Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 15. 10. 2019.

| Društvo

Načelnik Hitne pomoći optužen za seksualno uznemiravanje podnosi ostavku, komisija ispituje slučaj

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
hitna pomoc vranje foto i.m.
Medicinska sestra tvrdi da je načelnik službe uznemirava i ucenjuje; foto: I.M.

Nakon tvrdnji medicinske sestre u vranjskoj Hitnoj pomoći da je načelnik ove službe godinama unazad seksualno uznemirava i ucenjuje, u Zdravstvenom centru sazvana je vanredna komisija koja će preispitati te navode i utvrditi činjenice. Dok direktorka Zdravstvenog centra kaže da će načelnik verovatno biti smenjen, on tvrdi da je sve laž i da će sam iz ličnih razloga podneti ostavku. U međuvremenu, sestra je prebačena u Školski dispanzer, a pravdu će potražiti na sudu.

Krenulo je dobacivanjem još 2014. kada je Slađan Stanisavljević prvi put bio načelnik Hitne, kaže medicinska sestra Danijela Cvetković, preko poruka, kasno uveče, poziva za druženje, a završilo se klasičnim mobingovanjem.

Tada se Stanisavljević povukao, kako ona tvrdi, nakon intervencije tadašnjeg gradonačelnika i direktora Zdravstvenog centra, a kada je juna ove godine ponovo imenovan za načelnika, rukovodstvu je, kaže, više puta pokušala da stavi do znanja kakav problem, da bi tek sad, kada je priča odjeknula Zdravstvenim centrom, bila pozvana na sastanak.

Ja sam išla kod glavne sestre koja se pita za sve - niti me je uputila da mogu da se žalim, niti da postoji Tim za seksualno zlostavljanje, ona je sve to pokušala da zataška i da ostane tu gde jeste. Prošlog petka su me zvali na sastanak, sazvan je vanredni stručni tim koji čine ginekolog, psihijatar, psiholog, stomatolog, pravnica, i ponuđeno mi je da biram da li ću nakon 45 dana da se vratim u Hitnu ili da ostanem u Školski dispanzer - tvrdi ona

Komisiji je, dodaje, iznela činjenice, napravljen je zapisnik o slučaju, trebali su protokolarno da imaju vanredni sastanak sa lekarima, sestrama i tehničarima iz Hitne i da utvrde da li ima nekih problema.

Kada sam ja pričala da Hitna treba da se obilazi jer ljudi imaju probleme, nikakav sastanak i vanredni stručni timovi nisu postojali. Sada obilaze Hitnu pomoć dva puta dnevno da vide ima li problema- priča Cvetkovićeva.

Ona nije želela da iznosi detalje sa sastanka, jer tvrdi da joj nije bila namera da publikuje celu priču, već da se mirnim putem reši unutar kolektiva, za šta rukovodstvo, kaže, sve do sada nije imalo sluha.

I u Školski dispanzer je prebačena kada se priča pročula po Zdravstvenom centru.

Imamo par sestara koje su došle u Hitnu bez ikakvog iskustva i ostale tu da rade, a ja sam posle 23 godine prebačena, ako je bilo zbog potreba službe - mogli su da prebace neku od njih. Malo mi je nelogično - kaže Danijela.

Direktorka Zdravstvenog centra nije htela da razgovara o poslednjim dešavanjima u Zdravstvenom centru, samo je potvrdila da je sastanka bilo i da je u planu smena načelnika Hitne.

Organizovali smo komisiju sa doktorima, Ministarstvo i zdravstvena inspekcija su obavešteni o događaju, sa njom je obavljen razgovor, planiramo smenu načelnika - kaže Ljiljana Antić.

Ona ističe da joj se sestra Danijela Cvetković nikada ranije nije požalila ili obratila za pomoć ni usmeno, niti u pisanoj formi, a da je na drugo odeljenje kao pedijatrijska sestra prebačena zbog potrebe službe.


Načelnik negira optužbe

Načelnik Hitne pomoći Slađan Stanisavljević kaže za Južne vesti da je cela priča izmišljotina medicinske sestre koja je u Zdravstvenom centru, kako kaže, poznata kao konfliktna osoba.

Ja sam porodičan čovek, bez ijedne mrlje u svom poslu. Ovde se pre svega radi o manipulaciji dotične osobe. Poznata je kao najveći manipulant u Zdravstvenom centru. Svi znaju kakva je ona. Dolazila je u konflikt sa dosta radnika, a i sa pacijentima. Sve ovo radi zato što je prebačena da radi drugu smenu u službi, a zatim po sistematizaciji u Školskom dispanzeru - kaže Stanisavljević.

Tvrdi i da nikakvih poruka i uznemiravanja nije bilo, a da će ostavku podneti sam.

Kakvo uznemiravanje, to je čista izmišljotina, pa ona maltretira celu službu. Ne želim više da pričam o ovom slučaju, iz ličnih razloga podneću ostavku - kaže Stanisavljević.

Koji su konkretno lični razlozi, on nije želeo da odgovori, dok medicinska sestra kaže da dokaza za svoje tvrdnje ima i da će pravdu potražiti i privatno na sudu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan

    21:38 // 15. 10. 2019.

    Laz

  • Срба

    17:12 // 15. 10. 2019.

    Шта ћеш.... волкало се и њему.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: