Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:17, 29. 1. 2018.

| Društvo

Najveći broj obolelih od malih boginja u Jablaničkom okrugu je nevakcinisano

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
vakcina
Više od 90% obolelih u Jablaničkom okrugu je nevakcinsano, foto: ilustracija/ flickr - Daniel Paquet

Od početka oktobra prošle godine, kada je na teritoriji Jablaničkog okruga prijavljena epidemija malih boginja, kako javljaju iz Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, kod 90 osoba je potvrđeno da imaju morbile, dok se za još 28 osoba čekaju rezultati.

U Bojniku je od morbila do sada obolelo 47 osoba, od kojih je 8 hospitalizovano zbog, kako kažu u Zavodu, teže kliničke slike i komplikacija upale pluća. Takođe, od ukupnog broja obolelih u Bojniku, četvoro su zdravstveni radnici iz Doma zdravlja.

U Bojniku je 45 osoba nevaksinisano, nepotpuno vakcinisano ili se za njih ne zna vakcinalni status - navode u Zavodu.

Što se Leskovca tiče, od prijave epidemije, kada je registrovano 10 obolelih, do sada je u ovom gradu broj osoba koje imaju morbile porastao na 43. Zbog teže kliničke slike hospitalizovano je 6 osoba, a od ukupnog broja obolelih, kako kažu, njih petoro su zdravstveni radnici iz Opšte bolnice.

U Leskovcu je od ukupnog broja obolelih 36 nevakcinisano ili se ne zna vakcinalni status, a najveći broj obolelih ima između 30 i 39 godina - kažu u Zavodu.

Od prijave epidemije malih boginja, navode u Zavodu, na teritoriji Jablaničkog okruga sprovode se pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilama, a posete pacijentima u Opštoj bolnici u Leskovcu i dalje su zabranjene.

Podsetimo, osim Bojnika i Leskovca, epidemija je na jugu Srbije proglašena i u Pirotu, Surdulici, Bujanovcu i u Nišu, gde je dvoje ljudi preminulo usled komplikacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: