Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:36, 8. 5. 2015.

| Društvo

Nagrade i za "eksterijer ovna" i "mlečnost ovce"

Autor:Aleksandar KostićIzvor:Južne vesti
Izlozba-ovaca-2015-Svrljig.JPG
2 decenije održava se tradicionalna izložba ovaca rase svrljiška pramenka

Na 19. Izložbi ovaca 30 odgajivača izložilo je više od 230 grla, i to 40 kolekcija ovaca i 21 ovna, a van konkurencije bile su izložene i 2 kolekcije koza.

Izložba se tradicionalno održava u okviru obeležavanja 8. maja, Dana opštine Svrljig, a za razliku od prethodnih godina, kada je održavana na Sportskom centru „Pastirište“, ovogodišnja izložba prvi put je održana u dvorištu Veterinarske stanice u Svrljigu.

Na otvaranju izložbe predsednica Opštine Jelena Trifunović naglasila je da je ove godine izložen znatno veći broj grla i dodala da je po poslednjem popisu poljoprivrede pad stočnog fonda na teritoriji opštine zaustavljen, čemu su, kako je rekla, očigledno doprinele i mere lokalne samouprave kroz razne podsticaje. 2 Izlagači 19. izložbe u Svrljigu

Iz lokalnog budžeta se preko Fonda za razvoj poljoprivrede, ali i preko lokalne Direkcije, dodatno ulaže u razvoj sela i seoske infrastrukture – rekla je Trifunovićeva.

Vlada Krstić iz lokalnog Fonda za poljoprivredu rekao je da izložba okuplja sigurno najbolje odgajivače i najkvalitetnija grla u cilju popularizacije i očuvanja rase svrljiške pramenke.

O najboljim grlima odlučivao je žiri koji su činili Frida Bauman iz Saveta udruženja odgajivača ovaca i koza Srbije, Nevena Maksimović i Andrija Gunjojević iz Instituta za stočarstvo „Zemun“ i Jelica Petrović iz Poljoprivredne stručne služba Niš. 3 Najstariji odgajivač i još uvek aktivni pastir Branko Stanojević (92)

Za apsolutnog šampiona izložbe proglašen je odgajivač Vasić Srđan iz Beloinja kome je pripala nagrada od 20.000 dinara.

U ostalim kategorijama odgajivačima je za prvo mesto pripalo 9.000, za drugo 6.000, dok su trećeplasirani odgajivači nagrađeni sa po 3.000 dinara.

U kategoriji ovaca za eksterijer prve tri nagrade osvojili su odgajivači iz sela Plužina, i to prvo mesto Hranislav Jovanović, drugo Hranislav Despotović i treće Dejan Milenković.

Za mlečnost ovaca prvo mesto osvojila Biljana Savić iz Svrljiga čija je ovca dala 6 litara mleka, drugo mesto odgajivač Vilotije Mladenović, takođe iz Svrljiga, čija ovca je dala pola litra mleka manje, a treće mesto sa 4 litra mleka osvojio je odgajivač Mališa Nikodijević iz Drajinca. 4 Maskota izložbe

U kategoriji dviski prvo mesto osvojio je odgajivač iz Svrljiga Milan Stanojević, drugo Momčilo Arsić iz Grbavča i treće Ranko Radosavljević iz Svrljiga.

Najboljeg ovna, prema oceni žirija, odgajio je Hranislav Jovanović iz Plužine, drugo mesto pripalo je odgajivaču  Dejanu Milenkoviću, takođe iz Plužine, a treće mesto za eksterijer ovna pripalo je odgajivaču Životiji Milojeviću iz Kopajkošare.

Pokrovitelji ovogodišnje izložbe sa koje sve fotografije možete pogledati klikom ovde, a koju je organizovao „Agrarservis tim“ iz Niša, bili su Opštinska uprava Svrljig i lokalni Fond za razvoj poljoprivrede.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    09:59 // 8. 5. 2015.

    Interesantna manifestacija ali nagrada treba da se daje i to ona najsjajnija onome ko najviše proizvede i izveze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: