Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 21. 12. 2015.

| Društvo

Nagrade za mlade novinare romske nacionalnosti

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
jasmina
Tablet za Memiševićevu koja je novinarsko znanje stekla u "Južnim vestima"; foto: JV

Sedmoro Roma iz nekoliko srpskih gradova u proteklih nekoliko meseci prošlo je redakcijsku obuku za novinare, a među njima je bilo i polaznika iz Niša i Bujanovca koji su svoja znanja stekli u redakcijama “Južnih vesti”, “Vranjskih” i “Romaworld”-a.

Svoje znanje mladi novinari pretočili su u tekstove, a za svoj tekst o Romkinji Kristini Mustafić koja plesom i pesmom osvaja i evropske pozornice, nagradu je dobila i Jasmina Memišević, koja je prve novinarske korake načinila u “Južnim vestima”.

Drago mi je da sam bila deo ove priče. Novinarstvo je lepo, ali ne znam da li ću se baviti time. Sada bih da se posvetim školi - rekla je Memiševićeva.

Svi zainteresovani mogu na Fejsbuk strani "Lokal presa" da glasaju za najbolje tekstove i priloge mladih novinara.

lokal pres Organizatori najavljuju i nove akcije - Miloševićeva (u sredini); foto: JVOvo je ujedno bio i završetak projekta “Lokalni mediji za prava Roma” u okviru kojeg je objavljeno više od 70 tekstova i priloga o problemima i prava Roma, ali i uspesima pojedinaca.

Snežana Milošević, generalna sekretarka “Lokal presa” koji je sa “Civil right defenders” realizovao tu ideju, kaže da je u prethodnih godinu dana u lokalnim medijima bilo više tekstova o Romima nego što je objavljeno za prethodnih 5 godina.

Analize su pokazale da je malo medisjkih priloga o Romima i njihovim problemima i puno je stereotipa u lokalnim sredinama. Naša želja je bila da podstaknemo organizacije na lokalu, ali i romsku populaciju da prezentira i rešava svoje probleme - kaže Miloševićeva.

Novinari iz „Vranjskih“ iz Vranja, „Južnih vesti“ i „Roma world”-a iz Niša, „Novih knjaževačkih novina“ iz Knjaževca, „Lozničkih novosti“ iz Loznice, TV „Foruma“ i „Polimlja“ iz Prijepolja prošli su obuku o izveštavanju o Romima, a onda su godinu dana radili na temama i sve to objavljivali u svojim medijima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: