Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:07, 3. 12. 2021.

| Društvo

Najavljeni protesti i blokade puteva u Nišu, Leskovcu, Vranju i Topličkom okrugu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
protest
Od 14 sati; foto: društvene mreže

Oko 14 sati u subotu, 4. decembra, brojne organizacije pozvale su građane da se okupe u gradovima širom Srbije kako bi skrenuli pažnju na zakone o referendumu i eksproprijaciji, za koje smatraju da su štetni za građane. U Nišu se već pominju 2 lokacije, a tačne planove za tok protesta organizatori će otkriti na mestu okupljanja. Stranke opozicije podržavaju okupljanja i naglašavaju da njihovi članovi dolaze kao građani.

Prošle subote na jugu Srbije nije bilo blokade puteva ni protesta, ali sudeći po najavama, pre svega na društvenim mrežama, ovog vikenda će se protestovati.

U Nišu je zvanična najava, koju je prenela i Organizacija “Odbranimo reke Stare planine”, da će okupljanje biti u Ulici NIkole Pašića kod Skupštine grada.

Plan je da se šeta i blokiraju saobraćajnice, ali za sada nije poznato i koje.

Sa druge strane, i dalje je u igri prva lokacija koja je kružila po mrežama, a to je kružni tok kod “Delte”.

Ne dozvoli da manipulišu tobom, kod “Delte” se skuplja narod. Od naroda je strah - piše na mrežama.

Ipak, iz ORSP-a kažu da fantomske NVO nastale od strane režima pozivaju na pogrešne lokacije za subotnju blokadu.

Na primer, u Nišu pozivaju na okupljanje kod “Delte”, iako je usaglašeno mesto kod Opštine. Poziv na okupljanje kod “Delte” je očigledna namera režima da izazove probleme budući da je reč o lokaciji u neposrednoj blizini Doma zdravlja i Vatrogasne jedinice. Pozivaju na blokiranje vitalnih institucija sa namerom da za to okrive građane - piše ORSP.

Da građani imaju pravo na protest i građansku neposlušnost, rečeno je sinoć u debati Južnih vesti, a kako će reagovati nadležni organi za sada nije poznato.

MUP je pozvao građane koji budu nezadovoljni blokadom i kojima je na taj način onemogućeno kretanje da to i prijave na poseban broj telefona, a Otvorena platforma AKCIJA i stranka Zajedno za Srbiju su apelovali na građane da ne nasedaju na provokacije.

uputstvo Još juče je podeljeno uputstvo o ponašanju na protestu, a u Nišu su pravnu pomoć građanima iz protesta, ukoliko im bude potrebna, ponudili pravni timovi Narodne i Demokratske stranke, kao i SSP-a.

Svi kojima su prava na neki način u subotu uskraćena i povređena mogu im se javiti na brojeve telefona: 0637371222 i 0604002505.


Ustaju još neki gradovi na jugu

Prema informacijama do kojih su došli novinari Južnih vesti u Leskovcu je opoziciona odbornička grupa “ZA Leskovac zajedno” najavila okupljanje i protestnu šetnju na Širokoj čaršiji, a blokada je u 14 sati planirana kod petlje Vlasotince, na putu Leskovac - Vlasotince.

Po mrežama se deli informacija da je okupljanje za proteste u Vranju kod Saborne crkve, u 13:45, a podrška je stigla od Udruženja “Borino i evropsko Vranje”.

Topličani se pozivaju na blokadu puta kod sela Kastrat, na delu državng puta Niš-Priština, takođe u 14 sati. Očekuje se dolazak nezadovoljnih građana iz Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitoradje.

Protest su podražali i predstavnici opozicionih stranaka u Toplici, ali će oni, kažu, učestvovatii kao gradjani, bez stranačkih obeležja.

Srbija će sutra stati na sat vremena, a nije isključeno da blokada traje i duže, ali ćemo to znati nakon večerašnjeg sastanka. Preduzeli smo sve mere da ne dodje do incidenata, radi se o mirnim protestima i sa ciljem da još jednom nedvosmisleno stavimo do znanja državnom vrhu Srbije da zemlja nije na prodaju - kaže jedan od organizatora protesta.

Dodaje da očekuje veliki odziv gradjana i poziva policiju da štiti građane od provokatora i da ne pokušava da brani ljudima da blokiraju put, uz napomenu da je tokom prethodnih protesta i blokada policija profesionalno obavljala svoj posao i nada se da će tako biti i ovog puta.

Podsetimo, protesti su počeli prošlog vikenda, a inicirala ih je organizacija “Kreni promeni” iz Beograda. Razlog su Zakoni o referendumu i eksproprijaciji, ali i projekat “Jadar” i iskopavanja lignita za koji je u zapadnoj Srbiji zainteresovana kompanija “Rio Tinto”.

Zato su predvodnici bunta ekološke organizacije, pod parolom da se šeta za naš vazduh, vodu i zemlju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Владимир

    17:00 // 4. 12. 2021.

    И једно питање за ове из СНС-а: одкуд Зорана Михајловић министарка рударства? Она се у рударство разуме као Марица у криву кифлу али 1.) где год су "дебеле" паре ето ње! 2.) СНС секташи, пронађите на интернету којих и каквих НВО из УСА је она члан. Не ради се овде о бризи А.В и СНС-а за Србију и народ, њих интетесују њихови што дебљи новчаници. А када заврше све послове - бежаће из Србије!

  • Владимир

    16:54 // 4. 12. 2021.

    Овима из СНС-а на знање: престаните више да спомињете "жуте". Они јесу дали дозволу РИО ТИНТУ за тражење, бушење и испитивање, ваш АВ и ваша секта су дали дозволу РИО ТИНТУ за ЕКСПЛОАТАЦИЈУ! Друго, ако му је заиста стало до Србије и народа зашто баш он није најурио Р. Т.? Тим пре што цела планета зна да где год се појави Р. Т. ето еколошке катастрофе!

  • Sendvič majstor

    16:22 // 4. 12. 2021.

    Nažalost ovo nisu narodni protesti.Narod se opet upecao na Sorosevu organizaciju koja dobija debelu lovu za ovo.Znaci smeta zakon a kovid propusnice su sasvim ok?Tu nema problema nikakvih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: