Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:33, 20. 4. 2017.

| Društvo

Na ušću Kutinske reke više smeća nego vode

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
reka-deponija-M.S
Od smeća se i ne vidi voda; foto: M. S.

U niškom naselju Nikola Tesla, u delu gde se voda iz starog korita Nišave uliva u Kutinsku reku puno je smeća koje građani bacaju u reke, a koje se nakupilo na ušću dveju reka i za meštane, kako kažu, predstavlja ekološku bombu.

reka-deponija3-M.S Kutinska reka i staro korito Nišave; foto: M. S.Kese, flaše, plastični džakovi i drugo smeće svuda je po reci, a ponegde i na obali.

Gomile otpada, plastične i staklene ambalaže, stiropora. Ekološka bomba! - kažu meštani ovog dela Niša.

Podsetimo, Kutinska reka je ranijih godina, gotovo uvek posle obilnih kiša plavila okolne kuće i njive. Razlog za to je delom bilo neuređeno korito reke, ali i smeće koje i tek kako zna da ztvori prolaze, pa se voda izliva u oranice i dvorišta.


Strategija upravljanja vodama

reka-deponija2-M.S Smeće na obali reke; foto: M. S.Krajem decembra 2016. godine Republička direkcija za vode usvojila je Startegiju upravljanja vodama do 2034. godine gde je posebna pažnja posvećena zagađenju vodotokova u Srbiji i rešavanju ovog problema po ugledu i u skladu sa standardima koji važe u Evropskoj uniji. Ipak, i u strategiji je naglašeno da je za čišćenje srpskih reka potreban duži period od ovog koji je predviđen strategijom.

Polazeći od ocene postojećeg stanja, može se zaključiti da period do 2034. godine nije dovoljan za dostizanje svih standarda koji važe za zemlje članice EU. Najveći stepen usklađenosti očekuje se u delu vodne delatnosti koji se odnosi na korišćenje vode za ljudsku potrošnju, dok će za dostizanje propisanih standarda u delu koji se odnosi na zaštitu voda od zagađivanja biti potreban period duži od posmatranog ovim dokumentom - piše u strategiji.

Zagađenju reka komunalnim otpadom, koji evidentan i u Kutinskoj reci, posvećena je posebna pažnja u Strategiji, a kao jedno od rešenja predlaže se bolja organizacija prikupljanja komunalnog otpada i njegova reciklaža, što u EU postaje standard.

Prema podacima beogradskog EU info centra iz semptembra 2016. godine, u Evropi se godišnje proizvede oko 500 kg otpada po stanovniku. 25% otpada se reciklira, 15% otpada se kompostira, 23% otpada se spaljuje, a 37% završi na sanitarnim deponijama. 

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Нису нама потребни непријатељи

    23:15 // 20. 4. 2017.

    Сигурно су нам криви и Американци, и Европа, и Албанци и сви жвии на овој планети. Погледајмо себе и око себе. Кривица и одговорност је само на свима нама. И ко загађујe и ко то не контролише и не кажњава и ко то не чисти редовно.

  • Kole

    14:39 // 20. 4. 2017.

    Ispratite korito Gabrovačke reke kroz sam grad , od Ćele Kule pa do Nišave recimo.....ma prošetajte Duvaništem, Durlanom ili Bulevarom izmedju zgrada...videćete kako se čuva svoj grad i kako Komunalne službe grada rade svoj posao..

  • sugradjanin

    11:34 // 20. 4. 2017.

    E,bas smo stoka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: