Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:12, 19. 5. 2020.

| Društvo

Najniži procenat zaraženih, ali bez uračunatog Vranja kao novog žarišta

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
korona
Ni podaci za Leskovac se ne podudaraju; foto: V. Keser

Sa 34 zaraženih koronom na nivou cele Srbije, poslednja 24 časa od strane Vlade proglašena su za ona sa najnižim procentom obolelih od kada je virus korona u Srbiji. Ipak, u statistici nema Vranja, iako je odavde juče bila trećina novih slučajeva, a direktorka tamošnjeg Zavoda za javno zdravlje Svetlana Stojanović pojasnila je da u poslednja 24 sata nisu stigli rezultati za testirane ljude iz ovog grada.

Podatak da je na nivou cele Srbije u poslednja 24 sata bilo 34 zaraženih, a objava od svega par sati pre toga da je samo u Vranju 33 novoobolelih unela je zabunu među građane, posebno one sa juga Srbije.

Stojanovićeva je objasnila da su svi oni ušli u jučerašnju statistiku. Novi uzorci, njih 321, poslati su na analizu jutros, ali rezultati za njih još nisu stigli. Zaraženi covid data print screen 19. maj Prema statisci nije registrovan nijedan novi slučaj u Vranju, iako zapravo rezultati nisu stigli; foto: Print screen/covid19.data.gov.rs

U nedelju smo poslali 327 uzorka i juče prepodne su nam stigli rezultati, 33 pozitivnih. Jutros smo poslali nove uzorke, ali još nam nisu stigli rezultati, pa u poslednja 24 sata nemamo pozitivnih - rekla je Stojanovićeva.

Sa jučerašnjih 2,16 % novozaraženih u odnosu na testirane, danas je osvanuo rezultat koji je mnogo bolji, kako su rekli u Vladi, najniži od kada se radi aktivan nadzor - 0,64 %.

Ipak, da ova statistika nije jasan pokazatelj napretka u borbi sa epidemijom pokazuje podatak da u tih 0,64 % nema i grada iz koga je juče bila trećina novoobolelih, a što se vidi na sajtu covid19 data.

U Vranju je za svega tri dana broj zaraženih "skočio" za 82, dok je tokom prethodna dva meseca 110 ljudi iz ovog grada bilo pozitivno. Fabrika nameštaja Dodić označena je kao lokalno žarište.

Prema podacima sa sajta covid data, Leskovac je drugi po broju zaraženih u poslednja 24 sata, pošto je bilo četvoro pozitivnih. I ta informacija ne odgovara onome što su ranije danas rekli u gradskom Kriznom štabu, pošto je objavljeno da je samo od radnika fabrike Jura njih sedmoro bilo pozitivno u poslednja 24 sata, čime se stiglo do broja od 39 zaraženih radnika za poslednja četiri dana, od početka masovnog testiranja. Ukupan broj je 111.

Od ostalih gradova sa juga Srbije Bojnik, Lebane i Niš imaju po dva nova slučaja, a Aleksinac, Pirot i Prokuplje po jedan.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Sanja Simić

    13:14 // 20. 5. 2020.

    Ko još veruje u njihove podatke?! Sam Nestorović kaže da sve države smanjuju broj zaraženih i umrlih,jedino naši prikazuju tačne podatke! Šta reći,a ne zaplakati?

  • Lela

    13:06 // 20. 5. 2020.

    Gde je u celoj situaciji bilo Vranje kada je unajvece vladala korona.Niko se nije pitao tada za Vranje.A sada ispade Vranje najgore,sramota za Brnabicku,sto nas pljuje,ko je kriv sto i dalje traje virus.Fabrike nisu krive sto nadlezni nalazu da se otvare fabrike,pa za koga glasati.Jedan obican virus,sto hara svuda po svetu,a gde je februar mesec kada su gorela deca od temperaturu.Toliko strucnjaci

  • AntiPA

    07:34 // 20. 5. 2020.

    Koliko se struka raduje kada moze da pokaze podatke koji odgovaraju Vucicu! Brze izadji i objavi rezultate pre nego sto stigne Vranje i objavi pobedu! Nezaboravno znanje dr Kisić o tome kako radi statistika - “Pa neke od tih zemalja nemaju milion stanovnika!”

    Svi diktatori nastaju samo zato sto ima dovoljno poslusnih uvlakača željnih da dobiju svoju mrvicu sira pre drugih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: