Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:24, 5. 3. 2022.

| Društvo

Nadležni u Nišu najavljuju svečano otvaranje podzemne garaže ispod “Ambasadora” u martu

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
podzemna garaža
Biće novih 58 parking mesta; foto: T. T.

Podzemna garaža ispod Tržnog centra “Ambasador” u Nišu, čija je obnova počela januara prošle godine, počeće sa radom u drugoj polovini marta, najavljuje direktor JKP Parking servis Dejan Dimitrijević. Tamo će biti 58 parking mesta, a gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da će biti još novih garaža jer je standard Nišlija porastao, pa porodice imaju više automobila.

Rok za završetak radova je april, ali Dimitrijević tvrdi da će garaža moći da se koristi već u drugoj polovini marta i najavljuje svečano otvaranje.

podzemna garaža Kažu u toku završni radovi; foto: T. T. U toku su završni radovi na sistemu za gašenje požara i daljinsko prijavljivanje požara, a nakon toga slede radovi na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji, kao i na postavljanju sistema za naplatu.

Ovo je skroz novi prostor, drugačijeg izgleda, kako ovih dana mnogi kažu, progledao je u odnosu na pređašnje stanje. Tome je doprineo projekat koji smo odradili prošle godine i uskladili ga sa svim novim zakonima koji su stupili na snagu za podzemne garaže ovog tipa - kaže direktor Parking servisa.

Iako tada još nije bilo poznato kada će tačno vozači moći da koriste garažu, cena parkiranja određena je još polovinom februara ove godine i iznosiće 100 dinara sa PDV-om.

Sistem naplate će biti kao i u drugim garažama, po započetom satu i bez vremenskog ograničenja - ističe Dimitrijević.

podzemna garaža Garaža najavljena još novembra 2020. godine; foto: T. T. U Nišu ima oko 3.600 parking mesta i to je nedovoljno, ocenjuje Dimitrijević. Da je potrebno još smatra i gradonačelnica Niša, koja kaže da će za koju godinu biti otvorene nove podzemne i nadzemne garaže.

S obzirom na to da nam je životni standard iz meseca u mesec bolji, što pokazuju i poslednji statistički podaci za prosečnu platu u Nišu, to iziskuje činjenicu da gotovo da nema porodice u Nišu koja nema više od jednog automobila. To jeste neka vrsta problema jer je to još jedan zadatak za nas, da razmišljamo kako ćemo rešiti upravo problem parkiranja u gradu - objašnjava Sotirovski.

Gde bi Niš mogao da dobije nove garaže tema je kojom se trenutno bavi gradski urbanista, dodaje gradonačelnica i ističe da se traže privatni partneri za taj posao.

Razmatramo i mogućnost pravljenja nadzemnih garaža, ne samo u centru grada, već i šire, kako bismo zaštitili zelene površine i trotoare i omogućili ljudima da se nesmetano parkiraju kada dođu ne samo u centar, nego u bilo koje naselje - kaže Sotirovski.

podzemna garaža sotirovski Sotirovski kaže porastao standard Nišlija; foto: T. T.Zaključuje da je garaža ispod “Ambasadora” rešenje za problem koji je nastao pošto je ispred Gradske kuće zabranjeno parkiranje otkako je rekonstruisan Trg kralja Milana.

Podsetimo, adaptacija te garaže najavljena je još novembra 2020. godine, čemu su prethodili problemi sa spornim vlasništvom, nakon čega je garaža iz drugog puta uspešno data na korišćenje Parking servisu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavica

    22:32 // 9. 3. 2022.

    Porastao je samo standard onih koji su pre dobro živeli, tj.imali posao po državnim ustanovama ili JKP, ostali oni bez posla i dalje teško žive, posebno posle ovih silnih poskupljenja hrane. Ne meri se standard po broju automobila, dok u nekim porodicama i ajubkola svi, od dede do unuka, većina ne može ni biciklicu da priušti. Koja je ovo garaža po redu? A tek parkinzi, ko je dužan da ih čisti?

  • Komentar

    12:01 // 6. 3. 2022.

    Da li neko iz vlasti gleda i analizira komentare? Želim poručiti da je gradu pod hitno potreban niz javnih montažnih garaža na komercijalnom principu na bulevaru nemanjića. Kombinacija našeg rdjavog mentaliteta, veće priuštivosti vozila i nedostatka infrastrukture je opasno ugrozilo zelene oaze u betonskim kvartovima. Grad je po uzoru na evropske gradove dužan investirati u javne garaže.

  • Minimalac

    11:09 // 6. 3. 2022.

    Porastao je zivotni standard za drzavne sluzbenike i privatnike lopove blizu vlasti.
    Za nas obicne minimalce je gore jer povecanje ne pokriva skupocu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: