Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:52, 8. 12. 2021.

| Društvo

Nagrada “Ženskom solidarnom frontu” iz Vranja za pokretanje promena u lokalnoj zajednici

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Humanitarni bal - Vranje
Humanitarni bal, održan krajem avgusta u Vranju, nagrađen u kategoriji "Pohod na aktivizam"; foto: Grad Vranje

Zbog pokretanja inicijative da se pomogne deci iz Vranja koja su od početka pandemije ostala bez jednog ili oba roditelja, u kojoj je sakupljeno oko 700.000 dinara, godišnjom nagradom za pokretače promena ove godine Beogradska otvorena škola nagradiće “Ženski solidarni front” iz Vranja, grupu od 700 žena koje su više od 2 meseca lobirale i organizovale kampanju za prikupljanje novca.

Humanitarni bal na kome je prikupljana pomoć održan je krajem avgusta u Vranju, a “Ženski solidarni front” za to nagrađen u kategoriji “Pohod na aktivizam”, saopštavaju iz BOŠ-a.

Inicijativa je pokrenuta na osnovu statusa postavljenog na jednoj od društvenih mreža, kada je jedna Vranjanka pozvala žene Vranja da se ujedine i pruže podršku deci koja su ostala bez jednog ili oba roditelja tokom pandemije Covid-19. Oformljena je FB grupa Ženski solidarni front Vranje, koja je okupila preko 700 žena. Cilj je bio da se, animiranjem zajednice, obezbede sredstva za materijalnu podršku deci/porodicama koje su izgubile radno sposobnog člana usled posledica Covid-19. Više od dva meseca žene su lobirale i organizovale kampanju za prikupljanje sredstava - kažu iz BOŠ-a.

Prikupljeno je 681.106 dinara, uz 26 donatora koji su donirali robu deci i porodicama, a na Javni poziv za pomoć javilo se 19 porodica sa tridesetoro dece i sa svakom je obavljen individualni razgovor zbog procene potreba.

S obzirom da se na dan održavanja Humanitarnog bala navršilo 43 godine od smrti heroine Diane Budisavljević, Vranje je tog dana otkrilo mural posvećen ovoj neverovatnoj ženi i na taj način postalo prvi grad u Srbiji koji joj je odao počast u vidu javnog obeležja. Akcija podrške je organizovana i sprovedena angažovanjem Vranjanki i njihovih očeva, supruga, braće, prijatelja, i isključivo sredstvima lokalne zajednice (sam bal, kao kruna dvomesečne akcije, organizovan je doprinosima 150 firmi/pojedinaca iz Vranja, a sastojao se od prodajnog dela, dela sa hranom i pićem, nagradne igre, primerenog muzičkog programa i dela za direktne novčane donacije) - kažu iz BOŠ-a.

U istoj kategoriji nagrađena je i Zvezdana Luković za inicijativu „Nevađani za Nevade - protest protiv izgradnje asfaltne baze u Gornjem Milanovcu”, kao i Milica Nikolić, osnivačica Udruženja za pomoć osobama sa autizmom “Bazi Mili”.

Pored Vranjanki, nagrađeno je i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije za kampanju za borbu protiv krivolova 2021 „Spasite prepelice - prijavite vabilice“ u kategoriji “Saradnjom do promene” i Udruzenje građana “Volim Padinjak” za rešavanje komunalnih problema stanovnika MZ Padinska Skela u kategoriji “Prvi glas građana”.

Nakon dodele nagrada u utorak, 8. decembra, od 11 sati u “Radisson Collection” hotelu u Beogradu biće održana i panel diskusija "Otpornosti građana u aktivizmu", a o ličnim i kolektivnim preprekama na koje nailaze aktivisti će govoriti aktivistkinje Aida Ćorović i Milja Vuković i psihološkinja Doris Rafajlovski.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: