Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 11. 2. 2020.

| Društvo

Nadležni sprovode mere protiv afričke kuge kod svinja, građani negoduju zbog ubijanja zdravih životinja

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Krupac
Meštani mirno protestovali; foto: V. T.

Dok meštani Krupca i još nekoliko pirotskih sela traže objašnjenje zašto njihove zdrave svinje odvode u klanicu, eutaniziraju i zakopavaju u krupačkom ataru, iz Uprave za veterinu kažu da je u pitanju jedna od mera po rešenju kojim je proglašena epidemija afričke kuge kod divljih svinja, a koja podrazumeva smanjenje broja domaćih svinja i pravljenje tampon zone.

Epidemija afričke kuge kod divljih svinja proglašena je 13. januara, a nakon kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, obeležavanja i popisa ovih domaćih životinja na teritoriji 20 pirotskih i dimitrovgradskih sela, stručne veterinarske službe krenule su i sa nepopularnim merama, što je izazvalo negodovanje kod seljaka.

Iako će oni za oduzete svinje biti novčano obeštećeni, oni ipak neće moći u dužem periodu da se bave ovom granom stočarstva, a nekima je ona jedini izvor prihoda.

Suština je da nije dokazano prisustvo kod domaćih svinja. Mogli su da puste još mesec, dva i ako se pojave simptomi kod domaćih da krenu to da rade. Njihovo obrazloženje je da ukoliko se pojavi u domaćinstvima, moraju sve da se eutaniziraju, ne mogu da idu u klanicu. Ljudima se uzimaju sredstva za život. Počeli su da kopaju jame, ljudi se bune. Opšti je haos - kaže jedan Piroćanac.

Problem predstavlja i lokacija za zakopavanje eutaniziranih životinja, a meštani Krupca održali su seoski zbor u nedelju 9. februara, a od nadležnih traže objašnjenje zašto se ubijaju zdrave svinje i zašto je za mesto sahranjivanja leševa određena parcela iznad njihovog sela, a da ih niko nije konsultovao.

Tražimo da se javno objasni da li postoji zaraza ili ne i zašto se deo životinja koje su zdravstveno ispravne odvode na klanje u ovlašćenje klanice, a deo njih eutanazuje. Da li je po zakonu da se eutanizirane životinje zakopavaju u blizini naseljenog mesta ili treba da se šalju u kafileriju na spaljivanje? - pitaju se Krupčani.

Problematično je, kažu, što leševi zakopavaju iznad sela na maloj dubini, te postoji mogućnost da psi lutalice i šakali otkopaju leševe i izazovu veću zarazu. jame Jame se kopaju na 800 metara od zadnjih kuća; foto: čitalac

Na području sela se nalazi izvorište pijaće vode sa koga se snabdeva preko 50 % stanovništva Pirota. Ukoliko dođe do širenja zaraze, samo izvorište će biti direktno ugroženo - kažu meštani Krupca.

Uništenje domaćih svinja na zaraženom području smeta i meštanima sela Poljska Ržana, a jedan od njih smatra da su seljaci u selima bili uslovljeni da odmah kolju svinje za sebe i to ispred Veterinarske inspekcije, da predaju grla ako su bolesna na humano ubijanje ili ako su zdrava najbližoj mesari u Pirotu.

Veterinarska inspekcija postupa mimo navedenog rešenja Ministarstva poljoprivrede, nije dala vremena seljacima da sačekaju sa klanjem svojih grla kad stignu rezultati sa uzorkovanih materijala, što znači da ako kojim slučajem u nekom domaćinstvu postoji zaraženo grlo, a domaćin ga zakolje prisilno za sebe, onda će on i njegovi ukućani konzumirati zaraženo meso. Postavlja se pitanje u čijem interesu radi Republička Veterinarska inspekcija - kaže meštanin Poljske Ržane.

Dodaje da u merama koje su predviđene po rešenju Ministarstva poljoprivrede, ne postoji ona koja predviđa klanje i ubijanje domaćih svinja, a koje se odnose na područje koje je proglašeno područjem visokog rizika.


Veterinarska inspekcija: Postupamo po rešenju Ministarstva

Rukovodilac Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge Niš koja drži i Pirotski okrug, Miroljub Marjanović kaže da je jedna od mera po rešenju i “depopulacija domaćih svinja ili eutanazijom ili klanjem”.

Na osnovu svih pokazatelja, nadzora, mera, kretanje zarazne bolesti, donešena je stručna odluka da se vrši depopulacija klanjem. Najbliža klanica je Mustang u Pirotu, vlasnik je obavešten, složio se da otkupljuje svinje po ceni koja smo odredili. Cena koja je određena je vrhunska, a ako se javi razlika u ceni između onoga što je ponudila klanica i onogo što je država propisala, ljudima će se doplatiti. Niko neće ostati oštećen - tvrdi Marjanović.

U rešenju Ministarstva poljoprivrede pod tačkom 24, za zaraženo područje određeno je "ubijanje ili klanje svinja na svim gazdinstvima niskog novoa biološke sigurnosti". rešenje Veterinarska inspekcija naložila klanje ili eutanaziju; foto: čitalac

Određene kategorije svinja ne smeju da se kolju, krmače posle prašenja, prasići koji su nedorasli i još neke kategorije. One koje ne smeju da se kolju, a zbog pravljenja tampon zone da se virus ne bi širio, moraju da se eutaniziraju - kaže veterinar.

Marjanović objašnjava da je veoma visok rizik da se bolest pojavi kod domaćih svinja, a kada se napravi tampon zona onda se, po njemu, drastično smanjuje rizik.

Sve svinje koje mogu da se zakolju idu u klanicu, one koje ne mogu idu na eutanaziju. Država će sve obeštetiti, mislim da neće biti nikakvih problema - kaže Marjanović.

Lokalna saouprava je odredila mesto gde se zakopavaju leševi, a veterinar kaže da lokacija mora da bude u reonu gde je proglašena zaraza.

Kao lokalni krizni centar obratili smo se lokalnoj samoupravi. Ona je preko svojih organa odredila mesto gde će se vršiti zakopavanje leševa. Uzeli su u obzir sve parametre i odredili lokaciju u Krupcu - kaže veterinar.

Kaže da je obavešten o protestima meštana Krupca, te da će na današnjem sastanku u Pirotu biti razmotrena promena lokacije.

Da bi ljudima izašli u susret, možda ćemo naći alternativnu lokaciju. Mi moramo da sprečimo širenje zaraze, a to je klanjem i eutanazijom. Sagledaćemo i najverovatnije ćemo naći drugu lokaciju - objašnjava Marjanović.


Gradska uprava: Lokacija je određena po nalogu inspekcije

Da je lokacija bezbedna smatra načelnik Odeljenje za urbanizam i komunalne delatnosti Gradske uprave Pirot Zoran Krstić, koji dodaje da je ona određena na osnovu naloga Republičke veterinarske inspekcije i zaključka okružnog Štaba za vanredne situacije.

To je zemljište državne svojine, pašnjak 5. kategorije, postoji pristupni put za kamione i mašine. Sama lokacije je udaljena od poslednjih kuća nekih 800 metara, a glavni zadatak je bio da bude na teritoriji zaraženog područja. Nema u blizini vodotokova, Krupačko vrelo je malo dalje. Celokupnim poslom rukovodi niška veterinarska inspekcija - kaže Krstić.

Procene su da će negde oko 1.000 grla biti odvedeno u klanicu ili eutanizirano, a domaćinstva neće moći ni u narednih godinu dana da čuvaju ove životinje.

Inače, ova bolest ne prenosi na ljude, niti na druge životinje, ali za nju ne postoji vakcina, pa postoji opasnost da ugrozi čitav svinjski fond zemlje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sonja Živković

    17:45 // 11. 2. 2020.

    Ova objašnjenja o bezbednoj lokaciji nije tačna. Trebali ste da dodjete danas da vidite kako kroz selo usled male kišice ide crvena zemlja sa te "bezbedne" lokacije. Šta mislite kako je kad se topi sneg ili padnu veće kiše?

  • Epizootiolog u penziji

    17:03 // 11. 2. 2020.

    Javašluk na delu. Zakopavanje svinja u zemlju blizu naseljenih mesta je apsolutno neprimereno ako je poznato da postoje mobilne i stacionarne spalionice donirane od strane EU za slučaj pojave Klasične kuge svinja ili Afričke kuge svinja u Republici Srbiji koje se nalaze u Veterinarskom zavodu Niš. Isto tako postoje specijalna vozila sa mehaničkom rukom za manipulaciju leševima životinja.

    • Evropa na papiru

      15:48 // 12. 2. 2020.

      Pa u Veterinarskom institutu spalionice služe samo za slikanje. Oni patološki materijal spaljuju na bunjištu pored spalionica. Guše celo naselje smradom kancerogene plastike i polusagorele krvi. Dve plinske stanice su što metara dalje, dune li neki vetar...A onaj spečeni tehničar što to pali i vatru održava, teško da će dogleda penziju.

  • Krupcanac

    14:37 // 11. 2. 2020.

    Jeste oni se boje za izvorište vrelo sa kojim se 50% grad Pirot snabdeva sa vodom. Gde izvorište Klik lako preko podzemnih voda mogu da dodju do tog izvorišta. Izvorište Klok je glavno za snabdevanje sela na kriznim putu a to su sela: Krupac , veliko selo, mali Jovanovac, veliki Jovanovac i selo trnjana. Ali koga briga za seljake. Propisana dubina za zakopavanje je 10 do 12m a oni kopali od 1

    • DMXX

      18:45 // 11. 2. 2020.

      Da li ti stvaaarno sumnjas u Srpske strucnjake?!? Ne budi smesan,moli inm te! :-D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: