Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:41, 26. 11. 2020.

| Društvo

Nagli porast broja novoobolelih u Pirotu, Zavod predložio uvođenje vanredne situacije

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
korona kovid
Povećan i broj pregleda u kovid ambulantama - 235 pregleda obavljeno juče u pirotskom Domu zdravlja ; foto: A. Kostić

Prema poslednjim podacima pirotskog Zavoda za javno zdravlje, 60 novozaraženih registrovano je u tom okrugu prethodnog dana. Od 2. do 24. novembra, od testiranih 682 je čak 351 pozitivan što je 51,5% pozitivnosti i nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Situacija u Pirotu je ocenjena kao izrazito nepovolja sa tendencijom pogoršanja, zbog čega je Zavod predložio uvođenje vanredne situacije u tom gradu.

Od ukupnog broja novoobolelih 25 ljudi je iz Pirota, 23 iz Babušnice, 10 iz Bele Palanke i dvoje iz Dimitrovgrada.

Od 2. do 24. novembra uzorkovana su 682 brisa na PCR od kojih je 351 pozitivan - 212 iz Pirota, 96 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 5 iz Babušnice, što predstavlja 51,5% pozitivnosti i nagli porast - saopštavaju iz Zavoda.

Procenjuje se, dodaju, da je broj zaraženih sedam do deset puta veći od broja pozitivnih, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva i zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, a i mali broj zaraženih se testira.

Trenutno su 952 osobe u izolaciji, a samo prethodnog dana je naložena kućna izolacija za 110 ljudi.

Povećava se broj pregleda u kovid ambulantama: u DZ Pirot juče je obavljeno 235 pregleda, u Dimitovgradu 84, u DZ Babušnica 54 i u DZ Bela Palanka 38 pregleda - navode iz Zavoda.

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici se procenjuje kao vanredna, ali stabilna, dok je u Pirotu, navodi se, izrazito nepovoljna koja prelazi u vanrednu sa tendencijom pogoršanja, zbog čega je Zavod predložio uvođenje vanredne situacije u tom gradu.

Podsetimo, vanredna situacija je na snazi u svim opštinama Pirotskog okruga - prvo je 2. novembra uvedena u Dimitrovgradu, zatim 17. u Beloj Palanci, a pre dva dana i u Babušnici.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zorica

    18:54 // 27. 11. 2020.

    ZZJZ PIROT je porodična firma i ispostava SNS-a. Tamo se samo tako može dobiti posao. Sanitarni i zubarski tehničari i nekoliko gimnazijalaca rade kao laboratorijski tehničari. Toliko o kompetentnost i integritetu Zavoda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: