Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:04, 7. 12. 2021.

| Društvo

Na raspravi o budžetu primedbe zbog akva-parka, Nišlije tražile kanalizaciju i uređenje grada

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
javna rasprava
Građani iznosili predloge, primedbe i sugestije na Nacrt budžeta za 2022. godinu; foto: T. T.

Nekoliko građana je došlo na javnu raspravu o Nacrtu budžeta Niša za 2022. godinu sa predlogom i apelom za izgradnju kanalizacione mreže u ulicama i naseljima. Primedbi je bilo i na ulaganje u akva-parka, najvećeg projekta u budžetu za narednu godinu, a predlog je da se taj novac rasporedi za besplatan gradski prevoz za mlađe od 30 godina, za uređenje leve i desne obale Nišave i Tvrđave. Pojedini predlozi su, kako je rekla gradonačelnica Dragana Sotirovski, uvršteni u budžet.

Ispunjena je bila sala u Gradskoj kući na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta. Iako je u dokumentu najpre pisalo da je budžet projektovan na oko 12 milijardi dinara, gradonačelnica je odmah na početku obraćanja rekla da je došlo do tehničke greške u Upravi za finansije, pa da je kasnije objavljen novi Nacrt.

Tako je budžet projektovan na 11.848.000.000, što je povećanje od oko 100 miliona u odnosu na onaj iz 2021. godine.

Dobra realizacija u budžetu za 2021. godinu, a takođe i prihoda za godinu dana od milijardu i 200 miliona više nego godinu dana ranije. Ovu godinu bi trebalo da završimo sa 10.400.000.000 dinara i projektovali smo sa 6,8 odsto povećanja za narednu godinu. Što znači da bi u 2022. godinu nas budžet trebalo da bude 11.848.000.000, od kojih su 322 miliona sredstva samih korisnika, što znači da je na raspolaganju 11.525.961.000 čistog budžeta - rekla je gradonačelnica.

O akva-parku je pričala kao o jednoj od najvažnijih stvari koju će Niš dobiti u 2022. godini, a koji u budžetu ima i najveću poziciju od 960 miliona dinara. Međutim, građani su u predlozima izneli da im je više stalo do osnovnih stvari nego do zabavnog sadržaja. 264455568_4624897074298279_2259066101945065985_n Budžet projektovan na 1,8 milijardi, gradonačelnica kaže da je došlo do tehničke greške; foto: T. T.

Kanalizaciona mreža u naselju u Niškoj Banji, kao i u naselju Šljaka, asfaltiranje ulica samo su neki od predloga i apela građana. Na raspravi je i Đorđe Stanković iz Narodne sranke predložio da se novac od akva-parka uloži u prioritetnije stvari - uređenje leve i desne obale Nišave, uređenje Tvrđave, besplatan prevoz za mlađe od 30 godina, kao i besplatan priključak na gas za 1.000 domaćinstava.

Upravo će za vodovod i kanalizaciju iz budžeta biti izdvojeno 300 miliona dinara, a za ulice, kaže Sotirovski, 900 miliona. U planu je da 10 ulica u Novom Selu dobije vodovod, da se izgradi ambulanta u Brzom Brodu, rekonstruiše izvorište Medijana, kao i park "Čair" i park kod Suda. Takođe, Sotirovski kaže da će autobuska stanica definitivno biti izmeštena.

Pantelej bi trebalo da dobije novu pijacu. Pijaca "Krive livade" će imati rekonstrukciju, Cvetna pijaca bi trebalo da bude izmeštena u februaru. Autobuska stanica će definitivno biti izmeštena. Pravljenje nove industrijske zone sever 1 i 2 koje se pružaju ka Aleksincu, grad je izdvojio sredstva za eksproprijaciju zemljišta sa sredsvima lokalnih samouprava koje gravitiraju našem gradu, otkup zemlje za buduću regionalnu deponiju, jer postojeća nema dovoljno kapaciteta - nabraja gradonačelnica.

Predlozi građana su i izgradnja podzemne garaže za koju Sotirovski kaže da je jako skup projekat. Pošto grad to ne može da omogući, kaže i da će videti da li će aplicirati prema državi za taj projekat ili će ući u neku vrstu javno-privatnog partnerstva. U predlozima je i dekorativno osvetljenje zgrada.

Što ćemo takođe raditi, to će biti zgrada Skupštine u Nikole Pašića i zgrada Komande kopnene vojske - najavljuje Sotirovski.


Promenjeno mesto javne rasprave zbog grejanja

gradska kuca Na javnu raspravu došli i članovi udruženja;foto: T. T. Javna rasprava o Nacrtu budžeta Niša za 2022. godinu održana je u Gradskoj kući, a ne Oficirskom domu kako je najpre najavljeno. Iz Grada su o promeni mesta obavestili pred sam početak, a Sotirovski kaže da je razlog grejanje.

Noćas smo imali havarisjko oštećenje grejanja, i sada je dosta hladno u Oficirskom domu, a znali smo da nam dolaze i stariji ljudi i zato smo promenili lokaciju - kaže gradonačelnica.

Niška udruženja osoba sa invaliditetom su najavila okupljanje pred javnu raspravu ispred Oficirskog doma, koji im je pristupačniji, jer su nezadovoljni raspodelom sredstava. Međutim, i pored promene mesta, došli su i na drugu lokaciju.

Konačnu odluku o budžetu će doneti odbornici na sednici koja će biti 16. decembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki SNS

    09:40 // 8. 12. 2021.

    E zato sam ja izasao iz sns-a kad vidim da nam preletaci kroje sudbinu. Grdni joj saradnici Guska,Dusica,lazni dr Marija Randjelovic,Dzunic,Djokic. Da se covek prekrsti.

  • prof.Dusan

    08:36 // 8. 12. 2021.

    izmestili autobusku ili ne, cinjenica je da je najbolje dizajnirana od svih u Srbiji s onim kosim prilazima za autobuse. Nadam se kopiranju toga.

    • Arhitekta

      10:24 // 8. 12. 2021.

      Postojeca autobuska je sagradjena kao privremeno resenje i kao takva je ok. Daleko od toga da je najbolja, pa mala Cuprija ima bolje isprojektovanu stanicu.

  • Sale

    07:59 // 8. 12. 2021.

    Lele jedva čekam kad udjem u vodu da ga pustim u pogon!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: