Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:46, 1. 2. 2021.

| Društvo

Nadležni najavili rušenje, za sada naloženo čišćenje kuće gde su se pojavili pacovi

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
kuća
Čišćenje će, kako kažu nadležni, početi već danas; foto: T. T.

Najavljenog rušenja objekta uz reku preko puta Merkatora, u kome bez struje i vode sa 10 pasa živi 74- godišnji Nišlija, nije bilo. Sve nadležne službe došle su nakon snimka koji je objavila gradonačelnica, a na kome su pacovi koji, kako tvrde, potiču iz tog objekta. Nadležne inspekcije naložile su čišćenje smeća i adekvatno zbrinjavanje životinja.

Dvadeset godina Nišlija boravi u kući pored Nišave, koja više podseća na baraku. Već sedam godina ne dobija penziju, živi bez struje, a za vodu koristi pumpu kojom osvežava svoje pse, što mu je, kaže, jedino ostalo.

Parcela na kojoj boravi je u vlasništvu Grada, a sam je iznenađen posetom komunalne milicije, gradskih inspekcija i vrha niške vlasti. 144891454_777024286567194_8110220427189872515_n Milutinović već 20 godina živi u kući, gde su se pojavili pacovi, najteže mu je da se odvoji od svojih ljubimaca; foto: T. T.

Nisam očekivao da će da dođu. Zbog pasa i zbog smeća, zbog pasa ne toliko koliko zbog đubreta i pacova. To ne ruše već 20 godina, mene su ostavili tu. Kad delim hranu, ja delim napolju, 20, 30 pacova se skupe oko hrane i ja se branim od njih, ne možete vi da utičete na to jer oni na hranu idu. – kaže Milutinović.

Iako su najavili rušenje objekta, nije bilo mašina na terenu, ali su nadležni izjavili da će ih što pre ukloniti, a do tada naložili čišćenje smeća i zbrinjavanje životinja. Čuvanje pasa u takvim uslovima, napomenula je pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković, uzrok je pojave velikog broja pacova, koji su i na obali reke.

Ono što smo na terenu videli je i veliki broj životinja koje se bespravno čuvaju, reč je o psima, kojih ima više nego što odluka o držanju domaćih životinja dozvoljava, na način na koji se čuvaju, svakako smo zamoliti da se i sva udruženja za zaštitu životinja uključe i pomognu nam da ove životinje nađu svoja bezbedna skloništa i da budu adekvatno zbrinute i lečene – rekla je Ivković.

143039664_1077412262685215_4846803061809976529_n Nepristupačan teren; foto: T. T. Problem su, kako je navela, prijavili građani, a snimak štetočina je na mrežama podelila i gradonačelnica Sotirovski, pa je tako pomoćnica navela da će grad preduzeti sve mere da prostor kod Keja bude bezbedan za građane i čist. Čišćenje objekta će, kako je navela, JKP Mediana početi već danas, a i sam stanar je rekao da će uklanjati otpad.

Nalog građevinske inspekcije svakako ostavlja neki rok, ali minimalni rok je do sutra da eventualno korisnici, jer to nisu vlasnici, da objekte sami uklone, ukoliko ne, nadležne službe će o trošku Grada preduzeti odmah sve mere. Ova situacija koju smo videli na terenu zaista zahteva postupanje – dodale je Ivković.

Do sada sektor za održavanje higijene Javno komunalnog preduzeća Mediana, kako je rekao direktor Ljubiša Janković, nije reagovao i čistio tu parcelu, te su sada došli da utvrde stanje.

Pravo stanje su prijavili građani, pa su i ranije postupali na pomenutoj lokaciji, rekao je načelnik komunalne milicije Milan Đorđević.

Rešenje problema nije kroz sankcionisanje lica koje ne poštuje gradske odluke već je potrebno i sistemsko rešavanje probema kroz sagledavanje i zbrinjavanje životinja i ovog lica, kroz čišćenje i sređivanje terena – rekao je Đorđević.

Životinje koje Nišlija bespravno čuva će u azil, kažu nadležni, a za osobe koje su u lošem socijalnom statusu kao što je on, Ivkovićeva je poručila da Grad ima mehanizme da iz zbrine. 144668157_760996584522323_6048806024110236371_n Za socijalno ugrožene nadležni kažu da Grad ima svoje mehanizme; foto: T. T.

Kako kaže, 74-godišnjaku najteže pada da se odvoji od svojih ljubimaca koje zove prijateljima.

Duša me boli, svi su spavali sa mnom od malena i sad kad treba da idu neprijatno je to - naveo je Milutinović.

Nišlija za sada ostaje na ovoj lokaciji, trajno rešenje još nije saopšteno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    18:35 // 2. 2. 2021.

    Zaista je BEDNO medijski izvrgavati ruglu ovog nesrecnog coveka, optuzivati ga za bilo kakvo krsenje zakona, koristiti priliku da podrepasi i podrepasice daju "mudre" izjave sta je zgresio i koje zakone prekrsio, i da se uz to malo eksponiraju pred kamerama. Gde su bili svi oni kad je tom coveku trebalo da se pomogne?? Sta radi Centar za Socijalni rad??? Covek se jadan snasao kako je znao i umeo!

    • Mika

      20:48 // 3. 2. 2021.

      A, zeleo bih i da dodam: pacovima je prirodno staniste kraj reka i na vlaznom, nerasciscenom terenu. Nije ih taj jadni covek namenski gajio niti zvao. Isto i sa psima- privrteli su se zbog hrane/sklonista i pravili mu drustvo dok su ga nadlezne institucije ignorisale i izbegavale. Sad su se setili?? Sto pre nisu radili deratizaciju? Ali, kao sto neko ovde vec rece- neko je bacio oko na tu parcelu.

  • Providno je sve!

    10:24 // 2. 2. 2021.

    Eto prilike za slikanje, a šta su radeli prethodnih godina kojim poslovima su se bavili dotični nego sada daju intervju i poziraju da se nađu važni kao nešto rade a gde su bili da ranije ukažu na probleme nego sada pametuju!

  • ne li ti reko

    08:24 // 2. 2. 2021.

    Ajde gospodo nadležni, rešite problem Pižinih svinja i koza u Sićevu. Godinama unazad pravi štetu ljudima i čuva ih u nehumanim uslovima ( puštene i na otvorenom prostoru) , narod piše peticije, zove sve moguće inspekcije i gle čuda, sve je u nečijoj drugoj nadležnosti, svi se prave ludi. Jedino kad neko grlo ugine, po pozivu vlasnika, skupe se i milicajci i sanitarci i svi koji nisu na vreme reag

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: