Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:39, 10. 2. 2022.

| Društvo

Nadležni u Nišu najavljuju duplo više novca za subvencije mera energetske sanacije nego prošle godine

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
niš
Predlog bio na dnevnom redu sednice Skupštine; foto: T. T.

Iako ni za prošlu godinu još nema konačne liste građana koji su dobili subvencije za zamenu stolarije, postavljanje izolacije i solarne panele, a ni konkurs ministarstva nije završen, nadležni najavljuju da će Nišlijama ove godine na raspolaganju za te mere biti duplo više novca. Energetski menadžer Bojan Gajić kaže da novca sada ima za 700 do 800 domaćinstava i najavljuje konačnu listu za 2021. godinu za najviše deset dana.

Predlog odluke o bespovratnim subvencijama za mere energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova po hitnom postupku se našao na dnevnom redu sednice niške Skupštine.

sednica Skupština Jednoglasno doneli odluku; foto: T. R.Pošto je jednoglasno usvojena odluka, sa 47 glasova za, stečen je uslov da se Grad Niš odazove javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike, koji je otvoren do 17. februara.

Imajući u vidu da je Grad Niš zainteresovan za učešće u ovom programu, potrebno je da ispuni sve uslove javnog poziva, pa je potrebno da se dostavi akt o finansijskoj podršci. Ovom odlukom se stvara pravni osnov za donošenje takvog akta - objašnjava energetski menadžer Grada Bojan Gajić.

Kaže da će Grad aplicirati sa 20 miliona dinara i da se očekuje da Ministarstvo doda još toliko, a kao i prošle godine 50% će finansirati sami građani.

Uz javni poziv za zamenu individualnih ložišta to je otprilike milion evra koji će ove godine biti uloženi u energetsku sanaciju stambenih zgrada - navodi energetski menadžer.

Prema njegovim rečima, očekuje se da Ministarstvo za 15 do 30 dana donese odluku i da konkurs za građane bude otvoren za 2 do 3 meseca, a ističe da bi trebalo da radovi budu završeni pre grejne sezone.

Gajić objašnjava da prošlogodišnji konkursi još traju jer su kasnije raspisani i da komisija svakodnevno obilazi domaćinstva koja su na preliminarnoj listi, te da će konačna lista biti utvrđena za 7-10 dana.

Podsetimo, za zamenu stolarije, postavljanje izolacije i solarne panele prošle godine Grad je izdvojio 10 miliona dinara, a od Ministarstva dobio još 9, dok je za zamenu ložišta bilo namenjeno 5,6 miliona dinara od Grada i još 12 od Ministarstva.

Na preliminarnoj listi za subvencije za zamenu stolarije, izolaciju i panele su 244 građana Niša, dok su na preliminarnoj listi za zamenu ložišta njih 83.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija

    08:32 // 11. 2. 2022.

    Povećajte plate Nišlijama i sami će mo da organizujemo sređivanje svojih kuća bez vaših tzv Subvencija na koje se tako čvrsto pozivate narodu tako ne pomažete povećajte plate nemojte da gasite radna mesta i da terate ljude da pod stare dane rintaju po stranim Montažnim fabrikama nemojte više to da činite narod je razočaran posebno u Nišu jedne te iste gledamo godinama kako nam prekrojavaju sudbinu

  • Saniran Energetski

    21:43 // 10. 2. 2022.

    Od kad uvedoše raznorazne subvencije, cene podivljaše.

  • Milan

    18:39 // 10. 2. 2022.

    A zasto uvek na vest o zagadjenom vazduhu ide slika malih kucica sa dimnjakom? Ljdludi se greju na drva od pamtiveka i vazduh nije bo ovakav.. Ima valjda jos neki zagadjivac za sliku...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: