Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 29. 12. 2021.

| Društvo

Na zahteve o krivičnim delima protiv službene dužnosti pravosuđe bez odgovora ili samo statistički

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sud
Jedino niško tužilaštvo dostavilo i optužnice; foto: JV

Istraživanje koje je sprovela organizacija Partneri Srbija pokazalo je da na zahteve o predmetima koji se u sudovima i tužilaštvima vode zbog krivičnih dela protiv službene dužnosti, ili nema odgovora ili su oni samo statistički. Jedino Više javno tužilaštvo u Nišu dostavilo je optužnice i optužne predloge, a iz Partnera kažu da bi građani trebao da znaju koje su najčešće zloupotrebe i ko su oni koji ih čine.

Koliko su sudovi i tužilaštva transparentni kada je reč o slučajevima zloupotrebe, uglavnom onih koje plaćaju svi građani Srbije, pokazalo je istraživanje "Partnera".

Na zahteve upućene na adrese 5 viših sudova, dva nisu odgovorila uopšte - Viši sud Kraljevo i Viši sud Novi Sad, dok je Viši sud u Nišu odbio da dostavi informcije pod obrazloženjem da je to u nadležnosti tužilaštva, pa je u ovom predmetu poslata žalba.

Nešto ažurnija su bila tužilaštva i to Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije. Ipak, svi osim niškog VJT odbili su da dostave optužnice i optužne predloge za predmete koji se vode zbog krivičnih dela povezanih sa zloupotrebom službene dužnosti.

Ana Toskić Cvetinović, izvršna direktorka "Partnera" kaže da je njihova ideja bila da dobiju informacije o najčešćim vidovima krivičnih dela koja uključuju zloupotrebu službenog položaja, o tome ko su, tj. na kojim funkcijama su bila lica protiv kojih se vode postupci i kakvi su ishodi tih postupaka.

To sve nam je značajno kako bismo istražili u kojoj meri su mehanizmi borbe protiv korupcije efikasni i kakvi su njihovi efekti - kaže Toskić Cvetinović.

Oni koji su odgovorili uglavnom su slali staitsičke podatke, pa tako u Tužilaštvu za organizovani kriminal kažu da su po članu 359. Krivičnog zakonika, za prethodnih godinu i 9 meseci, registrovana 86 odbačaja krivičnih prijava, 4 optuženja i 6 istraga.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je svoje brojeve klasifikovalo tabelarno, a niško VJT je obavestilo da je za pomenuti period primljeno 1.508 krivičnih prijava i da je 606 odbačeno. Oni su jedini i dostavili 4 optužnice i optužna predloga povezana sa krivičnim delima zloupotrebe položaja.

tabela Tabela Višeg suda u Novom Sadu

Nažalost, kako kaže Toskić Cvetinović, ono što su dobili od pravosudnih organa nije dovoljno da građani budu informisani i steknu poverenje u sistem borbe protiv korupcije i pravosuđe uopšte.

Nažalost, utisak je da je naše pravosuđe počelo dodatno da se zatvara, sledeći primer nekih drugih organa vlasti koji gotovo po pravilu javnosti uskraćuju informacije o svom radu. Ti podaci bi trebalo da budu transparentni. Ukoliko postoji nedoumica u pogledu zaštite privatnosti i ličnih podataka sadržanih u dokumentima u koje je javnost tražila uvid, naš pravni okvir (i Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti) predviđaju mogućnost da se pravo na pristup informacijama ostvari uz adekvatnu zaštitu podataka o ličnosti. Uz to, nosioci javnih funkcija imaju uži obim privatnosti u odnosu na “obične građane“, upravo zbog činjenice da su plaćeni novcem građana, da bi trebalo da rade u interesu građana, i da građanima treba da polažu račune za svoj rad - zaključuje Toskić Cvetinović.

Pitanje na koje niko nije odgovorio jeste koliko je puta tužilaštvo samoinicijativno pokrenulo istragu zbog krivičnih dela zloupotrebe položaja, a da je za krivično delo saznanje došlo iz javnosti.

Argumentacija je uglavnom bila da se takva evidencija ne vodi.

disklejmer

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    10:51 // 29. 12. 2021.

    Povreda službene dužnosti je i kada se voze službena kola u privatne svrhe, kada saobraćajci okreću glavu da ne vide prekršaj i neće da rade svoj posao, kada komunalna policija neće da kažnjava konjske zaprege (ovo važi i za saobraćajnu policiju). I šta sada? Ništa!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: