Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:39, 2. 3. 2021.

| Društvo

Nadležni smatraju da je Vranjanac greškom primio dve različite vakcine zbog nepoštovanja procedure

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja Vranje
Ministarstvo zdravlja tek treba da izvrši nadzor; foto: M. D. /JV

Da prilikom revakcinacije Vranjanca, kome je greškom umesto Fajzerove data kineska vakcina, najverovatnije nije ispoštovana procedura, ali da je rano donositi zaključke pre kontrole Ministarstva zdravlja, rekao je državni sekretar Berislav Vekić. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da takva greška više ne sme da se dogodi i da procedura u vezi vakcinacije podrazumeva da osim uvida u dokumentaciju, svako pre primanja druge doze mora i da se pita koju je vakcinu primio prvi put.

Iako je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlak u razgovoru sa Slađanom Antićem, koji je pre 10 dana na revakcinaciji primio kinesku umesto Fajzerove vakcine, rekao da će odgovorni za to biti kažnjeni, Vekić kaže da je rano za bilo kakve zaključke.

Ispoštovaće se zakonska procedura, izvršiće se unutrašnji stručni nadzor i spoljašni stručni nadzor od strane Ministarstva zdravlja. Kada budemo imali sve relevantne podatke, bićete obavešteni o zaključku stručnih i merodavnih ljudi. Ja ne bih prejudicirao, ne bih se izjašnjavao ko je kriv i zašto je kriv, po preliminarnom izveštaju koji smo dobili mišljenja smo da je došlo do nepoštovanja procedure, ali da sačekamo - kaže Vekić.

Sa njim je saglasan i epidemiolog Branislav Tiodorović koji kaže da se greška ne bi desila da je procedura poštovana.

To se više nikad ne sme dogoditi. Precedura je jasna - svako mora da bude pitan, pre nego što mu se da druga doza, koju je vakcinu primio, ne samo uvidom u njegovu dokumentaciju - kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, do sada nije naučno potvrđeno da li se posle jedne vakcine protiv kovida može primiti druga, ali da je mišljenje imunologa da je taj čovek zaštićen i da će ubuduće imati antitela koja će ga štititi.

Najvažnije je da je tom pacijentu zdravstveno stanje pod kontrolom i sigurno ćemo ga pratiti ubuduće i imati uvid šta se sa njim dešava - dodaje Tiodorović.

Da se Antić oseća dobro rekao je i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković koji se, kaže, lično čuo sa njim i ponudio mu pomoć u vezi njegove primarne hronične bolesti.

Podsetimo, Vranjanac Slađan Antić primio je Fajzerovu vakcinu, a pre 10 dana na revakcinaciji mu je, umesto iste, data - kineska vakcina. I sve do juče, iako je o tome pisao još 20. februara i direktorki Zdravstvenog centra u Vranju, nije ga, kaže, niko kontaktirao. Pozvao ga je u nedelju državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek, rekavši mu da će odgovorni biti kažnjeni, a da će ga on lično zvati svaki dan da pita kako je.

U ZC Vranje su bez komentara, a direktorka je novinarima Južnih vesti samo kratko rekla da je u toku unutrašnja kontrola.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Limun

    11:01 // 3. 3. 2021.

    Ko da je bitna ikakva vakcina! Kazem " vakcina", cepivo koje tako zovu a niko nema pojima cemu sluzi i kakve efekte odnosno nuspojave ima!

  • BATA

    10:33 // 3. 3. 2021.

    Mislim da ih je strah da ce ovo dokazati koliko su sve vakcine iste.Radi se samo oko dokazivanja koja ce vise da se primenjuje.Borba farmakomafije da plasira zapadne a da izbaci kineza i rusa.Nadam se da coveku nece biti nista losije kao da je primio drugu dozu fajzera.Govorim kao laik ali sta nam rade ovi strucnjaci bolje je laicko misljenje,barem je zasnovano na sopstvenim ocima.

  • joca

    01:38 // 3. 3. 2021.

    sd ce prozbori na svi padezi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: