Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:52, 15. 4. 2021.

| Društvo

Nadležni ponovo najavljuju završetak radova na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
postrojenje otpadne vode
16 sela i dalje čeka kanalaizaciju; foto: JV/B. Stamenković

Pre više od 15 godina podignut je kredit za izgradnju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, gradnja je počela 2008. godine, a jedan od mnogobrojnih rokova za završetak radova bio je septembar 2020. godine. Radovi su se odužili pa je i za 2021. godinu najavljen završetak započetih radova. Projekat u koji je uključena i Vlada Holandije trebalo bi da na kanalizacionu mrežu priključi 16 naseljenih mesta, a kako kažu iz jedinice za implementaciju projekata za pričišćavanje otpadnih voda, u ovoj godini se očekuje puštanje u rad i kolektora.

Izgradnja novog kolektora koja je planirana za 2018. godinu započeta je tek sredinom naredne godine, a za izgradnju ove investicije je bilo uloženo 463,5 miliona dinara. Kolektor je, prema rečima direktorke jedinice za implementaciju projekta za pričišćavanje otpadnih voda Maje Milošević Milović, konačno završen u decembru 2020. godine.

Izgradnja ovog objekta je predviđena u tri faze. Prva i druga faza su kompletno završene novembra 2020. godini i sada se čeka da prođe zakonska procedura kako bi u drugoj polovini ove godine krenulo sa radom kompletno postrojenje. Nakon što radovi budu završeni, do kraja 2022. godine komisija bi trebalo da izvrši sve tehničke preglede čime bi ovo postrojenje bilo u potpunosti završeno. Što se tiče samog kolektora on je završen u decembru prošle godine i trenutno se nalazi u probnom radu koji će trajati godinu dana - stoji u saopštenju.

Već je najavljeno u ranijim godinama da bi 16 naseljenih mesta trebalo da budu priključeni na kanalizacionu mrežu, što znači da će 20.000 stanovnika direktno biti priključeni u sistem kanalizacije koja ide do Centralnog postrojenja koje se nalazi u selu Bogojevce. postrojenje za preradu otpadnih voda leskovac Sa radovima se nastavlja i ove godine, foto: B. Antić

Ukupna dužina kanalizacione mreže je oko 90 km sa 16 crpnih stanica. U nekim selima je već delimično izgrađena kanalizaciona mreža, pa je sada potrebno samo dovršiti započeti posao, kao što je slučaj u sekima Bratmilovce, Bogojevce, Donje i Gornje Sinkovce, Turekovac, Gornje Stopanje i naselje Čifluk Mira - dodaje se u saopštenju.

Podsetimo, u projekat je, pored Vlade Holandije, koja je finansirala proširenje kanalizacione mreže koje je koštalo 8 miliona evra i Vlade Republike Srbije, bila uključena i Evropska unija, ali je njeno učešće u projektu za završetkom prve faze okončano.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra, a za izgradnju ovog projketa je i sam Grad Leskovac davne 2005. godine podigao kredit od 1,2 miliona evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • EKOLOG

    11:23 // 16. 4. 2021.

    Most od 55 km. u Kini napravljen je za 9 (devet) godina. Šta kažete?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: