Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 27. 10. 2016.

| Društvo

Na sudu mnogo predmeta protiv države i njenih ustanova

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Sud
Sudije zatrpane predmetima; Foto: arhiva JV

To što je broj predmeta koji su na niškom Višem sudu usmereni prema državi i njenim ustanovama i preduzećima prilično veliki zainteresovao je pravnike, a kako smatra predsednik ovog suda Zoran Krstić, ovim problemom trebalo bi da se pozabave i sociolozi.

Viši sud je, prema njegovim rečima, samo tokom ove godine primio oko 7.500 predmeta, koji su uglavnom usmereni na državu i budžetske korisnike, što su javna preduzeća, državne ustanove i institucije. 

To je neverovatan broj predmeta i zaista je veliko pitanje zašto smo došli u situaciju da imamo toliko predmeta prevashodno usmerenih u odnosu na državu – kazao je Krstić.

Još jedan od problema je, dodaje, što toliki broj predmeta radi svega 6 sudija, koliko ih je u Višem sudu. Pojedini procesi koje vode, ističe, traju i više godina, dok za okončanje jednostavnijih treba mnogo manje vremena.

Na Višem sudu ima puno predmeta pretežno iz oblasti izvršenja, koji su stariji od 10 godina. Otvoreni dan Građane interesuje kako da ostvare lična prava; Foto: JV

Uglavnom sada vodimo akciju rešavanja starih predmeta odvojili smo 20 najstarijih i oko 70 % je završeno – kaže.


"Građane interesuje kako da ostavre lična prava"

Po 4. put su na Osnovnom i Višem sudu organizovali Dan otovrenih vrata, odnosno evropski dan civilne pravde. Kako kažu, cilj je da građani nauče kako funkcioniše domaći prevosudni sistem, kako bi lakše ostvarili i štitli svoja prava.

Građani dolaze, prevashodno ih interesuje način ostvarivanja nekih ličnih prava manje-više funkcionisanje pravosudnog sistema, ali mi smo tu da im približimo da je ovo ustanova u kojoj oni zaista mogu ostvariti svoja prava, u kojoj nije lavirint kroz koji će oni lutati – kažu.

Mnogo studenata prava je došlo u Sud, a osim uspešnih besednika mogli su da vide i simulaciju suđenja.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ciceron Zaplanjsky

    14:25 // 28. 10. 2016.

    Gospodine Zorane Krstiću, ovom pojavom bi trebalo da se pozabavi vaša struka( pravosuđe), sociolozi i psiholozi takođe.I analiza svih vas, ako je radite posvećeno i profesionalno, treba da pokaže u kakvom društvenom NEUREĐENJU živimo. Pokazaće da živimo u feudalizmu.Dabomke.

  • kad si sopstvenoj državi

    09:48 // 28. 10. 2016.

    balast


    pretužno

  • Bruka i Sramota

    04:55 // 28. 10. 2016.

    Je pravo i pravda u ovoj zemlji...!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: