Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:17, 26. 2. 2019.

| Društvo

Najavljenim spajanjem možda se ugase niške škole "Vuk Karadžić" i "Dr Zoran Đinđić"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
800x600-ele-Kula
Moguće je da će "Ćele kula" postati matična škola za onu u Brzom Brodu; Foto: google maps

Da se ugasi niška OŠ “Dr Zoran Đinđić” i pripoji “Ćele kuli”, “Vuk Karadžić” školi “Ivo Andrić”, a OŠ “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca postane istureno odeljenje “Čegra” - neki su od predloga radne verzije plana mreže osnovnih škola koji su predstavljeni direktorima. I dok pojedini direktori škola smatraju da su ova rešenja neadekvatna, iz Sekretarijata za obrazovanje ističu da je ovo nacrt i da će biti još izmena.

Zadatak da predloži novu mrežu osnovnih škola pripao je lokalnoj samoupravi, u ovom slučaju Sekretarijatu za obrazovanje, a uslovi koje je Vlada propisali su da škola može biti samostalna ukoliko ima minimum 480 đaka i 16 odeljenja. Izuzetak su škole koje nemaju na manje od 2 km drugu kojoj bi se pripojili.

skole5 Zbog ovih kriterijuma, škole koje su sa manje đaka gube samostalnost, ali nekim rešenjima direktori škola nisu zadovoljni.

Da je nelogično da se OŠ “Dr Zoran Đinđić” koja trenutno ima 374 đaka pripoji OŠ “Ćele kula” koja ih ima manje - 352, smatra direktorka škole iz naselja Brzi Brod Nataša Koderman.

Naša škola je u konstantnom rastu, krenuli smo sa 300 đaka, sad ih je blizu 400, vrtić se gradi i u naselju smo koje ima oko 12.000 stanovnika. Nemamo školu u blizini od 2 kilometara, što je uslov u Uredbi, minimum od 16 odeljenja ispunjavamo - objašnjava direktorka OŠ “Dr Zoran Đinđić”.

Napominje da će škola, koja je nakon duge borbe pre 8 godina dobila status samostalne, ukoliko ovaj predlog bude usvojen biti ugašena kao pravno lice, dok će deca ići u istu zgradu na časove.

Bez ikakvih konsultacija sa direktorima škola, kao i sa GO Medijana na čijoj smo teritoriji, u ovom dokumentu, pripojeni smo OŠ “Ćele kula”. Ja i ceo kolektiv naše škole obećavamo da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da ne dozvolimo da se ova verzija mreže škola sprovede u delo - poručuje ona.

800x600-OS-Cegar-Nis-JV "Čegar" dobija i đake iz škole Gornjem Matejevcu; foto: JVNa neke nelogičnosti u predloženoj radnoj verziji mreži škola ukazuje i direktorka OŠ “Ivo Andrić” Milica Petković.

Veće škole su pripojene manjim. Tako je predloženo da naše istureno odeljenje, škola u naselju Branko Bjegović, koja ima 486 učenika i 22 odeljenja, bude kao izvojena pripojena školi u Humu koja ima 130 đaka i bila bi matična. S druge strane, OŠ “Vuk Karadžić” sa oko 280 učenika se pripaja našoj školi - kaže Petkovićeva.


Nadležni: Odluke nisu konačne

Sekretarka niškog Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić ističe da je plan mreže škola koji je prestavljen samo radna verzija koja će biti izmenjena, te da će konačna odluka biti doneta krajem marta. 800x600-skola-foto-aleksandar-kosti Đaci ostaju u istoj zgradi, bez obzira na spajanje; foto: A. K.

To nije konačna verzija, već je to mogući predlog. Sve to radimo u tesnoj saradnji sa Školskom upravom, tako da to nije konačna varijanta. Ta verzija će pretrpeti svakako određene izmene, pošto smo bili juče kod ministra prosvete na konsultacijama. Biće tu još rada i izmena u skladu sa smernicama koje smo dobili, kao i u skladu sa mišljenjima i komentarima direktorima - objašnjava Kostićeva.

Kaže da “ne pije vodu” da direktori nisu konsultovani, već da su na jedan sastanak pozvani samo oni čije će škole pretpeti promene.

Nije ništa rađeno ispod žita ili u nekoj tajnosti. Zadatak koji lokalna samouprava ima radimo zajedno sa Školskom upravom i to moramo da uradimo jer je to naša zakonska obaveza, a ne nešto što mi po svom nahođenju radimo. To nije proizvoljna stvar, postoji jasna uredba Vlade, koja ima kriterijume za donošenje akta o mreži osnovnih škola na osnovu kojih se taj dokument radi - ističe Kostićeva.

slika10 Neki od predloga mreže školaNapominje da pripajanje škola ne znači bukvalno njihovo gašenje, već statusne promene. To praktično znači da će đaci ići u istu zgradu škole, imati iste učitelje i nastavnike, ali da se gase stručne službe, odnosno da neće biti direktora, sekretara i psihologa.


Koja su sve moguća spajanja?

Prema predlogu mreže osnovnih škola u Nišu, u koji su novinari Južnih vesti imali uvid, plan je da se nekoliko škola pripoji drugim.

Pored škole u Brzom Brodu i OŠ “Vuk Karadžić”, status samostalne škole može da izgubi i OŠ “Karađorđe” iz Gornjeg Matejevca koja bi se spojila sa OŠ “Čegar”.

Predlog je i da se OŠ “Đura Jakšić” iz Jelašnice, koja ima 118 đaka, pripoji školi u Sićevu sa 98 učenika, a u radnoj verziji predloga plan jeste i da OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca postane izdvojeno odeljenje škole “Sreten Mladenović Mika”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    12:10 // 4. 3. 2019.

    Ma ljudi, zar vam nije jsno, da školu u Brzom Brodu, gase samo zbog imena.

  • Matevcanin

    14:08 // 1. 3. 2019.

    Od Matevca do Nisa ima minimum 5km. I u tursko vreme je postojala skola u Matejevcu pre 200g. I u tursko vreme su u matevcu bile 3 pravoslavne crkve i nijedna dzamija. Mnogo puta su turci rusili i palili selo a i skolu. Otkupili smo ceo Nis od turaka uz pomoc deka i baka. E sad si nemamo nikoga da nas stiti. Nijedan matevcanin nece da bude u Skolski odbor. Zna Cegar sta su selske muke.

  • Drzava

    10:00 // 28. 2. 2019.

    Kad je viska dece onda je vise frustracija i kompleksa zbog drustvenog nezadovoljstva.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: