Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 26. 7. 2022.

| Društvo

HE Pirot više neće ispuštati vodu direktno u Nišavu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
nišava
Veći problem ispuštanje vode iz jezera u NIšavu; foto: Lj. F.

Da hidrolektrana Pirot najpre ispušta vodu u kompenzacioni bazen, pa potom u Nišavu, kao i da se uspostavi dnevna komunikacija između Grada i hidroelektrane, kako bi građani bili obaveštavani o statusu njenog rada, dogovor je današnjeg sastanka sa potpredsednicom Vlade i ministarkom Zoranom Mihajlović.

Višegodišnji problem i apeli da se uredi ispuštanje vode iz jezera i rad vršne hidroelektrane, danas je dobio možda i svoj epilog. Apelovali su građani, gradonačelnik Pirota i tadašnji direktor EPS-a Milorad Grčić razmenjivali su pisma, a u nabujalu reku prilikom naglog i konstantnog ispuštanja vode usled rada elektrane, život su izgubile dve mlade osobe.

Zorana Mihajlović je razgovarala je danas sa predstavnicima EPS-a i Grada Pirota o problemu ispuštanja vode iz HE Pirot koje značanije utiče na vodostaj Nišave i gradsko kupalište na ovoj reci.

Kako je saopšteno nakon sastanka, dogovorene su i konkretne mere kojima će se rešiti ovaj dugogodišnji problem.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike za inspekcijske poslove Zoran Pavlović rekao je da je dogovoreno da Grad Pirot i HE Pirot uspostave saradnju tako što će propisati proceduru i način obaveštavanja građana u svim režimima rada ove hidroelektrane. sastanak Pao dogovor; foto: MInistarstvo

Ministarstvo će kontrolisati sprovođenje ovog dogovora, kao i datih procedura i uputstava - rekao je Pavlović.

Na sastanku dogovoreno da HE Pirot koristi kompenzacioni bazen 1 u skladu sa pravilima o korišćenju, kao i da se uspostavi dnevna komunikacija između predstavnika hidroelektrane i Grada Pirota kako bi građani bili informisani o statusu rada ovog energetskog objekta i njegovog angažovanja.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, rekao je da je pokrenuto rešavanje ovog dugogodišnjeg problema za Grad Pirot, uključujući dogovor u vezi sa korišćenjem kompenzacionog bazena prilikom ispuštanja vode koje je važno za bezbednost i uspostavljanjem sistema komunikacije obaveštavanja javnosti u vodostaju.

Takođe, dogovorili smo se i da iznađemo trajno rešenje o načinu upravljanja i korišćenja kompenzacionog bazena 2 u Pirotu - dodao je Colić.

Podsetimo, pored visokog nivoa Nišave, problem je i prekomerno ispuštanje vode iz Zavojskog jezera, koje sušu čine da Zavojsko jezero kod Pirota često više liči na prizor iz postapokaliptičnih filmova, nego na biser turističke ponude grada.

Na loš rad hidroelektrane ukazivali su i Piroćanci performansom vezivanja u Nišavi.

Akumulacija Zavoj je nastala prirodnim putem, nakon klizišta iz 1963. godine, kojim je stvorena prirodna brana na reci Visočici. Tada je potopljeno selo Zavoj, a prirodna brana iskorišćena je da se uz nju izgradi i veštačka. Nakon izgradnje krajem osamdesetih, potopljeno je i selo Veliko Lukanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dax

    23:48 // 26. 7. 2022.

    Ma ispuštali bi oni i dalje ali nemaju više šta...

  • Ma važi

    20:04 // 26. 7. 2022.

    Grunu vodu u jezero pa iz jezera u Nišavu koja je razlika, vodostaj skoči za 2 metra i ovako i onako. A ko je tih dana na vodi bas ce biti obavešten

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: