Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:09, 4. 11. 2021.

| Društvo

Na sastanku ekološkog udruženja i rukovodstva "Knaufa" bez konačnog rešenja, novi rok za stara obećanja

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
1636032851321
Iz fabrike kažu da će investirati u poboljšanje životne sredine; foto: JV

Kako bi zajednički došli do rešenja problema zagađenja u Surdulici, za koje građani i ekološko udruženje “Udahni duboko” krive fabriku Knauf Insulation, sastali su se predstavnici udruženja i fabrike, ali novog dogovara nije bilo. Kako kažu iz Knaufa, oni će se držati obećanja iz 2019. godine i uložiti 19 miliona u zaštitu životne sredine, što je nešto pohvaljuju iz Udruženja, ali kažu da nema kompromisa dok postoji zagađenje i negativan uticaj na zdravlje ljudi.

Nakon poslednje protestne šetnje u Surdulici koja je završena ispred fabrike Knauf Insulation, rukovodstvo firme ponudilo je sastanak predstavnicima Udruženja “Udahni duboko”.

Sastanak je početkom nedelje održan i na njemu, na zahtev Uduruženja, nije bilo predstavnika Opštine Surdulica, ali ni konačnog dogovora.

Da je diskusija protekla u mirnom u civilizovanom tonu, potvrđuju obe strane. Razgovaralo se, kažu, o zajedničkom rešavanju dugogodišnjeg problema zagađenja u ovoj Opštini, za koje iz Udruženja tvrde da emituje fabrika, zbog čega je narušeno zdravlje, kao i životna sredina ljudi.

Direktor fabrike Branislav Popović kaže da će probleme ubuduće rešavati zajednički, tako što će oni biti realizatori, a Uduženje vrli kontrolori.

Iako je od prvih obećanja fabrike, koja su se ogledala u promenama načina proizvodnje i dotadašnjeg rada, prošlo dve godine, ona do danas nisu ispunjena, a iz fabrike kažu da se će držati istih. 1636032851316 Iz Udruženja pozdravljaju inicijativu fabrike; foto: JV

Kako je naveo direktor fabrike, sva obećanja tada data građanima biće realizovana do maja 2022. godine i ističe da je za njih je ova kompanija izdvojila 19 miliona evra.

Investiraće se u postavljanje novih filtera, rešavanje otpadnih voda, postavljanje novog dimnjaka i u uklanjanje brda otpadnih sirovina, koje planiramo da vratimo u proces proizvodnje, kao i u poboljšanje ekoloških standarda i pitanja - rekao je direktor.

Ovu inicijativu pohvalili su iz udruženja, a time je, kažu, napravljena dobra odskočna daska za dalju borbu.

Daleko od toga da smo došli do konačnog rešenja i dogovora, jer kao što smo do sada najavljivali, nema kompromisa dok god postoji zagađenje i negativan uticaj na zdravlje ljudi, ali ima ogromnog pomaka u odnosu na protekli period, kada su pokazali apsolutnu nebrigu za zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva - navode iz Udruženja.

Ističu da je rukovodstvo fabrike svesno da će u narednom periodu morati da se suoči sa stvarima koje nisu ni malo prijatne, a da se borba za zdrav život nastavlja.

Podsećamo, od brojnih zahteva koje su Surduličani i Udruženje upućivali fabrici, na poslednjoj protesnoj šetnji ostao je samo jedan u kom traže dislociranje fabrike.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Steva

    17:41 // 4. 11. 2021.

    Za početak, 5 merna uredjaja i očitavanje u realnom vremenu kako bi svaki građanin mogao da vidi koji je stepen zagađenja. Protesne šetnje sa 50 učesnika tesko da ce nesto doneti. Argumenti moraju biti jaki, npr. toliko i toliko građana Surdulice na onkologiji nasuprot toliko i toliko radnih mesta u fabrici. Vikendom je zagađenje znatno veće, valjda menadžment ne radi pa ne može ni da vidi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: