Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:07, 8. 3. 2024.

| Društvo

Najčešća imena na jugu: Nekada Jelena i Dragan, sada Sofija, Dunja, Luka i Vasilije

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
bebe
Bebe u poslednjih desetak godina najčešće dobijaju imena Dunja, Nikolina, Luka, Vasilije; foto: JV/S. J.

Najčešća imena u Nišu, Leskovcu, Pirotu, Vranju, i Prokuplju su Jelena i Marija kod žena i Dragan i Aleksandar kod muškaraca, dok su od 2011. godine do 2022. godine roditelji najviše devojčicama davali imena poput Dunja, Nikolina, Sofija i Lena, a dečacima Luka, Vasilije, Mihajlo i Lazar, pokazuju podaci Popisa stanovništva. Najčešča prezimena na jugu su Stojanović, Jovanović, Đorđević i Stanković.

Popis stanovništva koji je rađen 2022. godine pokazao je da su u Nišu najčešća ženska imena Jelena, Marija, Milica, Aleksandra, a muška Aleksandar, Dragan, Nikola, Milan i Zoran.

Screenshot 2024-03-08 at 13.49.17 foto: screenshot/publikacije.stat.gov.rs/

Međutim, trendovi se menjaju sa godinama, pa su tako i popularna imena menjana kroz decenije. U poslednjih desetak godina, od 2011. do 2022. godine u Nišu su najpopularnija ženska imena Sofija, Dunja, Mila, Lena, Petra, Nikolina, Maša, Nina, Nađa i Sara, dok su dečaci najčešće dobijali imena Luka, Vasilije, Lazar, Vuk, Mihajlo, Pavle, Andrej, Petar, Aleksa i Bogdan.

U Nišu su 90-ih godina najčešća ženska imena bila Milica i Jovana, 80-ih i 70-ih Jelena i Marija, 60-ih godina su to bila imena Vesna, Snežana i Slađana, a 50-ih Slavica, Snežana i Ljiljana.

Kada je reč o muškim imenima u Nišu su roditelji 90-ih godina najviše deci davali imena Nikola, Luka i Petar, 80-ih su najpopularnija imena bila Milan, Miloš i Marko, 70-ih Dejan, Ivan i Milan, 60-ih Zoran, Dragan i Ljubiša, a 50-ih godina Slobodan, Zoran i Miodrag.

Screenshot 2024-03-08 at 13.49.33 foto: screenshot/publikacije.stat.gov.rs/


U Jablaničkom okrugu Nikolina i Luka najpopularnija imena

Najpopularnija ženska imena u drugoj deceniji 21. veka u Leskovcu su Nikolina, Sofija, Lena, Dunja i Petra, a muška Luka, Vasilije, Lazar, Pavle i Mihajlo.

Slično je i u drugim mestima Jablaničkog okruga - najčešće žensko ime koje su roditelji davali od 2011. do 2022. godine je u Bojniku, Lebanu i Vlasotincu isto - Nikolina. U Medveđi je Dunja, a Crnoj Travi je Tara.

Kada je reč o muškim imenima u Vlasotincu i Lebanu je u tom periodu najčešće bilo Luka, u Bojniku Aleksa, a u Medveđi i Crnoj Travi Lazar.


U Pirotu najviše Marija i Dragana

Popis pokazuje da je Pirotu najviše žena sa imenom Marija i Jelena, a najviše muškaraca sa imenima Dragan i Zoran.

Poslednjih godina, tačnije od 2011. do 2022. godine, najpopularnija ženska imena su Lena, Sofija, Nikolina, Mila i Dunja, muška Luka, Mihajlo, Lazar, Petar i Pavle.

U Babušnici su najčešća imena u tom periodu Lana i Aleksa, u Beloj Palanci Dunja i Mihajlo, a u Dimitrovgradu Dunja i Luka.


Dunja i Pavle najčešća imena poslednjih godina u Vranju

Najčešća imena u Vranju su kod žena Jelena i Dragana, a muška Dragan i Goran, pokazuje Popis stanovništva.

Od 2011. do 2022. godine najpopularnija ženska imena u Vranju bila su Dunja, Nikolina, Lena, Petra i Sofija, a muška Pavle, Luka, Vasilije, Petar i Lazar.

U istom periodu u Bosilegradu su roditelji najčešće birali imena Lena i Nikola, u Bujanovcu Sara i Amar, u Vladičinom Hanu Dunja i Luka, a u Preševu Erina i Ajan. Ime Nikolina najpopularnije je bilo i u Surdulici i u Trgovištu, a najčešće muško u Surdulici je bio Nikola, a Vasilije u Trgovištu.


U Toplici nekada Marija, a sada Dunja

Dok je najčešće žensko ime u Prokuplju Marija, poslednjih godina devojčice najčešće dobijaju ime Dunja, pokazuje podaci iz Popisa.

Među najpopularnijim ženskim imenima od 2011. do 2022. godine su i Sofija, Nikolina, Lena i Petra, dok su najčešća muška imena Vasilije, Pavle, Đorđe, Lazar i Bogdan.

U Blacu su poslednjih godina najčešća imena Nikolina i Luka, u Žitorađi Dunja i Vasilije, a u Kuršumliji Dunja i Mihajlo.


Najviše Nišlija ima prezime Jovanović

Kada je reč o prezimenima, najčešća u Nišu su, pokazuje Popis, Jovanović, Stojanović, Đorđević, Nikolić i Stanković.

U Leskovcu je najviše onih sa prezimenom Stojanović, u Vranju sa prezimenm Stanković, u Pirotu je najčešće prezime Đorđević, a u Prokuplju Stojanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:10 // 9. 3. 2024.

    Imam ćerkicu. Zove se Luna. Neobično jeste ali je supruga tako želela i ja se nisam bunio

  • Alo

    21:45 // 8. 3. 2024.

    I to su imena prohujala s vihorom sad je Parizer u modi!

  • Alex

    14:11 // 8. 3. 2024.

    Baš lepo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: