Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:30, 29. 12. 2016.

| Društvo

Najveću farmu koza u Pčinjskom okrugu pokrenuo od nule

Autor:Z. A, S. J.Izvor:Južne vesti
Naslovna-foto-JV
Od kozarstva može da se živi; foto: JV

U selu Stubal nadomak Vladičinog Hana najpre je nikla mala staja, a onda i prava farma koza koju iz godine u godinu vlasnik Zoran Stevanović oplemenjuje i zanavlja da bi njome ne samo zaradio, već pokazao primer da se poštenim radom u stočarstvu može dobro poslovati.

Zoran-Stevanovic-foto-JV Zoran Stevanović želi da pomogne i drugima da započnu ovaj posao; foto: JVKozarstvo je u tom kraju sve atraktivnije, što zbog cene proizvoda od kozjeg mleka, to i zbog, kako kažu oni koji se njime bave, mogućnosti da već sa stadom od desetak koza izdržava četvoročlana porodica.

Ono što Stevanovićima ne ide u prilog jeste to što su cene kozjeg sira i surutke daleko više u okruženju. Kako kaže Zoran Stevanović, koji važi za najvećeg uzgajivača koza u Pčinjskom okrugu, sir u Beogradu i Vojvodini prodaje se za 600 do 1.200 dinara, dok njegov jedva dostigne 400 dinara.

U kontaktu sam sa kolegama iz Vojvodine i nekada imam utisak kao da živimo na dve različite planete. Dok se oni bore za povećanje proizvodnje kako bi zadovoljili potrebe tržišta koje je spremno da im dobro i plati, mi na jugu imamo problem da proizvodnju održimo - priča ovaj kozar.

foto-JV Ima stado od 220 koza i jarića; foto: JVDodaje da ovdašnji kozari dobijaju podršku Poljoprivredno-savetodavne službe iz Vranja, a Opština Vladičin Han finansirala je izgradnju trafoa i dovođenje struje do njegovih objekata kada je pravio farmu. Osnovao je i Udruženje kozara Pčinjskog okruga da bi dodatno poboljšao položaj stočara. Bilo bi lakše kada bi, kako dodaje, bilo organizovanog otkupa jarića kakvo postoji u Vojvodini.

Ima stado od 220 koza i jarićima, što znači da će na leto, kako procenjuje, imati 130 umatičenih grla koza rase „alpino“.

imanje-foto-JV Pravi porodični posao; foto: JVInače, u posao je uključena cela porodica, a sin Danijel, koji je do pre tri godine kao lekar radio na farmi, danas živi i radi u Nemačkoj. Radio je sa ocem dve godine da bi mu pomogao da pokrene farmu i osnaži porodični posao, pa otišao da se bavi onim za šta se i školovao. 

Uživao je on i na farmi, nije se stideo i nije mu bilo teško da sa diplomom lekara bude kozar - kaže Danijelov otac. 

Nada se da će drugi slediti njegov primer i učiniti da pašnjaci, kojima ovaj kraj Srbije obiluje, budu puni koza i dodaje da je kao iskusni stočar koji je počeo od nule spreman da savet da svakom.

kozije-foto-JV Stevanovići se nadaju da će pašnjaci u okolini biti puni koza; foto: JV

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Vladičin Han. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kostas Gasopulos

    08:56 // 30. 12. 2016.

    Na kraju smo godine preduzetništva, ali za ovu farmu koza baš treba osnaživanje i u sledećim godinama, tako da se postavlja pitanje povezivanje programa zapošljavanja u NSZ sa ovim i ovakvim farmama u opštinama juga i istoka Srbije. Ovo su domaći poslodavci i njih treba podržati da zapošljavaju sugradjane, ali ne samo u proizvodnji već i u plasmanu proizvoda od koza. Treba povezati kozarstvo i NSZ

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: