Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 10. 10. 2016.

| Društvo

Najstariji Prokupčanin vek života proslavio u muzeju

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Stojan-Stojanovic-100-rodjendan-foto-lj.m..jpg
Stojan, iako stogodišnjak, dnevno prepešači 5-6 kilometara po Hisaru; foto: Lj.M.

Najstariji Prokupčanin i jedini živi logoraš u Toplici Stojan Stojanović proslavio je svoj stoti rođendan u Narodnom muzeju Toplice. Svoju dugovečnost, kako kaže, duguje članovima porodice i svakodnevnim šetnjama po Hisaru.

Na rođendanskoj proslavi, osim porodice, prisustvovali su i predstavnici Narodnog muzeja i SUBNOR-a, iako je Stojan služio i kralju i Titu. 2 Životni vek Prokupčanina foto:Lj.m. Stoti rođendan sa porodicom i predstavnicima Muzeja i SUBNOR-a; foto: Lj.M.

Stojan je inače rođen 8. oktobra 1916. godine u prokupačkom selu Pašinac, a u bogatoj biografiji stoji da je Gimnaziju završio u Prokuplju, kao i da je bio podoficir Vojske Kraljevine Jugoslavije i da je tokom Drugog svetskog rata više od 4 godine bio u zarobljeništvu u vojnom logoru u Austriji.

Nakon rata se zaposlio kao geometar u katastru nepokretnosti u Prokuplju, gde je radio do penzije.

Svoj mir i svrhu života nalazim kod članova porodice. Danas mi najveće zadovoljstvo predstavlja druženje sa unucima Dušanom i Dušicom i praunukom Sofijom -  kaže Stojanović.

Osim skladnog porodičnog života svoju dugovečnost, kako navodi, duguje i stalnim šetnjama do brda Hisar. Dnevno pešači u proseku 5 do 6 kilometara.

Uvek sam okružen prijateljima, iako većini mogu da budem otac, a nekima i deda. Svi me poštuju, zapitkuju i žele da čuju detalje iz mog života, naročito one iz mladosti u vreme rata i mog zarobljeništva – tvrdi Stojan.

U godinama koje bi svako poželeo, najstariji Prokupčanin je i dalje prilično vitalan, dobro čuje, hoda, a od terapije pije samo lekove za srce.

Ističe da je čitav život proživeo u miru i slozi sa svojom suprugom Ružicom. Oženio se iz ljubavi, što je, i sam kaže, za to vreme bilo malo neobično.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • xyz

    22:44 // 11. 10. 2016.

    Hehe, dobar naslov :)
    Inace ziv bio deda Stojane..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: