Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:08, 8. 5. 2019.

| Društvo

Najveća reka u Babušnici nije bezbedna za kupanje, sve manje i riba

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Na izlazu iz Babušnice puna đubreta
Na izlazu iz Babušnice puna đubreta; foto: M. S.

Da je celim svojim tokom reka Lužnica koja protiče kroz Babušnicu rizična za zdravlje kupača, ali i da poljoprvrednici ne bi smeli da je koriste za navodnjavanje, ustanovio je srednjoškolac Milan Ilić koji će svoje istraživanje predstaviti na takmičenje Regionalnog centra za talente u Nišu.

Ovaj talentovani učenik Srednje škole u Babušnici je sam vršio uzorkovanje vode pod mentorstvom profesorke Miljane Stefanović, a analizu je izvršio na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu zajedno sa profesorom ove obrazovne ustanove.

Učestvujem na takmičenju talentovanih učenika u Nišu, opredelio sam se za ekologiju, a kako živim u Babušnici, rešio sam da ispitam kvalitet reke Lužnice. Ispitivanje sam vršio tokom marta i aprila, na 9 lokacija od izvorišta do ušća u reku Vlasinu - kaže Ilić.

Ispitivao je prisustvo amonijum jona i nitrata u ovom vodotoku, a njihova koncentracija u reci je znak da postoji zagađenje od fekalija i od veštačkih đubriva. Uzorke uzimao na 9 lokacija Uzorke uzimao na 9 lokacija; foto: M. S.

Postoji 5 klasa kvaliteta površinskih voda koji idu od savršenog do veoma lošeg kvaliteta. Reka Lužnica sveukupno spada u poslednju klasu, po prisustvu amonijum jona je u četvrtoj, a po prisustvu nitrata u petoj klasi - objašnjava srednjoškolac.

To znači da ona nije pogodna za kupanje i da nije bezbedna za kupače, ali ljudi ne bi smeli da koriste vodu iz reke za navodnjavanje.

Po rečima ribolovaca živog sveta je sve manje u reci, a Milanova istraživanja pokazuju da ako se nastavi ovim tempom, riba za nekih 10 do 15 godina neće više ni biti u reci. Na pojedinim mestima reka puna đubreta Zagađena od fekalija, ali i od đubreta; foto: M. S.

On će svoj rad predstaviti u subotu u Nišu na takmičenju Regionalnog centra za talente, a o njegovom talentu govori i to da je 2017. godine na Republičkom takmičenju iz geografije osvojio 1. mesto i učestvovao na Balkanskoj Olimpijadi iz ovog predmeta. Prošle godine bio drugoplasirani, a već 2 godine pohađa seminare iz geologije u Istraživačkoj stanici Petnica.

Reka Lužnica dugačka je 39 kilometra i najveća je reka u Lužničkoj kotlini koja je i dobila naziv po ovoj, sada, zagađenoj reci.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša Rančev

    15:27 // 11. 5. 2019.

    Ma to nije jedini problem, planiraju da je "spakuju" u cevi za potrebe mini hidroelektrana. Što je mnogo mnogo je!

  • Катинац

    12:59 // 10. 5. 2019.

    Људи, о чему и зашто се свађате!? Ова, назови река, је у почетном току максимално загађена отпадним водама из "Тигра" што се најбоље види испод локалног моста у Горчинцима, вода у вировима је буквално црна! А о бацању разног отпада, улива фекалија и осталог и да не говоримо. Нису потребне никакве анализе, све је видљиво голим оком! Локална самоуправа! Шта то беше?!

    • Miks

      14:45 // 11. 5. 2019.

      Srbija ima najmanje vodotokova i pitke vode a vlast dozvoljava zagadjivanje i gradnju minihidroelektrane.A li koliko je kriva vlast.toliko i narod koji ga tolerise i bira od 1990.

  • Bato

    02:17 // 9. 5. 2019.

    Očigledno ne znas nista o reci Milisave kad tako pricas. Kao dete,a i kasnije kupali smo se u Modoj Steni po celo leto i lovili krkusu i klena. To je bilo do pre 15-20 godina,a sada je sve izmaklo kontroli i verovatno su tacna istrazivanja mladog ucenika. Velika sramota lokalne samouprave koja nista ne radi da bi zastitila prirodna bogatstva i koja žmuri pred ogromnim brojem divljih deponija.

    • Milisav

      10:12 // 9. 5. 2019.

      Vi dole ste poznati po umotvorinama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: