Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 13. 7. 2023.

| Društvo

Najtopliji dan ove godine, vreli dani i tropske noći i naredne nedelje

Autor:Tamara Todorović, Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
fontana česma leto
Najtopiji dan od početka godine; foto: JV/Jelena Mišić

Najtopliji je dan ove godine, izmereno je i više od 40 stepeni, a vrele dane i tropske noći meteorolozi najavljuju i za narednu nedelju. Lekari ističu da ove temperature ne pogoduju nikome, ali da su najosetljiviji srčani i plućni bolesnici, kao i deca i trudnice, pa savetuju da se boravak napolju svede na minimum. Zbog velikih vrućina na otvorenim bazenima niškog "Čaira" očekuju rekordnu posetu, a iz MUP-a je stigao apel da građani koriste isključivo uređena kupališta sa spasilačkim službama, ali i druga uputstva kako najbezbednije provesti dan na bazenima i rekama.

RHMZ upozorava da će do 20. jula u Srbiji biti visoke temperature - danas je 40 stepeni izmereno, u petak, 14. jula očekuju manji pad temperature za 5 do 7 stepeni, ali već od nedelje se ponovo očekuju dnevni maksimumi, a u većim gradovima tropske noći, kada će biti i više od 20 stepeni uveče. fontana trg niš leto centar 2 Rashlađenje; foto: JV/Jelena Mišić

Do utorka (18. jula) sa maksimalnom temperaturom od 35 do 40°C, a zatim se očekuje manji pad temperature, ali će najviša dnevna temperatura biti u intervalu od 33 do 38°C, pri čemu će najtoplije biti na jugu i jugoistoku zemlje. Od četvrtka (20. jula) na severu uz promenljivu oblačnost, ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom sa grmljavinom - najavljuju meteorolozi.

Kako ovaj najtopliji dan ove godine provode Nišlije možete videti kroz fotografije u galeriji u vrhu teksta, a u nastavku čitajte savete lekara i MUP-a.


Lekari: Ograničiti boravak napolju na najmanju moguću meru

Ovako visoke temperature i vrućine retko kome prijaju, a lekari niškog Doma zdravlja napominju da, kada je napolju preko 36 stepeni, to ne pogoduje nikome, a posebno ne bolesnima, a osetljiva su i deca i trudnice. Najosetljiviji su ipak srčani i plućni bolesnici, jer visoke temperature sa povećanom vlažnošću vazduha mogu dovesti do iznenadnog suženja disajnih puteva, nadražajnog kašlja i gušenja. leto niš centar Tropske temperature; foto: JV/Jelena Mišić

Posebno reaguju osobe sa anginom pektoris i povišenim krvnim pritiskom. Na visokim spoljnim temperaturama krvni sudovi periferije se šire, pritisak pada, zbog dehidratacije dolazi do promena u zgrušavanju krvi pa je češća pojava tromboze, infarkta i šloga. Kod ovih pacijenata češći su i smrtni ishodi. Loše reaguju i oboleli od šećerne bolesti, zbog brze dehidratacije češće su oscilacije u nivou šećera i nastanka hipoglikemije - pojašnjavaju lekari.

Upozoravaju da kod direktnog izlaganja glave i vrata suncu preti opasnost od sunčanice, dok u zatvorenom i jako pregrejanom prostoru može doći do toplotnog udara. niš ljudi leto Vrućina ne sprečava letnju šetnju; foto: JV/Jelena Mišić

Takođe navode da je usled pojačanog i otežanog znojenja dodatno opterećen kardiovaskulani sistem, remeti se elektrolitna ravnoteža, pa je neophodna nadoknada tečnosti i elektrolita. Visoke spoljne temperature mogu dovesti i do nastanka opekotina na koži, navode lekari, kao i do brzog kvarenja životnih namirnica, te trovanja hranom.

Zbog svega ovoga starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima treba da ostanu u svojim domovima koji treba da budu umereno rashlađeni bilo prirodnom ventilacijom ili klima uređajem i da razlika u tempetaruri ne bude veća od 7-10 stepeni od spoljašnje; da redovno uzimaju terapiju koju treba da koriguju nakon merenja pritiska; da uzimaju lakše i manje obroke, više voća i povrća, a da izbegavaju tešku i masnu hranu - savetuju lekari.

Ipak, ako je neko prinuđen da boravi napolju od 10 do 17 sati savetuju da je obavezno nositi kapu, naočare za sunce, odeću svetlih boja i od prirodnih materijala poput pamuka ili lana, a otkrivene delove tela treba namazati kremom sa zaštitnim faktorom SPF 30. Ističu i da sa sobom uvek treba poneti flašicu sa vodom, kao i da boravak napolju treba ograničiti na najmanju moguću meru.


Gužve na bazenima, MUP upozorava na neuređena kupališta

Zbog rekordnih temperatura ovog leta, kada mnogi u pokušaju da se rashlade, osim bazena, koriste i "divlja" kupališta, MUP je uputio apel kako da boravak bude bezbedan, a posebno apeluju na roditelje sa malom decom. leto fontana niš Oprez roditeljima sa decom; foto: JV/Jelena Mišić

Komandir ronilačkog voda Žandarmerije Marko Mladenović upozorio je građane da ne skaču u vodu, posebno na mestima na kojima se ne vidi dno, kao i da u vodu ne ulaze nepripremljeni i pod uticajem alkohola, jer to može dovesti do kobnih posledica.

Ne treba precenjivati svoje plivačke sposobnosti, preplivavati reke i jezera, a oni koji nisu sigurni ili su neplivači o tome treba da obaveste spasioca kako bi im posvetio posebnu pažnju - rekao je Mladenović.

Kada je reč o korisnicima plovila, napominje da prilikom njihovog korišćenja i boravka na njima građani koriste zaštitnu opremu i pridržavaju se propisa.

Iz SC "Čair" kažu da do sada na otvorenim bazenima nije bilo nikakvih intervencija spasilaca, ali i da očekuju rekordnu posetu zbog viskoh temepratura.

Posećenost preko nedelje se kreće od 2.500-3.000 korisnika, a vikendom oko 4.000 korisnika. Sportski centar Čair radi u punom kapacitetu tokom cele letnje kupališne sezone - kažu iz "Čaira".

Dodaju i da je u toku besplatna obuka za neplivače uzrasta od 1.do 4. razreda, te da očekuju da se preko 500 mališana osposobi za samostalno održavanje na vodi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    21:12 // 13. 7. 2023.

    Konačno su niški putari uspeli da se izbore sa snežnim padavinama i učine kritične putne pravce prohodnim! Svaka čast!

  • Гага

    17:23 // 13. 7. 2023.

    ...врели дани,тропске ноћи
    ал' базени ће помоћи...
    Сладолед ил' 'ладно пиво
    да нам неби било криво...
    Ово зимус нема!

    • Naissus

      21:59 // 13. 7. 2023.

      Za tvoju informaciju, na ovako toplo vreme, najzdravije je piti čaj a ne 'ladno pivo. Da si završila kakvu školu i sama bi to znala. Treba temperaturu tela prilagoditi spoljnoj temperaturi

    • Rodoslov

      07:01 // 14. 7. 2023.

      zimus nema ovo,
      U Čairu na bazenu sve strokavo,
      Prljava i mutna voda. Samo čeka da se proba

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: