Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:13, 2. 8. 2014.

| Društvo

Nacionalni savet Bugara zabrinut za manjinske medije

Autor:D.N.Izvor:Južne vesti
zoran-petrov-foto-www.rts.rs.jpg
Zoran Petrov apelovao da se sagledaju manjinski mediji; foto: rts.rs

Predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Zoran Petrov izrazio je nezadovoljstvo nacrtom predloženog Zakona o informisanju i medijima koji, po njegovim rečima, ne garantuje opstanak manjinskih medija.

U njegovom dopisu  upućenom poslaničkoj grupi SNS u Narodnoj Skupštini on navodi da Nacionalni savet bugarske manjine ima negativno iskustvo sa Novinsko-izdavačkom ustanovom „Bratstvo“ nad kojim mu je nametnuto osnivačko pravo od strane države i koje je bilo izdavač jedinog štampanog medija na bugarskom jeziku, a koje  je prestalo sa funkcionisanjem zbog nerešenog finansiranja.

- Primenom predloženog Zakona nije zagarantovano finansiranje medija nacionalnih manjina, odnosno nije definisan obavezan iznos sredstava iz budžeta Republike Srbije, Autonomne pokrajine i lokalne samouprave, koji će se izdvojiti za finansiranje medijskih projekata. Takođe, novim predlogom Zakona i dalje se produbljuje podela nacionalnih manjina, na manjine iz Vojvodine, koje mogu da koriste sredstva iz pokrajinskog budžeta i manjine van AP Vojvodina, koje su uskraćene za tu mogućnost. Time se stvaraju nejednake mogućnosti i ostvaruje neravnomeran razvoj manjinskih zajednica.  – navodi se u dopisu.

Petrov je apelovao na narodnog poslanika iz Dimitrovgrada Vladicu Dimitrova da predlaganjem i usvajanjem amandmana poslaničke grupe SNS otklone nedostatke predloženog Zakona i omoguće stabilno finansiranje i očuvanje manjinskih medija.

2 Vladica Dimitrov; foto: politika.rsTokom rasprave o setu medijskih zakona na sednici Skupštine, upravo je narodni poslanik Vladica Dimitrov za govornicom izneo stav o elektronskim medijima bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

- Zakon je predvideo da nacionalni saveti mogu biti osnivači medija, u smislu osnivači javnih ustanova, privrednih društava ili fondacija. Takođe, zakon je predvideo da lokalne samouprave u sredinama sa većinskim stanovništvom manjinske pripadnosti mogu da sufinansiraju program medija do 80% vrednosti medijske produkcije. Međutim, ovi odnosi nisu striktno definisani i ja nisam hteo u formi amandmana da probam da menjam ovaj zakon, obzirom da znam da postoji dobra namera predlagača da budu sagledane nacionalne manjine, pogotovo u tim malim sredinama. - rekao je Dimitrov tokom rasprave.

On je predložio da Ministarstvo kulture i Ministarstvo lokalne samouprave probaju na neki način podzakonskim aktom ili uredbom Vlade da bliže definišu  načine finansiranja i sredstva koja su neophodna, upravo da bi mediji u tim malim sredinama, sa nacionalno mešovitim stanovništvom, mogli da opstanu i posle 2015. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • petar

    04:59 // 27. 8. 2014.

    zasto Petrov za Bratstvo krivi drzavu a odgovor je kod njegovog kolege Ivanova koje je samo od drzave trazio pare i isao na konsulatacije u Sofiju a Bratstvo je najmanje prodavano u Dimitrovgradu

  • b.i.

    15:10 // 2. 8. 2014.

    Pitam se šta je sa pravima Srba van Srbije, imaju li oni sva prava koja se stalno traže od strane pojedinih država za svoje državljane u Srbiji. Svi nešto traže, a u Srbiji Srbi imaju najmanje prava !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: