Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 4. 2. 2020.

| Društvo

Nadležni u Nišu zatvorili gradske sale za debatu o zdravstvu - skupštinsku zbog predizbornih aktivnosti

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gradska kuća
U Gradskoj kući odgovorili da ne mogu da odobre održavanje političkih skupova; foto: S. M.

U šest gradskih institucija u Nišu nadležni su odbili da otvore vrata Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju za organizaciju debate o problemima u zdravstvu. Izgovor uglavnom isti - da je sala zauzeta, dok su u Gradskoj kući rekli da prostor ne ustupaju za političke skupove i uputili na Skupštinu grada, odakle kažu da zbog predizbornih aktivnosti salu ne mogu da otvore za građane.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Južne vesti ponovo organizuju Napokon korisnu debatu - ovog puta o tome kako sprečiti odlazak medicinara u inostranstvo, a glavna tema je "Diplome bez granica - ko će da nas leči?". prazna skupština I skupštinska sala zatvorena i to zbog predizbornih aktivnosti; Foto: JV

U potrazi za prostorom u kome će građani moći više da čuju o ovoj važnoj temi - NKD je još 10. januara zatražila od 6 gradskih institucija prostor za debatu koja treba da bude održana 5. februara.

Svi su odbili da otvore vrata građanima koji bi da čuju više o ovoj temi od stručnjaka. Obrazloženje je bilo uglavnom isto - da je prostor zauzet.

Dom zdravlja Odgovor iz Doma zdravlja; foto: NKD Prostor za održavanje debate zatražili smo od nadležnih u Gradskoj kući, Skupštini Grada, Oficirskom domu, Domu zdravlja, Medicinskom fakultetu i Kliničkom centru. Međutim, iako smo ustupanje prostora tražili u bilo kom popodnevnom terminu između 3. i 6. februara, zauzetost je bio najčešći razlog što su odbili da daju prostor Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, kako bismo organizovali diskusiju koja se tiče zdravstvene perspektive naših sugrađana - navode u NKD.

Ipak, neke sale ostale su zatvorene za građane uz obrazloženje u koje su nadležni upleli politiku, iako u debati neće biti reči o politici već o zdravstvu i u njoj neće učestvovati političari.

U NKD ističu da su za korišćenje hola Gradske kuće komunicirali sa pomoćnicom gradonačelnika Niša Marinom Kostić. Objašnjavaju i kako je dogovor sa njom tekao. Gradska kuća Odgovor iz Gradske kuće; foto: NKD

Iako nam je Kostić zatražila dodatne informacije o debati, poput spiska govornika, novinarskih ekipa koje će biti prisutne i njihovog sastava, kao i povoda za održavanje tribine i izvora finansiranja, nakon prosleđivanja detalja, obavestila nas je sledeće:

"Do sada prostor u Gradskoj kući nije iznajmljivan / ustupan na korišćenje za ove namene. Takvi skupovi su do sada uglavnom, ukoliko su politički, organizovani u Skupštini grada te vam predlažemo da se obratite Gradskoj upravi."

Napominju da su Kostićevoj odgovorili da su neprijatno iznenađeni odgovorom i da ga ne razumeju, jer se debata bavi problemima u zdravstvu i pozvani su da učestvuju relevantni stručnjaci. Takođe kažu da su napisali i da na skupu ne učestvuje nijedan predstavnik političkih partija, te da konotacija "političkog" skupa kao razlog za odbijanje ne samo da nije utemeljena, nego je krajnje neprecizna i nejasna.

Ukoliko je ovo zvaničan odgovor Grada, on je i u suprotnosti sa zahtevima Zakona o lokalnoj samoupravi i Strategije reforme javne uprave koja nalaže lokalnim vlastima da obezbede participaciju građana, gde je dijalog građana i institucija osnovni preduslov. Koristimo ovu priliku da upozorimo gradsku vlast da uvođenjem kriterijuma "političkog skupa" kao etikete koja će služiti za odbijanje domaćinstva manifestacijama od javnog interesa, ulazi u opasne vode cenzure javnog dijaloga. U tom svetlu, nadamo se da je reč o nesporazumu i da će Grad preispitati svoj odgovor - odgovorili su iz NKD-a.

Ipak, ni nakon upornih pokušaja da dobiju odgovor iz Gradske kuće, nije ga bilo.

Skupštinska sala Odgovor iz Skupštine grada; foto: NKD Još jedna javna institucija koja treba da bude pre svega otvorena za građane jeste i Skupština grada Niša, ali su nadležni odbili da ustupe i ovu salu. U NKD su skoro 20 dana čekali na ovaj odgovor:

Obaveštavamo Vas da nismo u mogućnosti da Vam odobrimo korišćenje sale Skupštine Grada 05.02.2020. godine sa početkom u 18 sati jer su počele predizborne aktivnosti i sala je zauzeta u februaru za obuku članova biračkog odbora - napisali su iz Skupštine grada.

Iz Doma zdravlja odgovorili su da bi "rado izašli u susret, ali da je na žalost početkom februara amfiteatar zauzet", Medicinski fakultet je prvo 23. januara dozvolio da NKD koristi amfiteatar fakulteta, da bi se sutradan predomislili i rekli da je on ipak zauzet, a na pitanje "kako može biti zauzet danas, kada je juče bio slobodan", dobili su odgovor da "dekanica ima poslednju reč". Iz Oficirskog doma i Kliničkog centra odgovor nikada nije stigao. Medicinski fakultet Odgovor Medicinskog fakulteta; foto: NKD

Napominju da sve ovo vodi dodatnom urušavanju demokratije.

Situacija u kojoj se građanima ne daje prostora da sa nadležnima diskutuju o životno najbitnijim temama, koje gradsko rukovodstvo naziva ,,političkim'', sasvim sigurno vodi dodatnom urušavanju demokratije. Jer, kada se sve odluke donose u krugu malog broja ljudi, kao što vidimo - mesta dijalogu nema, te nema ni demokratije niti funkcionalnog društva - ističu u NKD.

Nakon ovih zatvorenih vrata debata će ipak biti održana u Nišu, a građani mogu da čuju više o problemima u zdravstvu u sredu 5. februara od 18 sati u velikoj sali Univerziteta u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    15:37 // 4. 2. 2020.

    A , što ne davaju ?

  • Mara

    13:01 // 4. 2. 2020.

    Steta

  • Stanislav

    09:58 // 4. 2. 2020.

    Pa vi gospodo njima dajete prostor da vas otkače bez potrebe da vam objasne zašto. Činjenica je da smo taoci ludaka i da nam se dozira i vazduh koji smemo da dišemo,ali tražiti prostor u KC ili DZ u momentu kada su zabranjene i posete zdravstvenim institucijama ZBOG VIRUSA, je...nemam reči.Glupi niste, bezobrazni ste i vapite za senzacijom. A to je meni isto kao da ste oni.

    • Med.sestra

      11:14 // 4. 2. 2020.

      Stanislave, oni nisu tražili da drže debatu u bolničkoj sobi, već u amfiteatrima koji su namenjeni za predavanja i dijalog.

    • mint

      13:37 // 5. 2. 2020.

      zabranjene posete DZ? stvarno? ajd da ima lezecih pacijenata u DZ, pa da to i ima nekog smisla sto pisete, ali ovo je van svake pameti Stanislave, primarna zdravstvena ustanova ne moze da zabrani posete jer tamo poseta i nema, nego sluzi kao mesto za primarno zbrinjavanje i trijazu. sedite, jedan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: