Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:06, 16. 4. 2019.

| Društvo

Najavljena izgradnja novog vrtića u niškom naselju 9. maj

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
vrtić
U vrtiću će biti mesta za stotinak mališana; foto: arhiva JV

Stara škola u niškom naselju 9. maj će biti srušena i na tom prostoru izgrađen novi vrtić, koji će moći da primi oko 100 mališana. Novac za izgradnju će podeliti Grad Niš i Ministarstvo bez portfelja zaduženo za demografiju i populacionu politiku, a većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da će nakon potpisivanja ugovora biti poznati i rokovi.

Grad Niš je aplicirao za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike za ovu godinu koje je raspisalo Ministarstvo bez portfelja, sa projektom koji podrazumeva izgradnju novog vrtića u Novom Selu.

U odluci koju je usvojilo Gradsko veće piše da će za to biti potrebno skoro 52 miliona dinara.

Planirano je da se stara škola sruši i izgradi objekat od 800 kvadrata, u kome će moći da boravi stotinak dece.

Na taj način smo želeli da u tom naselju odnosno delu grada imamo vrtić koji će zbrinuti decu iz tog orkuženja i samim tim smanjiti kapacitete vrtića koja deca pohađaju, da popravimo malo demografsku sliku i samim tim da olakšamo roditeljima. I ove mere koje Vlada pruža za pronatalitetnu politiku i sam Grad mere koje je doneo, sve ide ka pobošljanju te demografske slike, a ujedno i ka podršci tim merama - kaže većnica Đorđević Ilić.

Većnica nije mogla da precizira kada će novi vrtić biti izgrađen, jer tek sledi potpisivanje ugovora u kome će biti naznačeni i rokovi.

Na ovaj korak i baš ovakav projekat odlučili su, kažu, jer je veliki broj dece u Nišu na listi čekanja - direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić kaže da ih je trenutno 1.680.

Prioritet za otvaranjem predškolske ustanove predviđen za ovu godinu je Novo selo, zajednicu koja zadnjih godina doživljava ekspanziju stanovništva iz dva razloga: postojanje jake zajednice interno raseljenih lica; naseljavanje mladih porodica zbog pristupačnosti prostora, urbanizovanom prostoru, mogućnosti izgradnje stambenih objekata i blizine radne zone sa firmama koje zapošljavaju mlade ljude - pojašnjavaju u odluci.

Povećanjem kapaciteta u vrtićima, kažu, očekuju da će roditelji moći lakše da usklade porodično i profesionalno angažovanje, ali i da se odluče da imaju više dece.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan Milovanovic

    19:50 // 16. 4. 2019.

    Prvo, tesno je tu, zavuceno, gde ce biti dvoriste i sta sa porodicom koja tu zivi? Drugo, bolje kod nove skole da roditelji dovezu i manje i vece dete

    • Aleksandar

      21:20 // 18. 4. 2019.

      Uopste nije tesno, tu je mozda i najveci prostor u naselju, stara skola ima svoje dvoriste, imace ga i vrtic. A kada bi mogli da vam naprave uz novu skolu i pekaru i mesaru pa kad ostavite decu da sve jutarnje obaveze zavrsite na jednom mestu, a moze i posta...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: