Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 18. 10. 2010.

| Društvo

Najezda žutih bubamara

Autor:S.S. i P.B.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Najezda žutih bubamara na selo Jasenovik pre nekoliko dana toliko je uznemirila meštane da su pozvali policiju.

U sred dana, oko podneva, građani Jasenovika su primetili da su se neuobičajne žute bube pojavile u selu „ali, jesen donosi razne pojave sa sobom, tako da se nisu mnogo uznemirili“, ali kada su ove bube „napale“ jednu kuću, u selu je nastupilo vanredno stanje.

- Bilo je na hiljade žutih bubamara koje su prekrile kuću i počele da ulaze kroz prozore u sobe, bilo je kao u horor filmovima. Domaćini su pokušavalli nekako da ih isteraju, ali nisu uspeli. Kada je počeo da pada mrak, bubamare su same počele da odlaze. Ovo nam se stvarno nikada nije dogodilo. Prvo smo se šalili prema starom verovanju da bubamara donosi goste, ali onda je vrag odneo šalu - kaže jedan meštanin.

Stručnjaci iz oblasti zaštitnog bilja kažu da su bubamare korisni insekti kao i da je štetna vrsta pod nazivom „meksička pasuljica“, ali ona nije viđena u Srbiji. Bubamare su korisne jer uništavaju biljnu i štitastu vaš.

- One samo pokušavaju negde da prezime, a interesantno je da gde jednom pokušaju to, posle će se vraćati na isto mesto - kažu stručnjaci.

Nedavno se nešto slično dogodilo u jednom selu kod čačka i Kraljeva.


Šta kaže Wikipedia?

Žute bubamare ne napadaju ljude, ali se dešava da u potrazi za mineralima koji su im potrebni "ujedu" i čoveka. Osim male iritacije kože većih problema nema. Ipak, zabeleženi su i slučajevi alergijskih reakcija na ujed ove bubamare.

Ove bube potiču iz Azije, zbog čega ih često nazivaju i "Azijskim" ili "Japanskim" bubamarama. 

U Evropu i Ameriku su prenete kako bi se pomoću njih kontrolisao broj mnogih drugih insekata, kojima se ove bube hrane.

Poznato je da žute bubamare počinju potragu za skloništem tokom zimskih meseci čim spoljna temperatura padne na oko 10 stepeni celzijusa. Idealna mesta za njih su šuplji i topli zidovi kuća. 

Kada jedna jedinka pronađe adekvatan prostor, ona počne ta ispušta specijalan miris kojim doziva i ostale, pa se zato može desiti da se na jednom objektu vidi na hiljade ovih buba, dok ih u komšiluku nigde nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LJilja

    02:48 // 23. 10. 2010.

    Postovani,
    Mozda mi mozete pomoci?

    U aprilu sam kupila kucu u Soko banji koja je bila nezavrsena i u unutrasnjosti kuce sam zatekla "more" bubamara koje sam eliminisala sprejem za insekte. Evo danas su pocele ponovo da je pojavljuju u ogromnom broju, kako da resim problem da se vise nevracaju? stvarno su npast, idu na zivce, ulecu u lice, kosu ..
    S postovanjem Ljilja

    • Pokusaj

      20:55 // 18. 6. 2022.

      Pokušajte da zapalite malu vatru ili da unesete hrcka ili mačku. Ona će da sve razjuri samo pojavom

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: