Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:48, 26. 1. 2015.

| Društvo

Na "vapaje" niških lekara reagovao ministar zdravlja

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
klinicki
RFZO ove godine opredelio manje para za Klinički

Nakon što je sindikat niškog Kliničkog centra ukazao da postoji “ogromna opasnost da jug Srbije više neće moći da se leči”, ministar zdravlja najavio da će učiniti sve da se KC Niš "realno sagleda kao ustanova koja zbrinjava više od 2,5 miliona građana".

Sindikat Nezavisnost oglasio se pre nekoliko dana pismom koje je uputio Vladi, Ministarstvu zdravlja, Fondu RFZO i javnosti upozoravajući da se Klinički centar Niš suočava sa nestašicom osnovne opreme, da postoje problemi u finansiranju od strane RFZO i da nedostaju radnici.

Kako su u sindikatu naveli, niški Klinički je prošle godine fakturisao oko 6 milijardi i 860 hiljada dinara na osnovu pruženih usluga i tekućih troškova, dok je RFZO priznao oko 700 hiljada manje, a potom odlučio da 2015. godinu odobri sredstva za milijardu i po dinara manje nego za prošlu.

Ako RFZO ostane dosledan svojoj odluci da KC Niš ne isplati utrošeno i zarađeno, i ne predvidi veća sredstva za rad za ovu godinu, neće biti moguć ni rad, ni lečenje, a ni opstanak KC Niš - poručili su sindikalisti.

Direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović i predsednik sindikata Nezavisnost KC Niš Miodrag Stojković danas su se sastali sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom koji je najavio da će sve usluge koje niški Klinički bude pružao pacijentima biti u celosti refundirane. lekari Problem i sa manjkom radne snage

Obećano je da će 171 radnik, koji je zaposlen na određeno, sukcesivno u skladu sa mogućnostima Vlade u doglednom periodu biti preveden u stalni radni osnos, uzimajući u obzir da je u toku predhodne dve godine, po raznim osnovama, KC Niš napustilo više od 300 radnika - saopštili su iz Kliničkog centra Niš.

Iz ove ustanove najavljuju da će se direktor Radovanović u petak 30. januara sastati sa v.d. direktorom RFZO Vericom Lazić “kako bi se krenulo u realizaciju postignutih dogovora”.


Izvinjenje pacijentima

U svom pismu sindikalisti su postavili pitanje “Da li to RFZO ratuje protiv juga Srbije i u čije ime?” i istakli da su radnici KC Niš, ni krivi ni dužni, izloženi raznim neprijatnostima od strane pacijenata.

Mi predstavnici najvećeg broja zaposlenih, ovim putem se izvinjavamo pacijentima koji neće moći da dobiju adekvatnu zdravstvenu pomoć i negu - ne zbog nas, već zbog vladajućih državnih organa - stoji u saopštenju sindikata.


Reagovala i Nova stranka

I Gradski odbor Nove stranke izazio je zabrinutost zbog stanja u koji je Klinički Centar i pozvao Ministarstvo zdravlja da u što kraćem vremenskom roku pronađe rešenja.

Godinama se kontinuirano vrši uništavanje KC Niš koji je (ne)činjenjem odgovornih lica danas, na početku 2015. godine doveden do ruba egzistencije. Zbog ovakvog stanja odeljenje hirurgije ostaje bez anestetika, oboleli od raka na klinici za onkologiju ne mogu da prime citostatike, a pacijenti su primorani da sami kupuju antibiotike, potrošni materijal kao što su kanile, gaze, zavoji, flasteri, pa čak i pejsmejkere, stentove i graftove - saopštili su iz Nove stranke.

Iz Nove stranke ističu i da je hitno potrebna transformacija zdravstvenog sistema u Srbiji koji je, kako kažu, trenutno u određenim segmentima gori nego na početku 20.veka.   

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kc kc

    21:47 // 27. 1. 2015.

    Nemojte tako,u transfuziji su doktori vrhunski naucnici sa velikim platama u ispijanju kafe i merenju pritiska i spavanju.

  • Nislija

    17:58 // 26. 1. 2015.

    Mene ovo uopste ne cudi. Ne samo da unistavaju KC, unistavaju sam grad Nis. I ne samo Nis nego i sve ostale gradove na jugu drzave... Bitno da u pasaluku ima sve sto je potrebno!

  • zorica

    17:32 // 26. 1. 2015.

    Zna li sindikat i DR Radovanovic da na urologiji dir,sa 99% lekara ne razgovara.Sede hirurzi po sobama.Ljudi, javno ili tajno isto.Kakav sindikat?Zasto se ne bore protiv neradnika i direktora silnika?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: