Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:51, 30. 3. 2022.

| Društvo

"Naissus" uložio 5 miliona dinara u sanaciju izvorišta kod Babušnice iz kojeg i Niš dobija vodu

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
ljuberađa izvor
Hitna sanacija u Ljuberađi; foto: Lj. F.

Hitna sanacija izvorišta u selu Ljuberađa, odakle se vodom snabdevaju Babušnica i delovi Niša i Bele Palanke, završena je, a niški Naissus uložio je 5 miliona dinara u radove. Sada najavljuju kompletnu sanaciju dela korita reke Lužnice gde se nalaze izvori, ali i rekonstrukciju vodovoda Ljuberađa - Niš. Krenulo se i sa isplatom dugovanja babušničkog Komunalca prema niškom Vodovodu, a dogovorene su i povlastice u vodosnabdevanju meštanima sela Ljuberađa.

Oštećenja na pumpnoj stanici Ljuberađa i magistralnom cevovodu u tom delu nastala su u prošlogodišnjim poplavama, usled nailaska poplavnog talasa. Na najugroženijem delu saniran je temelj potpornog zida i deo platoa, a ugrađeno je 130 kubnih metara kamena i betona.

Radovi su završeni 25. marta, a izvorište u selu Ljuberađa posetili su direktor Naissusa Goran Milosavljević, predsednica Opštine Babušnica Ivana Stojičić i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. ljuberađa Niš se od osamdesetih godina snabdeva vodom iz Ljuberađe: foto: Lj. F.

Kao društveno odgovorno preduzeće i preduzeće koje brine o vodosnabdevanju ne samo Niša, nego i Babušnice i dela Bele Palanke, Naissus je uložio iz sopstvenih sredstava pet miliona dinara, u neku osnovnu sanaciju. Pripremili smo projekat, koji može biti fazni, a koji predviđa kompletnu sanaciju ovog dela korita Lužnice. Kao što i sami vidite, izvorište Ljuberađa je u odličnom stanju, ovde imamo ljude koji prate i održavaju 24 sata objekte pod nadzorom, stalno radimo i sva izvorišta su sigurna. Izdašnost izvorišta što je važno za građane Niša je vrlo dobra, tako da vode ima sasvim dovoljno - rekao je Milosavljević.

Predsednica Opštine Babušnica rekla je da je izvorište najvažnije za Babušnicu i kako je rekla, posle 30 godina se krenulo u rešavanje problema između JKP Komunalac iz Babušnice i Naissusa.

Imamo određena dugovanja, naša prema njima, ali smo posle 30 godina uspeli da napravimo reprogram i konačno su krenule isplate našeg Javno komunalnog preduzeća - rekla je Stojičićeva.

2018. godine taj dug je iznosio oko 43 miliona dinara, a nastao je kao prekoračenje ugovorene količine od 100.000 m3 mesečno. stojičić i sotirovski Stojičićeva najavila povlastice za meštane Ljuberađe; foto: JKP Naissus

Stojičićeva kaže da je postignut dogovor da meštani sela Ljuberađa ubuduće imaju povlastice u snabdevanju vodom, da dobiju besplatno nekoliko kubika vode mesečno ili da im se smanje računi za vodu.

Niš se delimično snabdeva vodom iz Ljuberađe od 1980. godine kada su potpisani prvi sporazumi o kaptiranju izvorišta i izgradnji vodovoda, a u međuvremenu su više puta menjani ugovori i sporazumi. Gradonačelnica Niša kaže da se razgovaralo i revitalizaciji svih izvorišta iz kojih se snabdeva Niš.

Posebno ovog koje je najudaljenije od Niša, dakle 85 kilometara je dug cevovod od Ljuberađe do Niša. Dobro je to što je Babušnica posle 10 godina počela da plaća svoje obaveze prema Naissus-u, kao našem gradskom preduzeću jer na taj način ojačava preduzeće koje vodom snabdeva čitav region, ne samo Niš, nego i Belu Palanku i Babušnicu, i mi ćemo već od ponedeljka razmišljati da obiđemo sva sela, naša niška, koja imaju problem sa vodosnabdevanjem, da sa vodnim odborima razgovaramo i sa meštanima, i koji je to najbolji način da se trajno reši vodosnabdevanje tih sela - rekla je Sotirovski.

Izvorište Ljuberađa deo je sistema vodosnabdevanja Ljuberađa - Niš, u čijem se sastavu nalaze i vrela u Krupcu, Mokri i Divljani. Osim Niša, vodu sa ovih izvorišta dobijaju i opštine Babušnica i Bela Palanka.

Podsetimo, ugovorom koji je važio za period od 2010. do 2020. godine predviđeno je da svako prekoračenje utrošene vode, babušnički Komunalac plaća po ceni koju plaćaju domaćinstva u Nišu, a utrošena količina se utvrđuje na kraju svake poslovne godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hidas

    12:06 // 31. 3. 2022.

    Beda i sirotinja u Babusnici nema dalje, predsednica se izivljava na radnicima i sirotinji, juce u nis botovi isli sa 10 autobusa i 5 sluzbena auta

  • Ruža

    08:43 // 31. 3. 2022.

    Kako vas nije sramota, nemate ni obraza ni stida.Oko samog vrela na ulazu u Ljuberadju, izvirala je voda na svakih 5cm., sve ste kaptirali i ubacili u cev.Voda je najvišeg kvaliteta i čistoće al kad uđe u prljave cevi gubi sve to.Žalosno je to da simbol Ljuberadje otimate bez ikakve nadoknade i još stanovnicima naplaćujete vodu!!!Vode i rude su društveno bogatstvo na kome profitirate godinama.FUJ!

    • Vladanis

      22:16 // 7. 4. 2022.

      Sváko selo kóje je dalo svoj izvor,je dobili asfalt ,vodovodnnu mrežu i elektrifikaciju- ulično osvetljenje pa i moje. Málo li je ??Nerazumem zasto pišete o nečemu kad neznate??

  • Владета Понош

    08:33 // 31. 3. 2022.

    Старо правило - не дирај нешто што добро ради деценијама да не би покварио, нарочито ако си СНС-"мајстор"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: