralizaciju države, poboljšanje položaja radnika, a Nišlije su tražile i isplatu plata radnicima propalih društvenih firmi, ratnih rezervista koji nisu dobili dnevnice, bolju kontrolu lokalnog budžeta i javnih preduzeća

Ipak, posle uskršnjih praznika sve je manje građana na niškim ulicama, a nekoliko desetina onih koji su se i prethodnih dana okupljali, smatraju da je razlog što protesti jenjavaju nedostatak konkretnog vođe. Međutim, poručili su da ne odustaju do ispunjenja zahteva i pozvali sve građane Niša da im se pridruže u protestnim šetnjama. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ШаЛу На СтРанУ

    16:06 // 23. 4. 2017.

    У животу себе можете да лажете, па чак и децу док су мала, али када та иста деца порасту и кад виде да нешто смрди, можете да их лажете и убеђујете колико хоћете не вреди...Увек ми је било фасцинантно када је човеку лоше а други га убеђује да је добро. То другим речима значи, немаш ти појма, ја ћу да ти кажем. Па то више ни код деце не пролази!

  • ШаЛу На СтРанУ

    16:00 // 23. 4. 2017.

    И пустите више те приче, нерадници, неадекватни....Па сви млади одоше, подигните мало главу из песка... А после ти исти следбеници друга Аце вође и осталих футуриста кукају када им синови, кћери и унуци пакују кофере. Па што би неко одлазио ако је све бајно као на малим екранима. Да људи имају посла, да се рад цени, поштење...ко би отишао?!

  • Pera

    10:53 // 23. 4. 2017.

    I ovo je neka brojka, vise nego na utakmicama Konstantina!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: