Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 17. 7. 2018.

| Društvo

Najavljena rekonstrukcija bedema Tvrđave i izgradnja staza za šetanje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
tvrđava
Do kraja godine bi trebalo da budu napravljene staze i da se šeta bedemima Tvrđave; foto: Ivan Muljevski

Bedemima niške Tvrđave nakon uređenja moći će da se bezbedno šeta, a rekonstrukcija bi trebalo da počne za 3 meseca, kaže Ivan Petković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), jer je u toku javna nabavka kojom će biti izabrani izvođači. Posao vredi oko 113 miliona dinara, a veći deo novca platiće građani Niša.

Uređenje i revitalizacija jednog od simbola Niša - Tvrđave koja je građena u 17. veku, najavljeno je još 2013. godine, a Gradsko veće je danas usvojilo projekat koji podrazumeva da se saniraju bedemi i napravi oko 1.300 m staze kojom će moći da se šeta. tvrdjava Nis Jedan od simbola Niša trebalo bi da dobije novo ruho; foto: Vanja Keser

Zidovi će se rekonstruisati praktično "iz korena", kao kada je Tvrđava pravljena pre nekoliko vekova, pojašnjava Petković iz KLER-a, jer će se renovirati svi fortifikacioni elementi.

Ovo podrazumeva jedno potpuno uređeno šetalište, sa ogradama i svim elementima koji će na neki način predstavljati ogradu ka spoljnoj strani Tvrđave. Na taj isti način je rekonstruisana beogradska tvrđava Kalemegdan, iste te elemente ima iznad terena Partizana i Zvezde - priča Petković.

Građani će osim između Stambol i Beogradske kapije, dodaje, nakon uređenja moći da šetaju i bedemima koji se nalaze iza Glavne autobuske stanice, iznad Rovčeta, kod mostića koji vodi ka tehničkim fakultetima i delu koji se nalazi prema Gradskom polju. tvrdjava Šetnja bedemima biće bezbedna za građana; foto: Marija Paunović

Ukupno ima 6 sektora niške Tvrđave, od toga su sektori koji gledaju ka gradu već obnovljeni. Sektor između Beogradske i Stambol kapije je saniran i tu su formirane šetne staze, a sada je prioritet da se odrade sektori od sektora 2 do sektora 5. Sektori 3, 4 i 5 su podržani kroz ovaj projekat, a sektor 2 da bi mogao da se radi potrebno je prvo uraditi arheološka istraživanja - pojašnjava Petković.

Kompletno uređenje bedema i izgradnja staza bi trebalo da košta oko 113 miliona dinara, kako kaže Petković, a od tog novca 40 miliona plaća Ministarstvo privrede, dok ostatak daje Grad Niš.

Cena će biti poznata kada se završi javna nabavka koja je otvorena do 7. avgusta, a Petković kaže da očekuje da do kraja godine radovi budu završeni.

Podsetimo, projekat Uređenje i revitalizacija niške Tvrđave je urađen još 2013. godine, a prema tom planu do 2023. bi ovaj istorijski spomenik i simbol Niša trebalo da dobije potpuno novi sjaj. Dosad su urađeni "dekorativni radovi" poput rekonstrukcije javnog toaleta, staza, zelenila i osvetljenja, a ulepšana je i Letnja pozornica. Novo ruho bi trebalo da dobije i popularno Rovče, jer je u planu da tereni budu renovirani i prilagođeni za takmičenja.

Osim tog projekta i ministar Rasim Ljaljić je krajem 2016. godine najavio renoviranje u saradnji sa Turcima i rekao da će Tvrđava postati "ozbiljan turistički proizvod".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tivat

    19:38 // 19. 7. 2018.

    Ej,ne palite se,oni samo puste buvu,od toga nema nista!

  • Pera pisar

    09:45 // 18. 7. 2018.

    Govori se o rekonstrukciji Tvrđave...
    Ali to je nemoguće bez izmeštanja Zelene pijace i svih tezgi do nje, a koje se bukvalno naslanjaju na zidine i kapiju Tvrđave...
    Ili će to da ostane kao uspomena na 20. vek...

  • G. Simonović

    03:09 // 18. 7. 2018.

    Da je Zavod za zaštitu spomenika radio svoj posao, mogli bi da vidimo Tvrđavu u fulu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: