Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 25. 8. 2020.

| Društvo

Na protestu radnika u turizmu u Nišu poručili: Ne postojimo 6 meseci zbog korone, a i država nas je zaboravila

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
protest turizam
Kažu da su 6 meseci bez posla i prihoda; foto: Vanja Keser

Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" održana je i na centralnom trgu u Nišu, a turistički radnici su, kažu, time hteli da podsete državu da postoje, jer su jedni od retkih privrednika koji nisu dobili nikakvu pomoć tokom epidemije korone. Vlasnici turističkih agencija ističu da već 6 meseci praktično ne postoje i traže pomoć za plate radnika, kako ne bi morali da ih otpuštaju. Turistički vodiči takođe napominju da su ugroženi i da ih je država zaboravila.

VAK_6209 Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" u Nišu; foto: Vanja Keser Nakon okupljanja kod Tempa u Nišu zaposleni u turizmu autobusima su došli do Trga kralja Milana, a kako je to izgledalo možete videti u uživo prenosu na Fejsbuk stranici Južnih vesti na kraju teksta.

U belim majicama sa porukom "sačuvajmo turizam", mnogi sa koferima i suncobranima, prošetali su oko spomenika oslobodiocima.

Zašto - objasnila je Milica Began turistički radnik koja je pročitala proglas okupljenih na akciji "10 minuta za spas turizma". VAK_6369 Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" u Nišu; foto: Vanja Keser

Turistički vodiči, turističke agencije, već 6 meseci nemaju ni posla ni prihoda, a sveukupna situacija je gotovo katastrofalna sa stanovišta preživljavanja usled globalne pandemije i nemogućnosti poslovanja. Apel za pomoć turističkom sektoru koji smo prosledili državnim institucijama još uvek je bez konkretnog odgovora. Ipak, postoje naznake da se o nama razmišlja i da se traži način da nam se pomogne - navodi.

VAK_6330 Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" u Nišu; foto: Vanja Keser Kaže da su njihove kolege hotelijeri pre par dana dobili očekivanu pomoć države, pa se i zato i oni nadaju nekom sličnom modelu.

Ističe da je turizam globalno devastiran zbog pandemije, ali da su u najvećem broju zemalja njihove kolege prepoznate kao najugroženiji deo privrede, ali ne i u Srbiji. Zato pozivaju državu da ih podrži i pomogne da nastave da se bave onim što vole i čime hrane svoje porodice.

Danas smo svi u turističkoj privredi ujedinjeni, na centralnim trgovima Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca su stotine turističkih agencija koji su u strahu za svoju egzistenciju i veruju da će država znati da prepozna kako da pomogne hiljadama porodica zaposlenih u turističkoj industriji - poručuju.

VAK_6284 Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" u Nišu; foto: Vanja Keser Direktor jedne turističke agencije iz Niša Bojan Milosavljević pojašnjava da od kada je u martu uvedeno vanredno stanje zbog korone 90 % agencija posluje bukvalno bez ikakvih prihoda. Zato se nada da će država ili Grad Niš imati razumevanja i pomoći im da održe kapacitete.

Najkonkretnija pomoć koju tražimo su plate za radnike, jer to je najveći teret svakog poslodavca. Mi ne tražimo da nam neko plaća prihode, već samo da zadržimo radnike, njihove plate na duži vremenski period, jer nije fer da se turizam nađe u istom košu sa drugim delatnostima koje su poslovale sa manjim gubicima. Mi jednostavno ne postojimo već 6 meseci i ne tražimo novac, tražimo samo plate za radnike. Država i grad će imati od toga korist kada sve prođe i to će im se višestruko vratiti - pojašnjava.

VAK_6232 Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" u Nišu; foto: Vanja Keser Ako im država ne pomogne, dodaje, sledi otpuštanje radnika, što neće biti problem samo za 2.000 turističkih radnika u Nišu, već i za njihove porodice, jer mnogi žive samo od turizma.

Da je očigledno da ih je država zaboravila slaže se i Vesna Nikolić koja je turistički vodič, jer je Vlada Srbije pomogla mnogim privrednicima koji su pogođeni pandemijom korone, ali ne i vodičima.

VAK_6341 Protestna akcija "10 minuta za spas turizma" u Nišu; foto: Vanja Keser Udruženje turističkih vodiča Grada Niša postoji od 1996. godine, ima nas dugi niz godina, ova profesija je u svetu izuzetno važna i potrebna, ali nas u Srbiji ne prepoznaju. Ovim želimo da skrenemo pažnju da i mi postojimo i da od februara turistički vodiči nemaju posla - dodaje.

Vlasnik Eurotursa Zoran Petković kaže da 52 godine radi u turizmu, a 30 godina je vlasnik turističke agencije i da ne pamti ovakvu katastrofu, a pored svih zahteva kaže da država ne treba da zaboravi ni turističke autobuse, jer je neophodno da obnove vozni park i služe turistima koji sve više tu uslugu traže.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa

    12:37 // 15. 11. 2020.

    Svaki posao sa sobom nosi rizik i na to treba misliti kad nam dobro ide ali postoje delatnosti za koje ovo pravilo ne vazi.Osim hotelijera sta reci za UniRent,Menadzer rent a car,Autorentdoo,MMS Auto rent a car i druge...kako oni da prezive ovaj Covid-19 i ko njima da pomogne.

    • rentacarista

      22:10 // 20. 11. 2020.

      u zemlju srbiji mali procenat stanovnistva i zna sta je rent a car

  • Joe

    11:45 // 26. 8. 2020.

    To svakako nisu turistički radnici. Ovde turizam NE POSTOJI.

  • Dobri

    08:56 // 26. 8. 2020.

    Nema više svrhe da postoje agencije.
    Sve može direktno preko vlasnika hotela da se završi.
    Euroturs i Nišekspres godinama su direktore škola vodili po kafanama,davali fraj letovanja za celu porodicu,davali novac na ruke i sada kraj.
    Na biro rada gospodo.

    • xyz

      12:36 // 26. 8. 2020.

      Pa odu na biro rada, pa se prijave u Juru, a posto ima viska radnika na trzistu (ako ti neces ima ko hoce), Jura smanji plate, i svi smanje plate i svi radimo za manje i svi srecni...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: