Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 10. 10. 2023.

| Društvo

Najveće priznanje Opštine Vlasotince fondaciji porodice najvećeg trgovca oružja u ovom delu Evrope

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti, BIRN, NIN

Humanitarna fondacija "Humana srca" koju vodi Danijela Vasiljević, ćerka Slobodana Tešića koji je označen kao jedan od "najvećih trgovaca oružjem" na ovim prostorima i nalazi se na crnoj listi SAD-a, nagrađena je Oktobarskim priznanjem Opštine Vlasotince.

humana srca
Tešićeva ćerka na čelu organizacije; foto: Opština Vlasotnce

Humanitarna fondacija "Humana srca" koju vodi Danijela Vasiljević, ćerka Slobodana Tešića koji je označen kao jedan od "najvećih trgovaca oružjem" na ovim prostorima i nalazi se na crnoj listi SAD-a, nagrađena je Oktobarskim priznanjem Opštine Vlasotince.

Opština Vlasotince potpisala je protokol o saradnji sa Fondacijom Humana srca marta ove godine, nakon čega je petočlana porodica Stojanović iz okoline Vlasotinca dobila novi dom. Novac za opremanje, prema objavi Fondacije, obezbeđen je donatorskoj večeri gde je dres Nikole Jokića prodat za skoro tri miliona dinara.

Taj gest Fondacije naveden je u obrazloženju Opštine koja je danas odala Oktobarsko priznanje "Humanim srcima", ali bez građana, jer je svečana sednica povodom Dana opštine bila namenjena samo zvanicama, a dodelu su Vlasotinčali mogli samo da prate preko uživo prenosa.

Ipak, kontraverza je u tome što Humanitarnu organizaciju vodi porodica Slobodana Tešića, srpskog trgovca oružjem i finansijera SNS-a.

Njega je Ministarstvo finansija SAD-a opisalo kao jednog od "najvećih trgovaca oružem i municijom na Balkanu“ i to nakon što je proveo skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija za zabranu putovanja zbog kršenja sankcija UN protiv izvoza oružja u Liberiju.

Kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim državama, Tešić je direktno ili indirektno podmićivao zvaničnike tih zemalja, ali i obezbeđivao im finansijsku podršku. Potencijalnim klijentima je često plaćao skupocena putovanja, njihovoj deci obezbeđivao školovanje u školama i na uneverzitetima širom Zapada. To su neki od načina kako je podmićivao klijente da obezbedi ugovore - piše u sankcijama SAD-a.

Uprskos sankcijama, prema istraživanju BIRN-a, firme povezane sa Tešićem izvozile su oružje u Sjedinjene Američke Države. Jedna od dve firme preko kojih je uspeo da zaobiđe sankcije je Zenitprom d.o.o. koja se do prošle godine nalazila na adresi Diplomatska kolonija 14, gde je tri meseca kasnije registrovana organizacija pod nazivom "Humana srca". IMG_20231010_123925 (1) Tešićeva porodica vodi fondaciju; foto: printskrin

Prema podacima sa APR-a, osinavač je njegova ćerka Danijela Vasiljević, predsednica Upravnog odbora je njegova druga ćerka Jelena Petrović, dok su kao članovi Upravnog odbora njegova supruga Živana Tešić, kao i zet Nebojša Petrović.

Vasiljević je inače 2012. godine bila kandidatkinja za poslanicu SNS-a na parlamentarnim izborima, a iako je ostala bez poslaničkog mandata, zauzela je poziciju u Ministarstvu spoljnih poslova da bi kasnije prešla u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U međuvremenu, od kako je počela da se bavi humanitarnim radom sarađivala je i sa funkcionerima SNS-a i bliskim ljudima predsednika Aleksandra Vučića, njegovim kumom Darkom Glišićem, ali i Draganom J. Vučićevićem, vlasnikom i urednikom Informera, koji prema istraživanju portala FakeNews tragač, najčešće širili lažne i manipulativne vesti.

Najvećoj promociji humanitarne organizaciji doprineli su mediji sa nacionalnom frekvencijom, a upravo je Vučićević imao pregršt pohvala za Vasiljević.

To što je Danijela ćerka Slobodana Tešića je valjda za pohvalu, a ne za kritiku. Drugo ona je mogla sve svoje pare koje sad deli u humanitarnim akcijama, mnogo svojih para oni dele, oni nisu humanitarna organizacija koja samo prikuplja, nego oni daju i svoje pare, a moglu su s tim parama kao neki drugi uspešni ljudu da kupuju jahte, da troše na neke druge stvari, oni pomažu ljudima - rekao je Vučićević na svojoj televiziji.

Da li je kupovala jahte nije poznato, ali je prema pisanju NIN-a, Tešić novac zarađen trgovinom oružja ulagao u izgradnju i kupovinu luksuznih nekretnina u Beogradu, u šta je uključena i njegova porodica, pa su tako njegove ćerke postale vlasnice kulturnog dobra u srcu prestonice i to kupovinom 381 kvadrata poslovnog prostora u Palati Albanija.

Osim, uručenog priznanja iz Opštine Vlasotince poručili su da će saradnju sa Fondacijom nastaviti kroz nove projekte.

 
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Endemska epidemija "plemenitosti"

    16:41 // 10. 10. 2023.

    Ništa novo. Oni koji se bave sumnjivim i nečasnim "poslovima" se čersto samoreklamiraju "čovekoljubljem". Hvališu se tako na dva načina: "humanošću" i poslovnom "sposobnošću". Kako kod nas, tako i u svetu. Kockarnice, partije, familije i druge "plemenite" i "plemenitaške" kalakurnice, recimo.

  • Vilotije Dilošević

    15:06 // 10. 10. 2023.

    " Domaći zadatak" mora da se uradi , inače...

  • Kimi

    13:49 // 10. 10. 2023.

    Otac joj je bio kondukter u Sarajevu, a u Srbiji postaje milioner. Budes Seseljev i Vucicev zemljak i prodjes dobro u Srbiji.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.