Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:53, 4. 7. 2020.

| Društvo

Najavljeno otvaranje niške laboratorije "Vatreno oko" do kraja meseca

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
laboratorija
Po 1.000 uzoraka dnevno; ilustracija; foto: Flickr/The National Guard

Pored Pasterovog zavoda u Nišu, krajem jula bi trebalo da počne da radi nova Nacionalna laboratorija "Vatreno oko", najavila je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski. Reč je o laboratoriji čija izgradnja je donacija kineskog instituta, a koja bi trebalo da analizira 1.000 uzoraka dnevno.

Kada je najavljeno da će laboratorija biti izgrađena sredinom jula, ljudi su negodovali misleći da tada već neće biti potrebna, jer su prognoze bile da leti neće biti mnogo slučajeva zaražavanja koronom. Međutim, iz dana u dan sve je više onih koji imaju simptome i onih koji su pozitivni.

Tako je jedna od mera niškog Štaba za vanredne situacije da Institut za javno zdravlje organizuje rad nove laboratorije.

Institut za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije "Vatreno oko", obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima - stoji u odluci Štaba.

Prema ranijim najavama, ova laboratorija bi trebalo da ima kapacitet da analizira 1.000 uzoraka dnevno. Ipak, ostaje otvoreno pitanje da li će toliko i moći, jer se poslednjih dana Nišlije žale da ih ne šalju na testiranje uprkos tome što imaju sve simptome, pa pretpostavljaju da se radi o nestašici PCR testova.

Podsetimo, prve najave Vlade bile su da će laboratorija biti gotova krajem maja, ali je kasnije rok za izgradnju produžen na sredinu jula. Izgradnja "Vatrenog oka" na samom početku izgradnje privukla je pažnju građana, jer su zbog toga posečeni stoletni kedrovi, a iz Zavoda za zaštitu prirode rekli da ih niko nije obavestio o tome.

Više od dva meseca kasnije, iz Vlade nisu odgovorili na pitanja da li su imali dozvole za seču drveća i da li je postojala druga opcija za izgradnju, kojom se ne bi uništavala priroda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Staro kuce

    11:14 // 6. 7. 2020.

    Seca ovog drveća, simbola vanvremene pobede života nad smrću, je nešto najodvratnije u ovoj korona situaciji. Naravno, posle svesnog žrtvovanja života zarad statistike i bogaćenja pojedinaca.
    A naziv vatreno oko je čisto tačka na i, ruganje svemu. Pobeda genetski nedorecenih mozgova. Nadam se ipak i uprkos svemu, privremena.

  • Vlada

    21:54 // 5. 7. 2020.

    Aman, kao da grade vasionski brod sa sve svemirskom stanicom! U drugim zemljama celu bolnicu izgrade za nedelju dana, u vrh glave za dve nedelje ovi naši "stručnjaci" ne mogu jednu laboratoriju ni za dva meseca. Zašto? Iznapobijali što u opštini, što u opštinama, što oko njih sve nazovi "stručnjak" do "stručnjaka", evo, i gospođa Sotirovski postade stručnjak čak i za "Vatreno oko"! Blago nama!

  • Naissus

    18:38 // 5. 7. 2020.

    Cak i sam naziv laboratorije govori o totalnoj neozbiljnosti. Mora da je konstruktor bio bas opcinjen gospodarom prstenova. Ko ce da budu prvi pacijenti? Hobiti iz okruga??

    • Dara

      16:15 // 6. 7. 2020.

      Gazde su naredile da se tako zove, mi ne odlučujemo ni o čemu. Bićemo mi mali Vuhan za puštanje nivih i novih virusa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: