Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:59, 26. 4. 2017.

| Društvo

Najmanje vakcinisane dece u Nišu, Ministarstvo uvodi i nove vakcine

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
vakcina
Vakcinacija štiti i nevakcinisane; Ilustracija; foto:flickr.com/Partha S. Sahana

Statistike Instituta za javno zdravlje “Batut” pokazuju da je najmanje dece MMR vakcinu primilo u Nišu, tek 51% od ukupnog broja, a da bi se postigao kolektivni imunitet neophodno je da, kako kažu, bude vakcinisano minimum 95% mališana. Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da je vakcina najjeftinija mera prevencije kojom se kontrolišu mnoge zarazne bolesti.

MMR vakcina sprečava pojavu malih boginja, sprečava zauške i rubeolu. Kako piše RTS, na konferenciji u Institutu “Batut” rečeno je da roditelji izbegavaju vakcinaciju dece, a da Nišlije prednjače u tome i da je tek nešto više od polivine najmlađih primilo MMR, dok je recimo u Beogradu vakcinisano 65% mališana, što je i dalje, prema rečima stručnjaka, nedovoljno.

Epidemiolog Goranka Lončarević je rekla da je vakcinacija važna za kolektivni imunitet, jer se na taj način štite i svi oni koji nisu mogli da budu vakcinisani.

Pravo deteta da bude vakcinisano je iznad prava roditelja da bira za svoje dete. Podsećam da je u Rumniji trenutno epidemija malih boginja, u kojoj je više hiljada obolelo, a više od 20 umrlo - rekla je Lončarević, a prenosi RTS.

Pojedini roditelji odbijaju da vakcinišu decu, jer se pokazalo da su u nekim slučajevima deca nakon vakcinacije postala autistična. U strahu da se to ne desi i njihovim mališanima roditelji preskaču MMR vakcinu, ali u Ministarstvu zdravlja podsećaju da je Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti predvideo obaveznu imunizaciju, kao i da će novim Pravilnikom o vakcinaciji kao obavezne biti uvedene i neke nove vakcine.

Cilj je da dostignemo obuhvat od 95 odsto i da ga održavamo. Roditelji o značaju vakcinacije treba da se informišu kod izabranog pedijatra - rekao je državni sekretar Ministarstva Ferenc Vicko.

I šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Ustai, podseća na značaj vakcinacije i upozorava da nevakcinacijom možemo doći u situaciju da nam se vrate skoro zaboravljene zarazne bolesti.

U “Batutu” kažu da svi domovi zdravlja u Srbiji imaju dovoljno vakcina predviđenih kalendarom vakcinacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nele

    12:24 // 27. 4. 2017.

    Roditelji koji ne vakcinisu svoju decu, trebaju biti najstroze kaznjeni i da im bude oduzeto roditeljsko pravo!

  • alex

    00:08 // 27. 4. 2017.

    "uvode se nove vakcine" Koje nove vakcine? Taj deo nije obrađen u članku...

    Problem vakcina nije u češćoj pojavi autistične dece, ako toga uopšte i ima, već u tome što je palo poverenje u vakcinaciju. Setite se svinjskog i ptičijeg gripa gde se na početku svašta pričalo i plašilo stanovništvo a na kraju nije bilo ništa i pametniji su ispali oni koji se nisu vakcinisali.

  • Verko

    20:11 // 26. 4. 2017.

    Kažu kako su ljudi u ovim teškim vremenima postmoderne izgubili kompas, moral, sreću, ljubav, veru, nadu i šta još ne... Izgubili su samo znanje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: