Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:39, 26. 2. 2021.

| Društvo

Načelnik Babović najavljuje pojačane kontrole u lokalima i tržnim centrima u Nišu

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
kafic
Od sutra pojačane kontrole; foto: V. Keser

Akcije kakvih je bilo u Beogradu tokom vikenda, zaobišle su Niš, pa tek po pooštravanju epidemioloških mera iz Nišavskog upravnog okruga najavljuju pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, tržnih centara, kao i trgovina. Iako su novinari Južnih vesti, najpre, pitali načelnika Petra Babovića da li nadležni kontrolišu masovna okupljanja i koji je broj kontrola na takozvanim "kovid žurkama" u Nišu, sa njegovog zvaničnog mejla je, umesto odgovora, stiglo saopštenje.

Na pitanje ko kontroliše kovid žurke koje su prethodnog vikenda organizovane u pojedinim niškim lokalima, od načelnika Babovića novinari nisu dobili odgovor, ali je stiglo saopštenje da će se okupljanja u objektima od danas više kontrolisati.

Jedina tema sastanka bilo je pooštravanje primena mera protiv širenje zarazne bolesti izazvane virusom Covid 19. Konstantovano je da je naglo povećanje broja zaraženih posledica nepridržavanja propisa i preranog opuštanja građana – piše u saopšenju načelnika.

Zato su, kako piše, odlučili da maksimalno pojačaju i pooštre kontrolu na svim mestima na kojima postoji rizik od povećane koncentracije ljudi. Kako takvih akcija nije bilo kada su pojedini građani bili zabrinuti zbog masovnog okupljanja na žurkama i pitali gde su nadležni, u saopštenju navode da kontrola počinje od danas i to baš kada je Republički štab odlučio da skrati radno vreme pojedinim objektima.

U tom cilju će biti sprovedena akcija pojačanog zajedničkog nadzora u ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i trgovinskim objektima na teritorji Nišavskog upravnog okruga – navodi se u saopštenju.

Kada je reč o sve većem broju žurki koje se organizuju u Nišu, upućeni tvrde da se angažuju samo pojedine republičke inspekcije, koje nemaju dovoljno inspektora, a da gradske i opštinske, koje u toj situaciji imaju najviše nadležnosti, retko izlaze na teren.Tako u saopštenju Babovića piše da će kontrolu striktne primene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obaviti republikčke inspekcije – sanitarna, inspekcija rada, tržišna, turistička, poljoprivredna, veterinarska i saobraćajna.

Asistenciju republičkim inspektorima u pojačanom zajedničkom nadzoru pružaće pripadnici MUP-a Repubike Srbije, Komunalne milicije i komunalnih inspekcija jedinica lokalne samouprave – piše u saopštenju.

Dodaju da će biti kontrolisano preko 50 objekata u Nišu i na teritoriji svih opština u Okrugu.


Iz opština nema odgovora o broju kontrola "kovid žurki"

Zbog sve većeg broja okupljanja i organizovanja žurki i svirki u niškim lokalima, novinari Južnih vesti su poslali pitanja svim gradskim opštinama o dnevnom broju kontrola koje obave nadležni i da li reaguju kada vide najave na društvenim mrežama, što je nedavno potvrdila gradonačelnica Sotirovski. žurka Vikend u Nišu; foto: čitalac

Iz Gradske opštine Medijana navode da komunalni inspektori na teren isključivo izlaze na osnovu preporuke i plana Sanitarne republičke inspekcije Nišavskog upravnog okruga o zajedničkoj akciji.

U zavisnosti od plana na teren se ide zajedno sa Komunalnom milicijom Grada Niša i drugim inspekcijama (Sanitarna, Inspekcija rada i sl.) Po obilasku terena preduzimaju se mere po ovlašćenju – navode iz Medijane.

Koliko su nadležni kontrolisali okupljanja, ne preciziraju ni i iz Gradske opštine Pantelej.

Broj kontrola na dnevnom nivou zavisi od broja prijava, na osnovu kojih se i sprovodi kontrola, kao i na osnovu plana Štaba za vanredne situacije. Preduzimaju preventivne mere a u pojedinim slučajevima i represivne, odnosno propisana kažnjavanja – ističu iz Opštine Pantelej.

Podsetimo, prošlog vikenda su u Nišu organizovane takozvane "kovid žurke" što je pojedine građane naljutilo, pre svega, zbog nereagovanja nadležnih da to spreče.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    11:16 // 28. 2. 2021.

    Ovo mora da traje dok se cilj ne ispuni.Svi znaju da ova vrteska glupih mera mora da se primenjuje dok se ne vakcinise 50 %svetske populacije,sada tako govore,nego 100%,naravno bez njih.Nikoga ne interesuje mentalno stanje ljudi.Gura se plan prikazan kroz otvaranje OI u Baseloni,Londonu,plan nemacke vlade.Onda krecu novi "virusi",mutacije i naravno vakcinacije.Maska ostaje ali se modeli menjaju

  • Koja Vitez

    09:17 // 27. 2. 2021.

    Zašto je Tehnomanija PONOVO privilegovana i može da radi posle 14h ? Ista situacija kao ranije, dok su svi radili do 5, Tehnomanija do 8?

  • nisliski mohikanac

    08:58 // 27. 2. 2021.

    Korono spašavaj nas

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: