Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 25. 1. 2020.

| Društvo

Najposećeniji Sajam peglane kobasice do sada, titula u rukama prošlogodišnjeg pobednika

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti

Sajam peglane kobasice u Pirotu, izvor: YouTube Južne vesti

Pirotska hala Kej i ove godine je mala da primi sve ljubitelje dobrog ukusa, a na 8. po redu Sajamu peglane kobasice okupili su se proizvođači “pirotske vijagre” - njih 40. Za najboljeg proizvođača izabran je Aleksandar Džunić, koji je laskovo priznanje uzeo i prošle godine. Posetioci će danas i sutra, osim kobasice, moći da kupe i kvaliteno vino, rakiju, kačkavalj, sir i med.

Veliki broj Piroćanaca, turista iz okruga i cele Srbije, ali i Bugarske, koji su, utisak je, bili u najvećem broju, ugostila je sportska hala Kej.

Procena organizatora je da je prvog dana Sajam posetilo 10.000 ljudi, a primetne su i gužve u užem centru grada. Prodavnice mešovite robe i mesare su “okupirane” gostima iz Bugarske, a sportska hala je, čini se, premala da odjednom primi sve ljubitelje pirotskih specijaliteta.

Unutar hale je 40 proizvođača peglane kobasice i 150 proizvođača rakije, vina, sireva, meda i kačkavalja.

Na štandu porodice Manić, 10 ruku ne stiže da usluži sve mušterije.

Od samog početka smo ovde. Sajam je dosta pomogao u promociju peglane kobasice, da nije njega ne bi se ni čulo za nju, to bi ostalo u kućnoj radinosti, samo za prijatelje i porodicu - kaže Manić.

Prodaja nije problem, ali jeste sirovina. Procena organizatora su 10.000 posetilaca za prvi dan Procena organizatora su 10.000 posetilaca za prvi dan; foto: Lj. F.

Tržište je veliko, ima interesovanja, ali polako dolazimo do toga da nam nedostaju sirovine, pre svega koze i goveda. U irotskom okrugu je opao stočni fond i to se oseća, a mi sirovinu nabavljamo isključivo od naših poljoprivrednika - kaže proizvođač.

Da je Sajam doprineo promociji pirotskog brenda, kaže i Dalibor Tošić iz Degustacionog centra Boemska potkovica, koji je prvi registrovao pogon za proizvodnju "pirotske vijagre".

To je jedan dan kada u Pirotu dođe najviše turista. I ove godine je neverovatna gužva, nismo očekivali možda ovoliko ljudi, ali svake godine se povećava broj gostiju - kaže Tošić.

Ove godine pored promocije i prodaje, deo novca od prodaje ulaznica ide u humanitarne svrhe, kaže Tošić, i to za nabavku opreme za Dečiji dispanzer.

Pred proizvođačima ovog delikatesa, ali i pred lokalnom samoupravom je novi cilj - zaštita geografskog porekla proizvoda. peglanje, foto Lj. F. Bogat asortiman proizvoda; foto: Lj. F.

Pre nedelju dana smo imali prvi sastanak, učestvujemo kao prvi registovani pogon. Institut za tehnologiju mesa iz Beograda će raditi zaštitu geografskog porekla, a ja se nadam da će za pola godine biti završen proces čime ćemo zaštititi recepturu i izradu peglane kobasice za naredne generacije - kaže Tošić.

Stručni žiri izabrao je pobednika, a za najboljeg proizvođača izabran je Aleksandar Džunić i njegova ekipa “Kada padne prvi sneg” koji 2. godinu zaredom osvaja laskavo priznanje. Drugo mesto sa samo 2 boda manje osvojio je Milan Savić i ekipa “MM”, dok je trećeplasirana ekipa “Kozorog” na čelu sa Nenadom Zlatkovićem.

Pre proglašenja pobednika, prisutnima se obratio i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji je rekao da je Sajam opravdao očekivanja. promotera, foto Lj. F.

Pre 7 godina kada smo razgovarali o pokretanju manifestacije smo se plašili, nismo znali da li će Sajam uspeti. Sada smo sigurni da je uspeo. Kada sam čuo juče da je glavna stvar u Pirotu, kako naći slobodan krevet da se prespava, bio sam više nego zadovoljan. Vidim da se dosta kupuje i sira i vina, dakle u Pirotu ima para, nije kao što se priča da smo škrti - rekao je Vasić.

Sajam peglane kobasice održava se danas i sutra, tako da ljubitelji dobrog ukusa i dalje imaju šansu da posete Pirot i da se obezbede zalihama kvalitetnih proizvoda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    10:36 // 26. 1. 2020.

    Bugari nam vracaju pare one iz 90-ih sto smo im ostavili u vreme sankcija.Ako,ako samo neka dolaze!

    • Pirocanac

      13:09 // 26. 1. 2020.

      Ja i danas cesto idem tamo do metroa.

  • Nishlija

    00:46 // 26. 1. 2020.

    Kolko para jedna potkovica?

    • Leskovac

      15:48 // 26. 1. 2020.

      Nisam bio,ali kod pirocanaca je uvek sve skuplje jer je "bolje".

    • Igor Bogazic

      12:36 // 27. 1. 2020.

      1kg=3000din. Potkovica je, u proseku, teska 250gr.
      Mnogo je to...

  • Nislija

    20:14 // 25. 1. 2020.

    Tanak vam taj sudzuk,bas pirocanski.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: