Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 26. 1. 2023.

| Društvo

"Najbolji edukator" koji je ostao bez posla dobio spor protiv niške gimnazije

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Milan Petrović
Niški profesor dobio spor protiv gimnazije "Svetozar Marković" moraće da se ponovi konkurs za posao posle godinu i po dana; foto: JV

U godini kada je proglašen za najboljeg edukatora u Srbiji, Nišlija Milan Petrović na konkursu je ostao bez posla u gimnaziji “Svetozar Marković”, nakon 4 godine rada na zameni u toj školi. Tada je odlučio da preko Suda traži pravdu, jer je smatrao da nisu postojali kriterijumi kojim je izbaran drugi kandidat. Godinu i po dana kasnije, Osnovni sud u Nišu doneo je odluku da komisija nije imala kriterijume po kojima je izabrala kandidata, te će tadašnji konkurs biti ponovljen.

viši sud Osnovni sud u Nišu doneo odluku u korist niškog profesora; foto: JV-Arhiva Prema rečima niškog profesora, Komisija koja je birala kandidata imala je diskreciono pravo da odluči ko je najbolji kandidat, ali prema odluci Suda to pravo nije podrazumevalo da bez jasnog i konretnog obrazloženja donesu bilo kakvu odluku.

Gimnazija je iskoristila svoje pravo na žalbu, Sud je odbacio tu žalbu i sada se od njih zahteva da se vrate na početak i konkurs na kome sam i ja učestvovao i od svih tadašnjih kandidata koji su se prijavili ponovo izvrše izbor - kaže Petrović.

Gimnazija “Svetozar Marković” imaće, kako Petrović kaže, tri opcije na ponovljenom konkursu.

Prva opcija je da na ponovljenom izboru ponovo izaberu istog kandidata, samo će morati da napišu mnogo bolje obrazloženje zašto su izabrali tako kako su izabrali, što je mogući scenario. Takođe mogu da izaberu i nekog sasvim drugog, niti nju koju su izabrali tada, niti mene, jer trebalo bi imati u vidu da je od tog konkursa prošlo godinu i po dana, mnogi tadašnji kandidati sada imaju druge poslove. Postoji i šansa da izaberu i mene, ali mislim da će to ići malo teže, jer bi time morali da priznaju da su napravili grešku - tvrdi Milan Petrović.

Gimnazija Svetozar Marković Moraće da ponove konkurs; Foto: JV / Arhiva Nakon dobijenog spora protiv gimnazije u kojoj je radio, kaže da su ga mnoge kolege kontaktirale kako bi krenuli u isti proces zbog identičnih problema sa kojima se susreću. Kampanjom koju je pokrenuo u okviru orgnazacije “Nauči me” tražili su da u Skupštine Republike Srbije iznesu sve nedostatke trenutnog zakona o obrazovanju, ali i da ponude konkretna rešenja, kako se ne bi dolazilo do Suda više.

Kada bi svi nastavnici i profesori, koji su dobili rešenje da nisu primljeni na posao bez obrazloženja, tužili svoje škole, to bi bilo veoma loše po državu jer bi škole masovno gubile te postupke i iz budžeta za obrazovanje odlazio bi ogroman novac, a koji i nije baš veliki(budžet za obrazovanje, prim.aut.). Nadam se da će moj slučaj i dobijeni spor pokazati Ministarstvu, kome smo mi kao organizacija dali konkretnu ideju da bi trebalo promeniti zakon i dodati samo jednu rečenicu da je potrebno napraviti listu kriterijuma koji neće biti arbitrarni već transparentni i zajednični za sve škole u Srbiji - kaže Milan.

Petrović takođe kaže da bi o problemu u obrazovanju trebalo češće govoriti, kao i da promena zakona mora biti prioritet, ali da je to nemoguće dok o tome pričaju pojedinci, već da inicijativa mora doći direktno iz Ministarstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sreta Šteta

    13:43 // 27. 1. 2023.

    Ne brini burazeru. Taj sad ima iskustva. Na sledecem konkursu ce opet da ga izaberu. Dzaba si ti edukator sa nagradama. On je "njihov". Ovaj put nece pogresiti,pisace konkurs bas po njegovim karakteristikama. A sve za brze,jače i bolje... I za nasu decu naravno!

    • Djak

      17:50 // 27. 1. 2023.

      Prvo nije on nego ona,drugo direktor koji je primio je smenjen, trece ta koja je primljena je toliko nesposobna da ce kad tad da bude izbacena,a ako ne bude ponovo ce biti smene iako je sad direktorka SPS.

  • Miki

    09:33 // 27. 1. 2023.

    To je Srbija u kojoj zivimo.

    • Bata Petrović

      12:19 // 27. 1. 2023.

      To je Srbija koji ste izgradili u poslednjih 30 godina, to je srbija koju jedino zaslužujete.

  • Dragan Petrovic

    06:56 // 27. 1. 2023.

    Da bi pobedio na konkursu obavezna je fals diploma,bosansko poreklo,i naravno clanska kartica sekte uz neku blizu ili dalju rodbinsku vezu...obrazovani,vama je sirom otvoren put na zapad,nazalost...davno sam zavrsio gimnaziju B.Stankovic,matematicki smer...kakva je bila to skola,za primer,profesori za primer...nazalost,zbog upliva naprdnih kadrova sve gubi kredibilitet...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: