Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:14, 3. 11. 2018.

| Društvo

Najteže operacije kičme ubuduće i za odrasle u niškom Kliničkom centru

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
operacija kičme
Operacije deformiteta na kičmi kod odraslih ubuduće na niškoj klinici; foto: Klinički centar Niš

O trošku svih građana koji pune budžet ubuduće će se, prema najavama iz Kliničkog centra, operisati i najteži deformiteti kičme kod odraslih. Španski ortoped i spinalni hirurg Norberto Ventura je ponovo bio u Nišu i uz asistenciju niških lekara operisao je dve pacijentkinje, a ovakve operacije će se i ubuduće obavljati na niškoj klinici.

Pacijentkinje koje su pre nekoliko dana operisane novim metodama se oporavljaju, a kako je navela Đurđijanka Nikolić, godinu dana je imala bolove i čekala dan kada će moći da se operiše. Već se oseća bolje, a nada se da će nakon oporavka moći da hoda i živi normalno, što je utisak i pacijentkinje Ljiljane Dubljević. španski hirurg Španski ortoped i spinalni hirurg Norberto Ventura (drugi levo) je ponovo operisao u Nišu; foto: Klinički centar Niš

Njih je u Nišu operisao španski hirurg Norberto Ventura koji je prvi put pre nekoliko meseci u niškom Kliničkom operisao 17-godišnju devojčicu. Kaže da su i ove operacije prošle bez komplikacija i da je prezadovoljan uslovima u kojima je radio sa niškim kolegama.

Nadamo se što bržem oporavku pacijentkinja, kao i tome da je ovo samo početak naše uzajamne saradnje kada je reč o odraslima, jer imamo u planu da i dalje asistiramo i edukujemo naše kolege u Nišu, te se nadam da ćemo, uz pomoć novih, inovativnih rešenja u smislu ugradne opreme kojom mi raspolažemo, a koju zahvaljujući angažovanju Republike Srbije koristimo i ovde, pomognemo mnogim pacijentima - naveo je Ventura.

Koristeći nove tehnike, uz asistenciju hirurga iz niškog KC, kako kažu, Ventura je i ovog puta besplatno operisao pacijentkinje, a ugradni materijal koji košta nekoliko desetina hiljada evra finansiran je iz državnog budžeta. operacija kičme Prve dve pacijentkinje već operisane i oporavljaju se; foto: Klinički centar Niš

Niški neoruhirurg Nebojša Stefanović koji je asistirao Špancu, kaže da je ovo "pomak" ka kvalitetnijem saniranju bolesti kičme koja je široko rasprostranjena u našoj zemlji. Nastaviće da koriste nove tehnike, koje uz pomoć novog ugradnog materijala skraćuju vreme operacija, dodaje, ali i čine da rad lekara bude "odmah vidljiv", jer pacijenti ubrzo osete boljitak.

Operacije koje u inostranstvu koštaju više hiljada evra, prema najavama direktora KC Zorana Radovanovića, i ubuduće će se raditi besplatno u Nišu, odnosno o trošku svih građana koji pune budžet. Plan je i da se nastavi saradnja sa kompanijom "Medkomteh grup" iz Barselone, te bi španski hirurzi i ubuduće trebalo da dolaze u Niš, operišu i edukuju lekare.

Podsetimo, na niškoj Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju su pre nekoliko meseci počele prve operacije najtežih deformiteta kičme, a plan je da to postane praksa i za odrasle i da kao gostujući hirurzi, osim Španaca, budu i mnoga druga svetska imena iz ove oblasti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kolega

    07:31 // 4. 11. 2018.

    ...nek nam je Bog u pomoći. Što bi neke nove kolege rekle: "njega može samo mađioničar da spasi"

  • Срба

    01:26 // 4. 11. 2018.

    Не дао Бог било коме да падне у руке тим неваспитаним и дрским дилетантима у Клиничком Центру. Зграду су можда променили, али примитивну нарав и бахато, арогантно, неваспитано понашање- не. (част врло ретким изузецима који морају да наставе да се боре са примитивним колегама- лакташима и самопромотерима)

    • Jocko Jockovic

      23:46 // 6. 11. 2018.

      Konacno da se neko seti i tih izuzetaka koji se u vecini slucajeva ni kirivi ni duzni svrstavaju u istu grupu kao i pomenuti drski laktasi i diletanti

  • Raka

    23:07 // 3. 11. 2018.

    Neka pacijenti imaju koristi. Ali ništa nije besplatno. Ta Španska firma našeg porekla angažuje doktora penzionera i naravno da mu ona plaća jer dobija velike pare za ugradni materijal koji prodaje nama. Zašto naši istaknuti hirurzi za kičmu sa Instituta Banjica,VMA ili KC Srbije koji operišu kičmu decenijama nisu došli u Niš ili lekari iz Niša poslati u Bg na edukaciju? Sve je politika.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: